GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


U predizbornoj kampanji ne biraju se sredstva za ostvarenje cilja

Vlast nema cenu

Ako je tačno da je između DSS i G17 plus dogovoreno da se u predizbornoj kampanji međusobno ne napadaju - a ovih dana je upadljivo favorizovanje Dinkića u nekim glasilima - onda je to još jedna potvrda da je i za DSS i G17 plus, a svakako i za sve druge partije, najvažnije osvojiti vlast - po svaku cenu. I po cenu malverzacija. Lider DSS-a zarad opstanka na vlasti olako oprašta sve Dinkićeve i Dulićkine grehe, od brojnih malverzacija do bojkota na raferendumu. Samo to hrišćansko praštanje nije ni u kakvoj vezi s pravnom državom i zato narod neće oprostiti ni Dinkiću ni Koštunici. Pravna država podrazumeva i borbu za istinu. Svakako, pomenimo i predsednika Republike, koji umesto da bude simbol nacionalne sloge, punom parom grabi poene za svoju stranku.

Surova ideologija
Predizborna kampanja radikala je u znaku borbe za spas života Vojislava Šešelja, što bi i bilo humano da rukovodstvo radikala u zemlji ne koristi Šešeljevu tragediju u predizbornoj kampanji. Umesto da zahtevaju od svog lidera da odustane od samouništenja i tako mu spasu život, oni ga podstiču da nastavi štrajk glađu. Ma šta neko mislio o Vojislavu Šešelju, on ima pravo na život i na svoju borbu političkim sredstvima. Ideja da se dobije što više glasova na tragediji čoveka koji se samouništava, govori o prirodi radikalske idelogije. Surovi ideali i još surovija praksa.

Haški tribunal, vlada SAD i NATO sigurno nisu simboli pravde. Ali ako se toj tvroglavoj vladi novog svetskog poretka pripiše i stradanje Vojislava Šešelja, možda će radikali i dobiti neki glas više. Ali, po koju cenu.

Kolika je žeđ za vlašću ilustruju i kalkulacije nekih minornih partija, okupljenih u blokovima, čije su biografije krajnje kontradiktorne. Takvi i slični političari morali bi da nestanu sa političke scene i prepuste se istražnim organima. Takvo ponašanje partija u predizbornoj kampanji na najgrublji način vređa zdravu pamet naroda koji bi trebalo da ima pravo na repliku. A ta replika će se sigurno ispisati zaokruživanjem na izborima-suprotno nadama usrećitelja Srbije.

Opšta revoltiranost
Otuda nije isključeno da će se mnogi građani, revoltirani ponašanjem naših partija, izjašnjavati za liste malih grupa građana, koji nikada nisu bili na vlasti. Kao što su mnogi Jugosloveni nekada na upitnicima o nacionalnosti navodili da su Kinezi, Japanci ili Bušmani. Ali, taj očajnički gest bi samo koristio radikalima.

Imajući u vidu ponašanje naših partija u predizbornoj kampanji, očigledno je da je ova predizborna kampanja u najvećoj suprotnosti sa interesima naroda.

Bogdan Popović, Beograd


Decembarske suze blistaju nad Novim Sadom

Na ovogodišnjem festivalu nove vojvođanske pesme "Vojvođanske zlatne žice 2006", održanom 26. novembra u Novom Sadu, u organizaciji RTV Vojvodine, moglo se čuti i videti pregršt svega lepog, u jednoj predivnoj, živoj festivalskoj atmosferi.

Dva velika narodna orkestra na scenografski maštovito doteranoj bini velike sale Srpskog narodnog pozorišta i dosta izuzetnih vokalnih solista, koji su, naravno, pevali uživo, u stvari je i pravi niz veličina koja krasi ovaj tradicionalni muzički festival. Želela bih posebno da izdvojim pesmu "Decembarske suze", koju je maestralno otpevala kragujevčanka Sonja Perišić.

