GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 10. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Dr Miodrag Stojković o otvaranju specijalne bolnice u Leskovcu

Matične ćelije za dobrobit ljudi

"Nekoliko sitnica" zagorčavaju nam život, poručio dr Stojković povodom kašnjenja otvaranja bolnice za veštačku oplodnju

KRAGUJEVAC - Uvaženi genetičar dr Miodrag Stojković, izabran 28. novembra u zvanje redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, održao je svoje pristupno predavanje i time doprineo obeležavanju 29-godišnjice rada ove visoko obrazovne ustanove.

Govoreći o pripremama za početak rada specijalne bolnice za veštačku oplodnju u Leskovcu, dr Stojković je rekao da još ima "nekoliko sitnica" koje treba završiti i koje nam zagorčavaju život". On je dodao da mu je najviše žao pacijenata koji čekaju i precizirao da će bolnica u Leskovcu biti prva i zasada jedina ustanova ove vrste južno od Beograda.
Kada je reč o radu sa matičnim ćelijama i tabuima koji vladaju u vezi s kloniranjem, dr Stojković je naglasio da je kontrola uvek neophodna.

- U svim zemljama u kojim sam radio postoji jedno telo koje se bavi tom kontrolom i koje redovno obilazi specijalne bolnice, bilo da su za vantelesnu oplodnju, bilo da su naučne institucije koje se bave ljudskim embrionima, odnosno matičnim ćelijama. Za takav rad potrebna je dozvola lokalnog i saveznog Etičkog komiteta.
I sam postavljajući pitanje etičnosti, dr Stojković kaže da je to ono večito pitanje da li iskoristiti višak embriona koji se ionako baca ili ga iskoristiti i dobiti ljudske embrionalne matične ćelije. - To pitanje mora svako da reši za sebe. Na mapi matičnih ćelija sve više zemalja ih koristi jer bi bilo glupo ići kroz svet sa jednim otvorenim, a drugim zatvorenim okom - napomenuo je dr Stojković.

- Ukoliko Kragujevac i Leskovac uspeju da zadrže profesora Stojkovića, biće to dobar znak za ostanak generacija mladih ljudi u našoj zemlji - izjavio je dekan Medicinskog fakulteta profesor dr Nebojša Arsenijević. - Medicinski fakultet u Kragujevcu već dve godine, jedini u Srbiji, i jedini u ovom delu Evrope organizuje doktorske akademske studije prema svim kriterijumima Evropske unije. Uključivanjem doktora Stojkovića u nastavu i istraživački rad, studenti, a naročito doktorandi Medicinskog fakulteta imaće priliku da uče i rade sa jednim od najpoznatijih genetičara u svetu.
Dr Stojković je vanredni profesor na medicinskom fakultetu u Prištini, odnosno u Kosovskoj Mitrovici, kao i na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. U Leskovcu, svom rodnom gradu, nalazi se na čelu projekta izgradnje specijalne bolnice za vantelesnu oplodnju.

Naučnu javnost je uzdrmao istraživačkim radom s timom saradnika na Institutu NJukastl u Londonu, u oblasti kloniranja i rada na matičnim ćelijama. Podršku da svoja iskustva primeni i u sopstvenoj zemlji dobio je od svojih sugrađana u Leskovcu, a zatim i od svih relevantnih političkih i državnih struktura u Srbiji. S druge strane, učestvovao je u kreiranju zakona koji regulišu ovu oblast.

B. Kuljanin (Sina)


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Dr Miodrag Stojković o otvaranju specijalne bolnice u Leskovcu
I tehnički fakulteti nemaju dovoljno prostora
Dogodine veće plate za vaspitače
Vraćanje građanske časti pred Okružnim sudom u Čačku
Deca iz hraniteljskih porodica - brže do posla
Prve zdravstvene knjižice sa bar-kodom
Savetovanje stručnjaka o rezultatima ekonomske politike
Vlasnik "Leteksa" planira da investira 20 miliona evra
Vojnotehnički institut i objekti u Zemunu dati EPS-u i PTT-u na korišćenje
Poljoprivrednici u vranjskom kraju smanjuju proizvodnju duvana ili čak odustaju od nje