GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 10. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

"Odbrana prirode" u Superspejsu

BEOGRAD - Izbor radova sa 12. međunarodnog Bijenala savremene umetnosti u Pančevu, održanog u septembru na temu "Odbrana prirode", biće predstavljen od sutra u galeriji Superspejs u Beogradu navodi SEEcult. org.

Bijenale je održano u ekološki ugroženom gradu Pančevu od 2. do 30. septembra, u organizaciji Galerije savremene umetnosti lokalnog Centra za kulturu. Tema "Odbrana prirode" inspirisana je čuvenom instalacijom nemačkog umetnika i osnivača stranke Zeleni Jozefa Bojsa koju čini 7.000 sadnica raspoređenih u obliku krsta u Kaselu.

Na Bijenalu su bile predstavljene fotografije, bilbordi, video radovi, instalacije in situ i drugi radovi oko 50 umetnika iz zemlje i inostranstva, a prvi put je obuhvatilo i pozorišnu i filmsku umetnost u pratećem programu.

Tema "Odbrana prirode" odabrana je za temu Bijenala zbog alarmantne situacije industrijskog zagađenja u Pančevu, kao ekološke crne tačke u Srbiji i šire.

Bojsovo delo "Odbrana prirode" inspiracija je brojnim replikama u Evropi i svetu, kao odgovor na eskalirajuću ekološku nesavesnost.
Među umetnicima su bile i pojedine zvezde svetske scene, poput Britanca Marka Titčnera, ove godine nominovanog za prestižnu Tarnerovu nagradu, koji je predstavljen bio sa tri svetlosna zidna objekta sa natpisom "Dajte nam ideale, ne meso i kosti".

Pančevačko Bijenale već 25 godina organizuje Centar za kulturu iz Pančeva, uz podršku Skupštine opštine Pančevo, Ministarstva za kulturu Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine.


vesti po rubrikama

^kultura

Narodno pozorište iz Leskovca u BDP-u
Turski pisac izazvao je ogromno interesovanje u Švedskoj
"Odbrana prirode" u Superspejsu
Radomir Smiljanić, pisac, predsednik Akademije Ivo Andrić
Miroslav Ilić uoči večerašnjeg tradicionalnog koncerta u Centru "Sava"
Novi album Zdravka
Bajagin novi spot "Pod jasenom"