Pesma je nagrađena sa dve nagrade stručnog žirija. Autor muzike i aranžmana Miron Sivč nagrađen je za najbolji aranžman, a prošlogodišnji nosilac nagrade za najbolji tekst na festivalu srpske narodne muzike "Dragiša Nedović" u Vrnjačkoj Banji Željko Samardžić Panonac dobio je i na ovom festivalu priznanje za najbolji tekst (Decembarske suze). Radi se o divnom dubokom poetskom sadržaju, koji nikog u sali, niti ispred malih ekrana sigurno nije ostavio ravnodušnim.

Bravo, velemajstore Panonac! Svaka čast organizatorima! Srbija nije izgubila dušu!

Sofija Radojević, profesor muzike, Novi Sad


Penzioneri imaju pravo na dostojanstven život

Pre tri dana održana je proširena sednica Opštinskog odbora Partije udruženih penzionera Srbije - PUPS u Čačku. Bila je puna sala u Domu penzionera, oko 150 prisutnih.
Sednicu je otvorio predsednik Opštinskog odbora Jovan Petrović i upoznao prisutne sa dosadašnjim aktivnostima u opštini u vezi predstojećih izbora za poslanike. Održano je nekoliko sednica IO - izbornog štaba, podeljen "apel svim poštenim građanima", prikupljen potreban broj potpisa za kandidate PUPS-a. Zatim je na sednici govorio Borislav Kovačević, predsednik IO GO PUPS-a iz Beograda. On je u dužem i zapaženom izlaganju govorio o ovoj partiji i njenim zadacima.

Istakao je da je ova partija osnovana jer dosadašnji napori Udruženja penzionera Srbije nisu naišli na prihvatanje nadležnih organa Republike Srbije, vlade i Skupštine. Iz tih razloga došlo je do inicijative da se osnuje PUPS, da predstavnici penzionera uđu u parlament i u njemu se bore za stvar penzionera. U apelu PUPS-a se, pored ostalog, ističe:
"Svi smo mi već mnogo puta prevareni i izmanipulisani od onih kojima smo poklonili poverenje i dali svoj glas. Umesto blagostanja koje su nam obećavali u svojim predizbornim kampanjama, dobili smo bedu, siromaštvo i poniženje. Zaboravili su da smo sve što danas prodaju u bescenje mi stvarali, kao i njih, jer smo ih školovali i vaspitavali da budu dobri i pošteni ljudi, da vole svoju zemlju i bore se za nju, a oni su izneverili naše poverenje".

U apelu se na kraju kaže: "Sprečimo ih, organizujemo se i krenimo u borbu za svoja ljudska prava, kao što su pravo na normalan i human život, pravo na dostojanstvo i poštovanje svakog čoveka, na zaštitu zdravlja i lečenje, na rad i zaradu prema radu, pravo na penzije bez umanjenja i zakidanja. Izađite na izbore i prvi put glasajte za sebe.

Učesnici su uglavnom zahtevali da PUPS ide samostalno u ove izbore i kritikovali pregovore sa SDP. Na sednici je istaknuto da u Srbiji ima oko 1.500.000 penzionera, da je PUPS brojčano najveća partija, da ima 360.000 članova. Potrebno je samo više razumevanja i solidarnosti da penzioneri uđu u parlament i da se bore za svoja prava.

Ovom prilikom je istaknuto i nekoliko problema u radu ove partije. Mediji joj ne posvećuju potrebnu pažnju u odnosu na druge partije i stranke. PUPS nema dovoljno novca za pokrivanje troškova u predizbornim aktivnostima, prette joj pojedinci, a i druge stranke ometaju njen rad. Sami penzioneri su nejedinstveni. Ističe se primer lokalnih izbora u 12 opština u Srbiji. Tako, na primer, u Leskovcu od 10.000 penzionera samo je 2.000 glasalo za kandidate PUPS-a. Istaknuto je da je ovo poslednja šansa za penzionere. Najavljuje se teško vreme, dalje umanjenje penzija, tako da, recimo, u 2010. godini budu samo 29 odsto u odnosu na prosečne plate. Biće onoliko koliko bude para u Penzijskom fondu.
Kandidati za poslanike PUPS-a u Čačku su Jelena Surudžić, pedagoški savetnik, dugogodišnji direktor Dečje ustanove "Radost", i Zoran Bojović, koji je ceo radni vek proveo u privredi, primeran domaćin u Donjoj Trepči i predsednik saveza mesne zajednice.

