GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 10. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Posle odluke lidera SRS da obustavi štrajk glađu u Hagu

I Šešelj sit i stranke na broju

Eventualna Šešeljeva smrt dovela bi do velikog tumbanja na političkoj sceni, pa su i u Hagu, verovatno zbog toga, doneli odluku da popuste, smatra politički analitičar Đorđe Vukadinović

Dok okončanje štrajka glađu svog lidera Vojislava Šešelja radikali proslavljaju kao njegovu pobedu, u Haškom tribunalu to tumače drugačije naglašavajući da "žalbeno veće nije uvažilo Šešeljev zahtev da se raspusti aktuelno prvostepeno veće", pa će tako predsednik SRS, nakon oporavka, biti izveden pred iste sudije. Ipak, žalbeno veće je odlučilo da poništi odluku prvostepenog veća kojom se Šešelju oduzima pravo na samostalnu odbranu uvodeći u postupak branioca u pripravnosti Dejvida Hupera, dozvoljeno mu je da registruje svoje pravne savetnike, odobrava mu se finansiranje troškova odbrane, postupak će biti vraćen na vreme pre donošenja sporne odluke, ukida se embargo na posete njegove supruge Jadranke, a dokumente će, ubuduće, dobijati na papiru prevedene na srpski jezik.

Potpredsednica SRS Gordana Pop-Lazić Šešeljev prekid štrajka glađu ocenjuje kao dokaz da je "moguće pobediti CIA i njenu aždaju koja se zove Haški tribunal". Ona ističe da je "odlučan stav" ruskog ministarstva inostranih poslova bio jedan od ključnih faktora koji je "odvratio CIA od mračnih namera da ubiju Šešelja".

PRITISCI UTICAJNIH IZ ZAPADNIH AMBASADA

- Pritisaka na Haški tribunal da ovako postupi bilo je i iz Srbije, od ministra spoljnih poslova, vlade i pojedinih stranaka, ali i iz ambasada važnijih zapadnih zemalja, čiji je pritisak, mislim, bio mnogo bitniji i uticajniji. Postavlja se pitanje da li su ti zahtevi bili motivisani humanitarnim ili političkim razlozima, zasnovanim na strahu od toga da će Šešeljeva smrt dovesti radikale na vlast - govori Đorđe Vukadinović.

I SRBIJI PRETI ŠTRAJK

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić izjavio je da Srbija, kao i Vojislav Šešelj u Hagu, mora istrajati i odoleti "svim pritiscima, iskušenjima i ucenama Evrope i Amerike da joj na predstojećim izborima 21. januara naredne godine, na silu nametnu vlast".
- Srbiji ne trebaju nametnuti advokati, kao što nisu trebali ni Šešelju. Iskreno se nadam da Srbija neće morati da stupi u štrajk glađu zbog ucena, i da će na januarskim izborima svojom voljom, a ne voljom svetskih silnika izabrati vlast, koja će je voditi u narednim godinama - rekao je Mirčić.

- Jedna bitka je dobijena i mi znamo da se borba nastavlja. Nije vreme za euforiju, ali želimo da kažemo našem narodu da Šešelj može da pobedi Haški tribunal i njegove gazde i da ne mora da trpi poniženja i ucene - kazala je Gordana Pop-Lazić.
Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić naglašava da je Šešelj, "iznuđenom"odlukom tribunala da ispuni njegove zahteve, postao dobitnik.

- Pokazalo se da je tribunal posle Miloševićeve i Babićeve smrti u napetoj situaciji i da mora da vodi računa da se ne dogode stvari koje bi ugrozile poziciju tribunala - rekla je Kandićeva.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da najnovija dešavanja neće preterano uticati na pozicije stranaka pred parlamentarne izbore u Srbiji, ističući da se može očekivati privremeni porast rejtinga SRS, ali ipak daleko manji od onog kakav bi izazvala eventualna Šešeljeva smrt. On dodaje da bi to proizvelo "veliko tumbanje" na našoj političkoj sceni, pa su i u Hagu, verovatno slično procenjujući, "doneli odluku da popuste".

- Da je Šešeljev štrajk doveo do smrtnog ishoda, to bi i te kako uticalo na rezultate predstojećih izbora i na neku vrstu radikalske eksplozije. Ovako, sve stranke će, više ili manje, zadržati svoje pozicije, radikali neće profitirati previše, a drugi neće pretrpeti ozbiljniju štetu. Nesumnjivo je da će SRS pokušati da poentira na "još jednoj Šešeljevoj pobedi u Hagu". Međutim, ukoliko bi to imalo za posledicu dalje intezivno mešanje Šešelja u kampanji, onda bi dugoročno to moglo radikalima i da naškodi - kaže Vukadinović.

S. Dedeić


vesti po rubrikama

^politika

Američki savet za Kosovo o rešenju problema u pokrajini
Pucaju u svoje, plaše Srbe
Posle odluke lidera SRS da obustavi štrajk glađu u Hagu
Predizborne parole stranaka paraju uši
Ključna uloga EU u upravi nad Kosmetom
   


     


FastCounter by LinkExchange