GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 10. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Američki savet za Kosovo o rešenju problema u pokrajini

Nezavisnost je nemoguća opcija

Džatras: Albanci treba da planiraju budućnost u okviru Srbije, a Srbija u okviru Evropske unije

BEOGRAD - Bojim se da nas čeka teško proleće jer posle izbora u Srbiji uslediće još jedan pokušaj da se nametne nezavisnost Kosova. Verujem da će taj pokušaj pretrpeti neuspeh i da će oni koji na njemu insistiraju znati da je došlo vreme za prave pregovore - rekao je juče Džejms Džatras, direktor Američkog saveta za Kosovo

On je podsetio da su stavovi Saveta jasni, odnosno da nezavisnost Kosova ne dolazi u obzir jer bi to bila katastrofa za ceo region.

IZOSTAO SASTANAK S TADIĆEM

- U okviru posete Beogradu i Srbiji pokušali smo da se sretnemo sa svim važnim političkim faktorima u Srbiji i to sa predsednikom, premijerom i liderima najuticajnije opozicione partije. Sastali smo se i razgovarali sa premijerom Vojislavom Koštunicom i sa Tomislavom Nikolićem, potpredsednikom SRS-a. Iz kabineta predsednika Tadića nismo dobili potvrdu za prijem - naveo je Trifković.

- Ta opcija bi dala podstrek terorizmu i nezakonju. Insistiranje na nezavisnosti je bankrotirana opcija. To ne znači da ne postoji grupacija birokrata i u SAD koji guraju to rešenje, ali je njihov manevarski prostor sve uži. Sa neispunjavanjem roka da se do kraja godine reši status Kosova, čitav projekat im je poremećen i oni ne znaju kako da ga vrate na kolosek. Posebno uznemirava činjenica da su nasilje i pretnja nasiljem jedini argumenti nezavisnosti. Mi se kategorički suprotstavljamo nezavisnosti i odvajanju bilo kog dela Srbije. Umesto toga zalažemo se za kreativna rešenja. S obzirom na to da i Albanci i Srbi žele da uđu u Evropsku uniju, krajnje je vreme da se ubrzaju i nastave pregovori u ostvarivanju tog cilja. Ne verujem da Albanci na Kosovu žele budućnost kakvu im nude Čeku i Haradinaj. Oni treba da planiraju budućnost u okviru Srbije, a Srbiju u okviru Evropske unije - kategoričan je Džatras.

On je podsetio da već duže stižu signali da se pripremaju nove eksplozije nasilja na Kosovu. Ta informacija je poznata međunarodnoj upravi i međunarodnim medijima, ali ne dopire do javnosti.

Američki savet za Kosovo je tokom protekle godine imao aktivne i uspešne susrete u Vašingtonu, koji su se posebno intenzivirali tokom septembra. Prema rečima episkopa Raško-prizrenskog Artemija, kao posledica tih intenzivnih pregovora osetilo se da se globalna politika menja i da više ne postoji odlučnost za nezavisno Kosovo.

- Rokovi su probijeni, a novi nisu zakazani. Zato smo smatrali da naša aktivnost treba da se nastavi - dodao je vladika Artemije.
Na pitanje da li su se u okviru posete Beogradu sreli i sa predstavnicima radikalne stranke, Srđa Trifković je potvrdno odgovorio.

Bivši kanadski ambasador u Beogradu Džejms Biset, razočaran je izjavom Kofija Anana da bi odlaganje rešenja za Kosovo išlo naruku ekstremistima na obe strane. On kaže da je kao nastavak te izjave došlo je do eksplozije bombe na pruzi na Kosovu.

S. T.


vesti po rubrikama

^politika

Američki savet za Kosovo o rešenju problema u pokrajini
Pucaju u svoje, plaše Srbe
Posle odluke lidera SRS da obustavi štrajk glađu u Hagu
Predizborne parole stranaka paraju uši
Ključna uloga EU u upravi nad Kosmetom
   


     


FastCounter by LinkExchange