GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 23. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Da li su zaposleni u namenskoj industriji odustali od protesta

Dozvoljen izvoz oružja

Vlada Srbije je prema nezvaničnim informacijama izdala oko četrdeset dozvola za izvoz oružja da bi sprečila okupljanje radnika 25. oktobra pred zgradom Vlade Srbije, ali i zbog najave da bi mogli da bojkotuju referendum o ustavu

KRAGUJEVAC - Od protesta zaposlenih u namenskoj industriji, koji je najavljen za 25. oktobar pred zgradom Vlade Srbije, najverovatnije neće biti ništa. Vlada je, kako nezvanično saznajemo, već "pustila" oko četrdeset izvoznih dozvola srpskim preduzećima koja se bave namenskom proizvodnjom.

Ovih dana trebalo bi da se održi i susret premijera Srbije Vojislava Koštunice sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom, ministarstava odbrane i inostranih poslova na kome će se raspravljati o dozvolama za izvoz naoružanja i opreme za Jermeniju.

Podsetimo, zbog stopiranja izvoza oružja u evroazijske zemlje, samo kragujevačka fabrika trpi štetu koja prelazi vrednost od nekoliko miliona evra. Stopiran je i već ugovoreni posao od milion evra, a još nije rešeno pitanje eventualne nadoknade štete za blokadu tog izvoza. Ministar za rad i socijalna pitanja Slobodan Lalović prilikom nedavne posete Kragujevcu izrazio je nadu da će država nadoknaditi štetu "Zastava Oružju".

Prema dostupnim informacijama, sindikalci šest fabrika namenske industrije direktno su obavešteni o izdavanju dozvola za izvoz oružja što se dovodi u vezu sa namerom vlade da zaustavi najavljene proteste. Zanimljivo je da su oružari imali nameru da, ukoliko se to ne desi, pozovu svoje članstvo da bojkotuju referendum o ustavu Srbije.

U kragujevačkoj fabrici nisu želeli da komentarišu informacije da je Vlada Srbije dala jedan broj dozvola za izvoz. Trenutno se u "Zastava Oružju" privodi kraju realizacija ugovora o izvozu oružja u SAD, po osnovu obaveza iz ugovora sa Remingtonom. Izvoz za ovu godinu vredan je 3,2 miliona dolara.

Sa Remingtonom je u toku usaglašavanje plana za 2007. godinu koji bi trebalo da bude gotovo sto odsto veći od vrednosti ovogodišnjeg ugovora. Kragujevačku fabriku, koja je uspela da izađe iz krize opterećuje, međutim, višak radne snage koji se procenjuje na najmanje tri stotine radnika. Realno, taj broj je možda i veći, ali kako slede referendum za usvajanje ustava i izbori, za sada o tome malo ko želi da govori.

B. K.(Sina)


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

Da li su zaposleni u namenskoj industriji odustali od protesta
Reporter Glasa u poseti manastiru Nikolje nedaleko od Topole
U Kruševcu se nastavljaju trvenja radikala i G17 plus
   


     


FastCounter by LinkExchange