GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 11. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

 

Reporter Glasa na Kopaoniku, gde se i na kraju letnje sezone nudi zanimljiv odmor

Vožnje žičarom i duge planinske šetnje

Ko je navikao da planinu vidi samo pod snegom leti, iznenađen, otkriva jedan sasvim drugi svet

Završetkom glavne letnje turističke sezone na Kopaoniku ovih dana uglavnom borave sportske ekipe, ali i pojedinačni gosti iz Beograda i Novog Sada. Hoteli "Grand", "Konaci", "Klub A" i apartmansko naselje Nebeska stolica okupljaju ljubitelje ove planine koji i početkom septembra uživaju u lepom vremenu i planinskim šetnjama. Septembar je i vreme kongresnog turizma kada se smenjuju lekari, farmaceuti i pravnici. Ko je, međutim, navikao da planinu vidi samo pod snegom, leti, iznenađen, otkriva jedan sasvim drugi svet.

Kopaonik nije samo šetnja pored hotela i sedenje u kafićima. Svakog leta animiramo naše goste da pođu na izlet ili pešačku turu. I ove sezone aktuelan je obilazak nalazišta Nebeska stolica, četiri kilometra iza Pančićevog vrha, gde se mogu videti ostaci stare crkve iz četvrtog veka nove ere. Može se posetiti i čuveno svetilište Veliko Metode, Pančićev vrh, Kriva reka i mnoga druga mesta karakteristična za Kopaonik - rekao je za Glas Rede Dunjić, direktor hotela "Kluba A", gde se i ove sezone gostima nudi zatvoreni bazen, sauna, đakuzi i salon.

Izgradnjom novih žičara, prema njegovim rečima, na Kopaoniku neće se više čekati red ispred žičara već ispred hotela za smeštaj. Pored velikog broja domaćih i stranih gostiju, najavljene su i sportske ekipe iz inostranstva.

Kada je reč o letu na Kopaoniku, ljubiteljima "adrenalin ture" namenjena su splavarenja Ibrom i obilazak Kopaonika biciklom. U obrazovne ture uključene su posete manastirima Studenica i Gradac, a vinopije mogu da odu i do blagorodne Aleksandrovačke župe, koja je najlepša u ovo doba godine.

Ima i onih koji na Kopaoniku jednostavno uživaju u planinskoj šetnji, berbi lekovitog bilja i sakupljanje šumskih plodova. Kopaonik je svojevrsna bašta crvenog bobičavog voća, gde dan možete provesti u branju šumskih jagoda, malina, kupina, ribizli... Najčešće se bere borovnica, tako je bilo i ovog leta.

Kada su sunčani dani, na planini rade i žičare do Pančićevog vrha, odakle se pruža divan pogled na veliki deo Srbije i Crne Gore.

Na Kopaoniku turisti mogu da uživaju u vožnji biciklom, igraju tenis, košarku, da jednostavno lenčare na terasi hotela "Grand" ili da šetaju "stazama zdravlja", ali je jedno sigurno, sve se završava bogatom večerom u hotelu "Klub A".

Jedan od zanimljivih izleta na Kopaoniku je i obilazak Jošaničke banje, koja je smeštena na obroncima planine u dolini reke Jošanice i njene pritoke Samokovke. Leži na nadmorskoj visini od 550 metara i ima sve karakteristike klimatskog lečilišta.
- Lekovite vode ovog mesta koristili su još rimski legionari jer ubrzava zarastanje rana. I danas se može videti tursko kupatilo, a poznato je da se ovde nalazio i konak Miloš Obrenović, koji je u banji provodio slobodne vreme - objašnjava Mile Bućan, predsednik mesne zajednice, koji je ujedno zadužen i za turizam ovog kraja.

U Jošaničkoj banji postoji pet izvora mineralnih voda, koji se ubrajaju među najtoplije u našoj zemlji. Voda na glavnom izvor je 77 stepeni Celzijusa i sadrži natrijum, kalijum, kalcijum, hidrokarbonate, sulfate i fluor i leči brojna oboljenja - reumu, sterilitet, kožne bolesti... Ima i onih koji tvrde da im je voda Jošaničke banje pomogla u lečenju gastritisa i redovno je piju. Lečenje se danas obavlja u zdravstvenoj stanici, koja ima savremenu opremu, banjsko kupatilo sa deset kada i manjim bazenom.

U turističkoj ponudi Jošaničke banje nalazi se hotel "Putnik", koji je smešten na obali reke, u neposrednoj blizini banjskog kupatila. Cene pansiona su vrlo pristupačne, a na meniju restorana je, kako tvrde meštani, najbolja pastrmka na žaru u čitavoj okolini.

Tekst i foto: Žaklina Milenković


vesti po rubrikama

^putovanja

Reporter Glasa na Kopaoniku, gde se i na kraju letnje sezone nudi zanimljiv odmor
Staro primorsko mesto Rose poznato je po najlepšem zalasku sunca na Crnogorskom primorju
Humanitarni maraton "Čast otadžbine" održan juče na Kalemegdanu
 
 


     


FastCounter by LinkExchange