GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 11. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Danas u Loznici počinje tradicionalna manifestacija 72. Vukov sabor

I ove godine bogat i raznovrstan program

U okviru Sabora biće priređeno više programa u Loznici i Tršiću, rodnom mestu velikog kulturnog stvaraoca i reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića, kao i u Zadužbini u Beogradu

LOZNICA - Centar za kulturu "Vuk Karadžić" u Loznici, lokalna uprava i Vukova zadužbina iz Beograda domaćini su tradicionalne kulturne manifestacije Vukov sabor, koja se 72. put održava u Tršiću i Loznici.

Kako javlja Tanjug, Sabor će, u Vukovom domu kulture u Loznici, večeras u 20 časova otvoriti ministar za dijasporu Vojislav Vukčević i predsednik opštine Šavnik Tomaš Ćorović, a posle toga u Galeriji "Mina Karadžić" biće otvorena izložba fotografija "Šavnik-Petnjica". Završna svečanost, na kojoj će besediti književnica i donedavno ambasador SCG u Norveškoj Vida Ognjenović, biće održana na Saborištu u Tršiću u nedelju, 17. septembra.

U okviru Sabora, koji će trajati do 17. septembra, biće priređeno više priredbi u Loznici i Tršiću, rodnom mestu velikog kulturnog stvaraoca i reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića, kao i u Zadužbini u Beogradu.

U Legatu Miće Popovića u Loznici, 12. septembra, biće održano veče Matice srpske, na kojoj će biti reči o Teslinim tragovima u Matici i o Srpskom biografskom rečniku koji izdaje Matica. Vukova zadužbina ima svoje "veče" u lozničkoj gimnaziji, u kojoj postoji njen ogranak, u sredu, 13. septembra, a u četvrtak izdavačka kuća "Klio" predstaviće u Muzeju Jadra knjige iz serijala "Istorija privatnog života".

Na programu su još veče PEN-centra, u okviru kojeg će Antologiju srpske poezije posetiocima predstaviti prof. dr Mihajlo Pantić i Gojko Božović. Biće održano i veče guslara epske poezije, predstava "Ženidba i udadba" Jovana Sterije Popovića i koncert duhovne muzike.

Vukova zadužbina će, u okviru programa "Zadužbina u Vukove dane", organizovati u Beogradu, 16. septembra, okrugli sto "Romansiranje istorije", na kome će moderator biti izdavač Zoran Hamović.


vesti po rubrikama

^kultura

Danas u Loznici počinje tradicionalna manifestacija 72. Vukov sabor
Na svečanosti u Udruženju književnika Srbije
Reagovanje kompozitora Ivana Jevtića na članak u Glasu
Nagrada "Meša Selimović" Sanji Domazet za roman "Ko plače"