GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 18. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Univerzitetska vlast naumila da zabrani kopiranje udžbenika

Studenti treba da uče samo iz skupih knjiga

Ako dekani budu insistirali da se zabrani kopiranje udžbenika, na sednici Senata ću morati da kažem da je to interes određenih grupa koje štampaju svoje udžbenike i prodaju ih u ogromnim tiražima - poručuje predstavnik studenata Dušan Zlokolica

BEOGRAD - Iako je fotokopiranje udžbenika za većinu studenata jedini način da dođu do potrebne literature za spremanje ispita, malo je nedostajalo da Univerzitetu u Beogradu takav čin proglasi kažnjivim ponašanjem. Ne osvrćući se na loš materijalni položaj svojih studenata i na teškoće u pronalaženju određenih knjiga, Univerzitet u Beogradu se spremao da donese pravilnik o disciplinskoj odgovornosti studenata kojim bi se fotokopiranje udžbenika smatralo - grubim prekršajem! Na sreću, pravilnik nije usvojen, pa ni sporni član o kopiranju.

Dušan Zlokolica, predstavnik studenata u Senatu Univerziteta u Beogradu, kaže da je ceo dokument povučen iz procedure zbog toga što studenti nisu učestvovali u njegovoj izradi.

- Napravljena je nova radna grupa za pisanje pravilnika u kojoj će biti tri profesora i dva studenta, a stari pravilnik će ostati samo kao predlog. Prema zakonu, svaki student koji kopira udžbenik može da se tereti za pirateriju, ali to isto onda važi i za profesore ili biblioteke koje izdaju kopije pojedinih knjiga. Studenti ne mogu biti gonjeni zato što na nekim fakultetima i ne postoje udžbenici. Studiram istoriju umetnosti i imamo literaturu koja je na engleskom, zatim knjige koje su štampane 60-ih i 70-ih godina i u jako lošem su stanju. Prosto, nužno je da se služimo kopijama jer ne možemo da dođemo do originala. I, kada uzmemo u obzir sve te argumente, zaključak je da je kažnjavanje studenata zbog fotokopiranja udžbenika besmisleno - smatra Zlokolica.
Pravilnik je predviđao da dekan može zbog fotokopiranja udžbenika da studentu zabrani polaganje ispita ili upis nove školske godine.

DISCIPLINA

Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti bilo je predviđeno da se lakšim prekršajima studenata smatraju prijavljivanje ispita umesto nekog drugog ili u nedozvoljenom roku... Teži prekršaji su varanje na ispitu, verska i rasna diskriminacija, uništavanje imovine... a kazne su od ukora, za lakše prekršaje, do isključenja s fakulteta, za teže. Materijalnu štetu student bi morao da nadoknadi.

- Znači da bi neko mogao zbog toga da izgubi i godinu. Ako bi student kasnije i dokazao da nije kriv, i bio oslobođen optužbe, ko bi mu nadoknadio izgubljenu godinu ili semestar? Protiv ovakve odredbe u pravilniku studenti imaju podršku Filozofskog fakulteta, a ako dekani budu insistirali da se ona ipak usvoji, na sednici ću morati da kažem da je to interes određenih grupa koje štampaju svoje udžbenike i prodaju u ogromnim tiražima - poručuje Zlokolica.
Skoro je sigurno da u Srbiji nema studenta koji bar jednom u toku školovanja nije fotokopirao neku knjigu, a ideja o kažnjavanju studenata naišla je na veliko neodobravanje studenata.

- Ne mogu da verujem da je to neko i pomislio da uradi. Znate li koliko novca nam je potrebno na početku svake školske godine za kupovinu udžbenika? Neki profesori kažu treba vam 100 strana iz jedne knjige, 50 iz druge... Znači li to da ja treba svaku tu knjigu da kupim? A šta ćemo sa onim profesorima koji prodaju udžbenike u svojim kabinetima i na taj način ne plaćaju porez, a na ispitu obaraju studente koji ih nisu kupili? Najgore je što ni u biblioteci nema knjiga, a neki udžbenici se više ne štampaju - nazadovoljna je Ivana Nikolić sa Filozofskog fakulteta.

Pravni fakultet u Beogradu je najavio da će od sledeće akademske godine svi redovni studeni dobiti besplatne udžbenike.
- Ta inicijativa je jako simpatična i možemo da se nadamo da će u praksi da bude primenjivana. Međutim, ako u obzir uzmemo dosadašnja iskustva, možemo da budemo skeptični i da sumnjamo da je ova ideja na neki način zamazivanje očiju - kaže Zlokolica.

M. Jakovljević


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Univerzitetska vlast naumila da zabrani kopiranje udžbenika
Srbija predala RS i BiH tri ekshumirana tela
Autističnom detetu društvo može dosta pomoći
Srbija i Crna Gora regulisale nekoliko ključnih socijalnih pitanja za građane
Uvode se takse za korišćenje zaštićenog područja Ovčar banje
Banke obeležile i ovu nedelju na Beogradskoj berzi
"Konvers grupa" upozorila OTP banku i guvernera Jelašića
Krediti za nezaposlene