GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 18. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Objavljeni rezultati istraživanja kvaliteta ribe i proizvoda od ribe

Gotovo sve ribice su zlatne

Ispitivanje pokazalo da je kvalitet ribe na našem tržištu na nivou evropskih zemalja, odnosno da je nemoguće zamisliti bolji kvalitet ribe na jednom tržištu.Visok kvalitet rezultat je pojačanih kontrola proizvodnje i uvoza ribe i povlačenje malih uvoznika kojima je bio cilj da kupe jeftinu ribu i prodaju je po većoj ceni

Pokret za zaštitu potrošača prezentovao je rezultate poslednjih ispitivanja kvaliteta ribe i proizvoda od ribe, koji su urađeni u saradnji sa Veterinarskom inspekcijom i Privrednom komorom Beograda zbog povećane potrošnje ribe u vreme božićnog posta.

- Ovo je deseto ispitivanje kvaliteta ribe, i sada prvi put sa velikim zadovoljstvom saopštavamo da su rezultati odlični - kazao je na konferenciji za medije, predsednik stručne komisije Milan Baltić. U kategoriji rečne ribe, 25 odsto uzoraka je ekstra kvaliteta. Analiza morske ribe dala je još bolje rezultate. Čak 58 procenata uzoraka je u zoni ekstra kvaliteta. Slična je situacija u kategoriji proizvoda od ribe.

Zbirni rezultat za sve proizvode koji su uzorkovani za ovo ispitivanje, ukazuje da je u zoni ekstra kvaliteta ukupno 40 procenata, a 21 procenat odličnog kvaliteta. Ostali proizvodi su klasifikovani kao vrlo dobri, dobri i najmanji procenat zadovoljavajući. Među uzorcima nema proizvoda koji se mogu svrstati u kategoriju loš ili nezadovoljavajući - zaključio je Baltić.

NE PONOVILO SE

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača izneo je i podatke ranijih analiza kao ilustraciju iznetih podataka. Tako je 1996. godine samo četiri procenta ribe i proizvoda od ribe, bilo u zoni ekstra kvaliteta, 1997. godine pet odsto, a 1998 i 1999. nijedan od analiziranih proizvoda nije poneo tu "titulu".

Članovi komisije koja je obavila ispitivanja, saglasni su da su dobijeni rezultati na nivou evropskih zemalja, odnosno da je nemoguće zamisliti bolji kvalitet ribe na jednom tržištu. Visok nivo kvaliteta rezultat je pojačanih kontrola proizvodnje i uvoza ribe, tokom celog procesa kroz koji riba prolazi do trpeze potrošača. Jedan od najvažnijih faktora za podizanje nivoa uvoznih proizvoda, po mišljenju kompetentnih ljudi, je povlačenje, odnosno istiskivanje malih uvoznika od strane velikih.

Osim toga, čuo se i stav da su devedesetih godina proizvode od ribe uglavnom uvozili mali trgovci kao jednu od usputnih delatnosti. U nameri da nabave jevtino i prodaju skupo, nisu bili motivisani kvalitetom i najčešće su kupovali robu na granici isteka roka upotrebe. Sada se uvozom ribe bave velike, specijalizovane trgovine koje vode računa o svom pozicioniranju na tržištu i poštuju sva pravila o uvozu, transportu, skladištenju i stavljanju u promet.

- Veterinarska uprava je, verujem, dala značajan doprinos poboljšanom kvalitetu ribe na našem tržištu - kaže Sanja Čelebičanin, iz Ministarstva za poljoprivredu. Organizovali smo preciznu registraciju i stalnu kontrolu proizvodnje i prometa ribe. Insistiramo i na preciznoj deklaraciji. Naravno, to je moguće realizovati samo sa proizvođačima i prodavcima koji se nalaze u našoj evidenciji.

- Svesni smo - zaključila je Čelebičanin - da ima još mnogo problema kao što su prodaja na mestima koja za to nisu određena i od strane ljudi koji nisu u našoj evidenciji. Ipak, malo robe se prodaje na ovaj način, a najveći deo ipak ide preko velikih trgovinskih lanaca i ribarnica koje takođe podležu strogim pravilima skladištenja i prometa robe.

S. Čelić

 


vesti po rubrikama

^Beograd

Objavljeni rezultati istraživanja kvaliteta ribe i proizvoda od ribe
Skupština grada unapređuje saradnju sa ekolozima
Trudnica po mrazu protestovala u dukserici jer joj je isključena struja
Novi Beograd u 2007. dobija 40 kilometara biciklističkih staza
Beograđanka Danica Mijač muku muči sa vlagom i popucalim zidovima
   


     


FastCounter by LinkExchange