GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 18. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Autističnom detetu društvo može dosta pomoći

NOVI SAD - Predstavnici Vojvođanskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom apelovali su na roditelje da zvanično prijave autističnu decu kako bi moglo da im se pomogne na vreme, prenela je Beta. Predstavnik Udruženja Miško Šekularac rekao je na skupu u Specijalnoj školi za osnovno i srednje obrazovanje u Novom Sadu da deca koja su autistična, a koja nisu zvanično prijavljena nemaju ravnopravnu mogućnost da im se pomogne.

- Takva deca najčešće nisu uključena ni u jedan oblik školstva ili bilo koje druge organizacije. Roditelji ne pristaju da ih školuju u specijalnim školama i onda ta deca dođu do devete ili desete godine, kada je kasno za tretmane. Što nam se roditelji ranije jave, to je bolje za decu - kazao je Šekularac i dodao da pravovremeni tretmani donose jako dobre rezultate.

Daniela Tamaš iz Udruženja rekla je da autistične dece ima sve više i više u Vojvodini i dodala da treba proširiti organizovane oblike rada s tom decom i na ostale gradove u Vojvodini.

- Da li će to biti pri školama, predškolskim ustanovama, ustanovama zdravstvenog ili socijalnog tipa, nije toliko bitno koliko da takvi oblici sveobuhvatnog, sistemskog tretmana za decu sa autizmom postoje i u drugim gradovima u Vojvodini - navela je Tamaš.
Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš je naveo da je pokrajinska vlast spremna da na sve načine pomogne autističnoj deci i naveo da će u sledećoj godini pokrajinska vlast pomoći izgradnju kuće za decu i omladinu sa autizmom i njihove roditelje.

- Drugi projekat je info-kampanja kojom bi se u stvari obrazovalo stanovništvo o tome kako se autizam prepoznaje, koji su oblici autizma i kako se sa takvim stanjem boriti - rekao je Kostreš.

Prema zvaničnim podacima, u Vojvodini ima više od 150 osoba sa autizmom, dok stručnjaci procenjuju da ih ima bar dva puta više.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Univerzitetska vlast naumila da zabrani kopiranje udžbenika
Srbija predala RS i BiH tri ekshumirana tela
Autističnom detetu društvo može dosta pomoći
Srbija i Crna Gora regulisale nekoliko ključnih socijalnih pitanja za građane
Uvode se takse za korišćenje zaštićenog područja Ovčar banje
Banke obeležile i ovu nedelju na Beogradskoj berzi
"Konvers grupa" upozorila OTP banku i guvernera Jelašića
Krediti za nezaposlene