GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 10. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Turski pisac izazvao je ogromno interesovanje u Švedskoj

Pamuku će danas biti uručena Nobelova nagrada

Švedska akademija nauka saopštila je sredinom oktobra da je Pamuk, "u potrazi za melanholičnim duhom svog rodnog grada otkrio nove simbole sudara i prožimanja kultura

STOKHOLM - Turski pisac Orhan Pamuk izazvao je ogromno interesovanje u Švedskoj, gde će mu danas biti uručena Nobelova nagrada za književnost.

Taj vodeći turski pisac, poznat po pokretanju kontroverznih pitanja današnjice i svojevremeno krivično gonjen u Turskoj zbog izjava o ratnim zločinima nad Jermenima, potpisivao je svoja dela velikom broju zainteresovanih u knjižarama u Stokholmu i Nobel muzeju, gde se na njegov potpise čekalo u redovima, preneli su švedski mediji.

Budući da koristi nalivpero za autograme, Pamuk je često morao da ustaje i ponovo ga puni.
Pamuk je stigao u Stokholm u pratnji ćerke Ruje, a švedskim medijima izjavio je da je bilo nemoguće da ne bude uzbuđen, prenosi SEEcult. org.

Švedska akademija nauka saopštila je sredinom oktobra da je Pamuk, "u potrazi za melanholičnim duhom svog rodnog grada (Istanbula), otkrio nove simbole sudara i prožimanja kultura".
Ferit Orhan Pamuk gostovao je sredinom maja ove godine i u Beogradu, povodom izlaska njegovog romana "Zovem se crveno" u izdanju "Geopoetike", koja je objavila i njegov roman "Bela tvrđava" (2003), kao i "Novi život" (2004), za koji je prevodilac Ivan Panović dobio nagradu "Miloš Đurić". NJegove knjige prevedene su na 40 svetskih jezika i prodate u višemilionskim tiražima širom sveta.

Turski sud, inače, obustavio je početkom ove godine proces protiv Pamuka, optuženog za uvredu turskog naroda zbog izjave u vezi sa ubijanjem Kurda i Jermena u Turskoj. Taj slučaj je u sedištu Evropske unije u Briselu opisan bio kao lakmus papir za procenu sposobnosti Turske da se pridruži EU. Pamuk je bio optužen zbog intervjua u kojem je rekao da je "milion Jermena i 30.000 Kurda ubijeno" u Turskoj, ali da se "niko ne usuđuje da o tome govori".

Nobelova nagrada za književnost vredna je deset miliona kruna (oko milion evra), a uručuju se 10. decembra u Stokholmu i Oslu, na dan smrti naučnika Alfreda Nobela (1896), izumitelja dinamita. Nobelove nagrade prvi put su dodeljene 1901. godine.


vesti po rubrikama

^kultura

Narodno pozorište iz Leskovca u BDP-u
Turski pisac izazvao je ogromno interesovanje u Švedskoj
"Odbrana prirode" u Superspejsu
Radomir Smiljanić, pisac, predsednik Akademije Ivo Andrić
Miroslav Ilić uoči večerašnjeg tradicionalnog koncerta u Centru "Sava"
Novi album Zdravka
Bajagin novi spot "Pod jasenom"