GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 9. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Zašto Poreska uprava primenjuje dvostruke aršine prema zadrugama

Kooperante proglasili lopovima

Zemljoradnička zadruga "Novo" jedina platila porez od 5,6 miliona dinara jer su proglašeni fizičkim licima, pa im ni PDV nije vraćen

CRVENKA - Poreska uprava iz Sombora dvostruko je oporezovala Zemljoradničku zadrugu "Novo" iz Crvenke, uz nejasna obrazloženja, zbog čega je ova zadruga morala da plati porez na dohodak čak 5,6 miliona dinara. Prema rečima Duške Radonjić, direktora Zadruge "Novo", Poreska uprava primenila je dvostruke aršine prema zadrugama i poljoprivrednim proizvođačima, jer sve zadruge funkcionišu na isti način i poljoprivredni proizvođači imaju isti status, a kažnjena je samo Zadruga "Novo" iz Crvenke tako što je kooperante ove zadruge iz Crvenke proglasila fizičkim licima.

DOBIT OTELA DRŽAVA

Nama se porez obračunava na bruto iznos. Moju proizvodnju šećerne repe finansirala je crvenačka šećerana, kroz seme, veštak, hemijske preparate i već tada mi obračunala kamatu, uzela PDV, i sada nam po drugi put država uzima 20 odsto. Svu moju dobit na ovaj način otela je država. Tražimo da nas puste da radimo. Uhvatili su nas sitne, dok pojedinci ne plaćaju ni zakup na državno zemljište, kaže Neđeljko Potpara iz Sivca.

- Iz naše zadruge od ukupno 30 kooperanata, kontrola uprave proglasila je njih 27 fizičkim licima i nametnula im sve obaveze koje sleduju pri takvom statusu proizvođača. Mnogi od njih u istom trenutku su u kooperaciji sa drugim zadrugama i imaju status poljoprivrednog gazdinstva, a to podrazumeva oslobađanje upravo od ovog poreza i povraćaj pet odsto PDV-a. Zadruzi je nametnuto da, u ime spornih kooperanata, plati 20 odsto poreza, dok su oni sami ostali uskraćeni za povraćaj PDV-a, kaže Radonjićeva tvrdeći da je u drugim zadrugama ista situacija, a da zbog toga nijedna od njih nije platila ovaj porez. Dvostruki tretman prema zadrugama, direktorki Zadruge "Novo" nije uspela da obrazloži ni Poreska uprava. Radonjićeva kaže da je od njih dobila prilično nemušt odgovor. - Pitala sam kako to da nijedna zadruga sem moje nije kažnjena iako sve funkcionišu po istom principu. U Poreskoj upravi su mi odgovorili da su svi lopovi, ali se kazne samo oni koji se uhvate. Rekli su mi da je kontrola došla po prijavi nepoznate osobe, kaže Radonjićeva, koja je zbog ove odluke Poreske uprave predala žalbu Vrhovnom sudu.

Nezadovoljni kooperanti kažu da ih je na ovaj način Poreska uprava proglasila lopovima. Bračni par Babić, kod kojih je gazdinstvo na suprugu Jovanu a zemlja na supruzi Nataši, kažu da su kooperanti i kod drugih zadruga ali samo u ovoj su proglašeni za fizička lica. - Ispao sam švercer na sopstvenoj zemlji. Za jednu zadrugu sve je po propisu i uživam privilegije, a ovde sam proglašen skoro lopovom..., kaže Jovan Babić. Prema rečima Radovana Đukića, dugogodišnjeg poljoprivrednika, u četiri zadruge u kojima je kooperant, isplaćeno mu je pet odsto PDV-a. - Samo u Zadruzi "Novo" nisam dobio PDV, iako sam ja nosilac gazdinstva, a zemlja se vodi na mog oca. Samo zbog toga su me proglasili fizičkim licem i nametnuli globu. Poreznici sada tvrde da tri zadruge u kojima sam imao sve privilegije, nisu radile po zakonu, ali niko ih ne kontroliše, kaže Đukić. I ostali kooperanti žale se zbog nepravde, i jedino što zahtevaju jeste da ih puste da rade i da se isti propisi primenjuju prema svima.

Duška, Radonjić, direktor Zadruge "Novo" iz Crvenke, kaže da ova zadruga u kojoj je zaposleno 14 radnika, uspešno radi pet godina, i da Poreska uprava osim što je oštetila zadrugu i narušila joj ugled, pre svega neadekvatno vrši kontrolu primenjujući dvostruke aršine. Porez na dohodak od 5,6 miliona dinara ova zadruga je uplatila, ali kooperanti kao i direktorka zadruge očekuju da će Vrhovni sud kojem je uložena žalba doneti pravu odluku.

Tekst i foto Sanja Vučanović


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Zašto Poreska uprava primenjuje dvostruke aršine prema zadrugama
Numizmatičar Ištvan Neborovski tvrdi da nismo "najgori"
Otkriveni ostaci srednjovekovnih slovenskih naseobina
 


     


FastCounter by LinkExchange