GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 16. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Izložba Pere Jelisića u Zagrebu

ZAGREB - Povodom 150-godišnjice rođenja velikog naučnika Nikole Tesle pod pokroviteljstvom Srpskog narodnog veća i organizaciji Hrvatskog društva likovnih umetnika, u Meštrovićevom paviljonu na Trgu žrtava fašizma, danas u Domu HDLU-a u Zagrebu, otvorena je izložba vajara Pera Jelisića. Pero Jelisić rođen je verovatno 1939. godine. Teška sudbina kao dete zadesila ga je u Drugom svetskom ratu, u kojem je izgubio roditelje, a 1945. godine usvojila ga je plemenita rudarska porodica Johane i Antona Đurđeka iz Tuzle, koje Nikola smatra drugim roditeljima.

Osnovnu i srednju školu završio je u Tuzli, Likovnu akademiju od 1959. do 1964. godine, a diplomirao je u klasi profesora Frane Kršinića u Zagrebu. Inicijator zagrebačke izložbe i Jelisićevog Teslinog opusa je zagrebački književnik Branislav Glumac, koji je potaknuo vajara na taj posao, dnevno nadgledao nastajanje radova, iako je, kako je rekao sam autor, već imao ideju da stvori taj opus i hteo da iznenadi likovnu publiku Teslom, koji je do pre dve godine u Hrvatskoj bio potpuno zanemaren i zaboravljen.

Prilikom otvaranja, publici se obratio i akademik Vladimir Par, koji je govorio o Tesli i naglasio da zahvaljujući njemu praktino imamo sve što nas danas okružuje, od radija, televizije do Interneta. Tesla bio naučnik filozof i umetnik nauke, "a između umetnosti i nauke postoji samo razlika u pristupu i konačnoj realizaciji", rekao je Par.

Branislav Glumac u svom obraćanju prisutnima rekao je da je Meštrović u Tesli naglasio njegov monumentalizam, Kršinić realizam, a Jelisić je sve to sažeo u jedno. Posle svečanog dela otvaranja, autor je otkrio i novi spomenik slavnom naučniku, koji je sve vreme bio pokriven crnim pokrovom.

Ninoslav Kopač


vesti po rubrikama

^kultura

Ivica Vidović o pozorištu i saradnji glumaca iz dve države
Izložba Pere Jelisića u Zagrebu
Lari Zapija, uoči premijere u JDP-u, o studijama u Beogradu i nadahnućima u radu