GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 13. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Miroljub-Riki Nedović, niški glumac, reditelj i pisac

Priča o našim evropejcima

Činjenica je i da sam više zaradio od tih "jeftinih" komada, nego od "dramskih drama"

NIŠ - Miroljub-Riki Nedović je sa suprugom Ivanom član ansambla Narodnog pozorišta u Nišu, na čijoj sceni je za 23 godine odigrao preko 60 uloga. Počeo je na amaterskoj sceni "Treća polovina", s koje se u profesionalne glumačke vode širom Srbije otisnulo dvadesetak glumaca, među kojima je i Desimir Stanojević. Od 1990. godine sa suprugom vodi nezavisni "Off teatar", na čijoj sceni je do sada igrano 14 predstava, u kojima je Riki pisac, reditelj i glumac.

Petnaesta je predstava "Evropejci", koja će premijerno biti izvedena večeras (21 sat) na sceni Narodnog pozorišta u Nišu. Nedović je neobično produktivan i plodan pozorišni autor (pisac, reditelj, glumac). Za tekst predstave "Seme" nagrađen je na "Joakimu" i nagradom "Ben Akiba" Udruženja dramskih pisaca Srbije. "Seme" je bilo prva predstava koju je u Banjaluci igralo novoosnovano Narodno pozorište RS, a zatim je igrana i na sceni Narodnog pozorišta u Zaječaru.

DEČJA PREDSTAVA U KRAGUJEVCU

U Kragujevcu je inače nedavno izvedena još jedan Nedovićev komad. Reč je o predstavi "Kraljević Marko i Musa Kesedžija", koja se igra na dečjoj sceni, a za koju je muziku komponovao Neša Milosavljević iz Galije.

Matično pozorište u Nišu ga uglavnom "nije volelo" kao pisca, ali je ipak povodom 111-godišnjice tog teatra odigran njegov "Tamni vilajet", u režiji Dejana Krstovića.
- Obično me svrstavaju u neozbiljnog pisca koji piše "lake" komade za jeftinu zabavu jer mi zaboravljaju drame, a pamte "Gangsterbajtere" 1, 2 i 3, koji su punili dvorane i još neke predstave koje su, u stvari, nešto što se i na Zapadu zove "bulevarski teatar", koji se ceni, poštuje i ima svoju publiku. Činjenica je i da sam više zaradio od tih "jeftinih" komada, nego od "dramskih drama" - kaže za Glas Nedović.

Navodi i da nijedan projekat "Off teatra" nije uradio uz pomoć nekakvog fonda za kulturu, republičkog ili gradskog budžeta, već isključivo "na mišiće", plaćajući često i zakup sale sopstvenom pozorištu. Tri puta je uzalud konkurisao kod gradskog Fonda za kulturu s predstavama, a izvesnu svotu novca dobio je tek za knjigu "Niš, Nišlije, niški" (podsetnik za Nišlije i priručnik za one koji to nisu).

- Nisam, dakle, prolazio sjajno kod čuvara državnih kasa, ali jesam uvek kod publike i to mi je najvažnije i najdraže. Ljudi su hrlili u pozorište i u vreme bombardovanja i ja sam tada izašao pred publiku s predstavom "Juriš u budućnost" i sjajno prošao. Verujem da će tako biti i sa "Evropejcima" u kojima igramo ja, supruga Ivana i Dragoslav - Safa Savić.

- Sve se događa u bolničkoj sobi u kojoj su se posle međusobne tuče našla dva kuma. Potrošili smo sve neprijatelje sa strane, pa udarili jedni na druge, kum na kuma. "Evropejci" su priča o nama i našem mentalitetu, s pitanjem da li možda i imamo vlast i političare kakve zaslužujemo - kaže Nedović.

M. Doderović (Sina)


vesti po rubrikama

^kultura

Miroljub-Riki Nedović, niški glumac, reditelj i pisac
Miomir Petrović o novom romanu "Staklena prašina"
Manifestacija 15. dani Zorana Radmilovića
Turski pisac Orhan Pamuk laureat Nobelove nagrade za književnost
Horski spektakl u čast Stevana St. Mokranjca