GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 23. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Reporter Glasa u poseti manastiru Nikolje nedaleko od Topole

Molitvama leče i oplemenjuju

U narodu se priča da ko god je došao u ovaj ženski manastir podno Rudnika u molitvama nađe lek svojim boljkama, a nerotkinje posle posete rađaju zdravu decu

TOPOLA - Ima mesta u Šumadiji, što su se poput bisera skrili u školjci, satkanoj od šuma, brda i planinskih rečica. I dok se ta školjka ne otvori i ne zaviri u nju, ne može se dokučiti kakvi se sve biseri tu kriju. Jedno od takvih mesta je i manastir Nikolje, smešten pod Rudnikom, na dvanaest kilometara od Topole. Kada se iz sela Šatornja skrene uzanim putem prema istočnim padinama Rudnika, na samo nekoliko kilometara ulazi se u potpuno drugi svet.

Na ulazu u dvorište, igumanija mati Jeodikija obradovala se posetiocima. Otvara crkvena vrata i odmah počinje o istorijatu.
- Crkvu posvećenu Svetom Nikoli podigao je 1425. godine Nikola Dorjanović, ugledni vlastelin despota Stefana Lazarevića. Freske koje su naslikane na zidovima, svaka za sebe predstavlja po jednu priču koja je vezana za Svetog Nikolu. Interesantno je da je crkva zidana mermerom sa Brača, jer u to vreme venčački još nije bio pronađen.

OD VEROVANJA DO ISTINE

U manastir Nikolje, prema pričama ovdašnjih ljudi, dolaze i oni za koje je izlečenje njihove bolesti ova crkva poslednja nada. Mnogo je svedočanstava o onima koji su svoje boljke izlečili posle molitvi u ovom manastiru. Posebno se priča o nerotkinjama koje su posle molitve za porođaj ostajale u drugom stanju i rađale zdravu decu. Ovde ih sve i po imenima znaju, ne bi da otkrivaju identitet, ali kažu da te porodice, a naročito deca, redovno obilaze manastir. Ipak, sestrinstvo skromno tvrdi da to nije njihova zasluga, te da o tome ne vole mnogo da pričaju.
- Sve je to volja božija, i dobročinstvo našeg Svetog Nikole. Ali, sigurno je jedno: ko god se iskreno i čisto pomoli i zatraži pomoć, Sveti Nikola te želje usliši. Samo treba iskreno, i čvrsto verovati - kaže mati Jeodikija.

- Tokom 15. i 16. veka naročito je razvijen bogat monaški život, a kasnije, u 18. i početkom 19. veka manastir je bio kulturni i duhovni centar gde se narod okupljao i dolazio da se pomoli bogu da im podari snagu da izdrže sva iskušenja i poniženja koja su im Turci nametali - govori igumanija.

Neposredno pred Prvi srpski ustanak, 1803. godine, brat Kučuk Alije, Sali Aga, koga su zvali "rudnički bik", u pohodu je opljačkao i potpuno spalio manastir. Sve zgrade su izgorele. Izgorela je i škola sa četrdeset učenika i dva učitelja kaluđera.

- Kada smo radili na podizanju konaka, nailazili smo na vrlo malim dubinama u zemlji na ostatke kostura. Kostiju je bilo na sve strane po dvorištu, pronalazili smo dečije šake, bilo je strašno. I dan-danas kada treba da se kroz dvorište prokopa nešto za telefon ili struju, strepimo da ne povredimo ostatke kostura ljudi koji su u tom požaru stradali - kazuje mati Jeodikija.

No, manastir je nastavio da živi sve do 1836. godine, kada je upokojen poslednji monah Josif Vukmirović, i od tada je manastir pretvoren u mirsku crkvu. Konačno, posle skoro dva veka u kojima je manastir delio sudbinu naroda sa ovih prostora, 1990. godine, zalaganjem blagopočivšeg episkopa šumadijskog Save, manastir je obnovljen kao ženski manastir.
- Osim manastira, podignuti su i konaci, kapela, biblioteka, i ostali prateći objekti. Ne može se rečima opisati kako je sve ovo pre radova izgledalo - kazuje mati Jeodikija.

S. Simonović (Sina)


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

Da li su zaposleni u namenskoj industriji odustali od protesta
Reporter Glasa u poseti manastiru Nikolje nedaleko od Topole
U Kruševcu se nastavljaju trvenja radikala i G17 plus
   


     


FastCounter by LinkExchange