Dragan Ugarčina, Čačak


Čuvajte se sitno kucanih slova

Ovim pismom da upozorim sve one koji se brzopleto i neodgovorno zadužuju, ako su nedovoljno informisani ili lakoverni. Molim vas, otvorite osmoro očiju, razmislite, vidite šta možete otplaćivati, a šta ne. Jer, svaki neotplaćeni dug vas može preskupo koštati i, ne daj bože, tragično.

Evo male ilustracije: uzeh "viza" kreditnu karticu jedne ovdašnje telefonske kompanije. I, znajući sasvim dobro da ne smem prekoračiti limit, znajući dobro da moram redovno plaćati rate, pridržavajući se toga - opet bejah prevaren. Zakačiše me mangupi kao i mnoge druge, navodno, prešao sam limit, te udariše raznorazne zatezne, natezne kamate i kazne. Mesecima sam pokušavao da im telefoniram, da pošaljem kopije čekova, nikoga nisam dobio osim muzike na traci. Za manje od godinu dana dug se utrostručio, a ja se zainatio da platim šta dugujem, a ne šta oni hoće. I, ovde, verujte mi, nema nikakve vajde od inata. Predadoše me nekakvoj agenciji, "uterivačima dugova", koji počeše da prete da će me predati sudu, zapleniti imovinu... Dobih ih telefonom i "ljubazno" mi objasniše da sam morao da pročitam čitav ugovor - dve stranice sitno kucanih slova, ni lupom se ne vide. Oprostiće mi 20 odsto duga, kažu, ako pristanem da platim. I, ko će sada da gubi vreme i nerve po sudovima - sitna slova nikako nisu na mojoj strani. To su već mnogi iskusili, nije to nimalo retko ovde. Eto, pristadoh da platim, nije ogromna suma. Krivo mi je što ću manje novca doneti u Beograd za Božić, makar svima donosim savet, ma koliko se mrštili - čuvajte se zajmodavaca jer - brzo uče trikove odavde.

Miodrag Bjelić, NJujork


Loši se hvale,pametni ćute

Direktoru RTS-a poznata je činjenica zašto 90 odsto građana gleda program preko kablovske televizije. Prvi i Drugi kanal državne televizije reprizira u kratkom vremenskom roku serije stare više od 20 godina. Pretplata-harač za RTS košta 300 dinara, za dva kanala, a kablovska prikazuje najraznovrsniji program za 395 dinara.

RTS i dalje skuplja harač od ojađenog naroda, verovatno po ugledu na svog bivšeg kolegu iz 90-tih. Gospodin Tijanić bi morao da siđe u prosečan svet da vidi kako narod živi umesto što preti kako će poslati na sud svakog ko TV pretplatu ne plati. Mi smo jedinstvena zemlja, koja plaća dve pretplate. Nikome iz RTS-a nije palo na pamet da se dogovori s provajderima, s obzirom da oni njemu plaćaju pretplatu. Vreme 90-tih odavno je prošlo. Vi ste tada imali sve. Ja sigurno nisam jer sam se borila za goli opstanak i zbog nečije lude politike bila tehnološki višak. RTS ne interesuje što gospodin Bogdanović daje subvenciju određenoj kategoriji građana. Bogdanović krpi i menja sve što nije urađeno devedesetih. Čovek ne može da uključi RTS jedan ili dva, a da ne sluša neprestane samoslavopojke. Obično se hvale loši, pametni ćute.

Branka Kragulj, Beograd