GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 9. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Zgrade urušene Nato agresijom i elitne lokacije i dalje ruže grad

Parkinzi umesto luks hotela

I dalje nepoznata sudbina zgrade Generalštaba i nekadašnjeg Saveznog MUP-a. Vredni placevi starih vlasnika u centru grada ustupljeni na korišćenje još pre više od decenije i dalje uzurpirani, a pravih investicija i dalje nema. Novac stiže sa zakonom o restituciji jer investitori hoće samo čiste račune

BEOGRAD - Da se obistinila političko-investitorska bajka o Beogradu kao velikom gradilištu modernih zdanja, sada bi gotovo na svakoj značajnijoj lokaciji u centru nikao bar po jedan hotel sa pet zvezdica. Takvi kapitalni objekti trebalo je već odavno da budu izgrađeni, na primer, na uglu Ulice Kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra, gde je nemilosrdnim rušilačkim zahvatom srušena kafana "Tri lista duvana", objekat iz kojeg je obavljen prvi telefonski razgovor u prestonici. Umesto hotela "Hilton" i investicije, kako se početkom devedesetih procenjivalo, vredne najmanje 22 miliona dolara, tu je danas parking.

Nedavno su se u čaršiji čula i nagađanja da će zgrada Generalštaba u Ulici kneza Miloša, urušena u NATO bombardovanju 1999. godine, biti prodata radi gradnje, gle čuda, opet hotela sa pet zvezdica za šta su zainteresovani bili i Izraelci i Kanađani. Ubrzo se, krajem avgusta, oglasilo Ministarstvo odbrane koje je demantovalo ovakve tvrdnje, a obogaljene zgrade i dalje štrče kao klisura oko novorenovirane Nemanjine ulice. Još od davne 1991. godine navodni investitori drže pod kontrolom elitnu lokaciju u Rajićevoj ulici kod Kalemegdana, a plan je, zar vredi ponavljati, hotel da li sa pet ili nešto manje zvezdica. Protivno svim propisima, nikle su pre dve godine ograde oko stare tramvajske okretnice, bageri su se šetali tu i tamo preko ostataka rimskog civilnog naselja i važnih arheoloških vrednosti, a od velike investicije ostala je samo rupa, crna iskopana rupa u centru grada, u sklopu kompleksa Knez Mihailove ulice koji je zaštićen kao kulturno dobro. Nije izgrađeno ništa, a kako stvari stoje, teško da će i biti, jer ne postoji saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Lokacija Stari mlin u Bulevaru vojvode Mišića uzurpirana je još 1997. godine za vladavine SPO - SPS u Opštini Savski venac. Načinjen je ugovor štetan po državu, što je nova vlast i priznala, ali vinovnici korupcionaške afere nikada nisu krivično gonjeni. Tu je planirana izgradnja hotela i poslovnog centra, ali osim stare zgrade mlina, vlasništva porodice Veljković koja je dala i jednog gradonačelnika Beograda, naravno pre Drugog svetskog rata, nije urađeno ništa. Čuvena Mitićeva rupa na Slaviji bila je meta mnogih investitora, ali su neki odustali shvativši da je u Srbiji još nerazrešeno pitanje denacionalizacije i vraćanje imovine starim vlasnicima. Stari bioskop "Slavija" i drugi objekti su srušeni i opet je tu nikao parking na zemljištu Srpkinje, danas američke državljanke, Olivere Karlson.

Nepoznata je za sada i sudbina spaljene zgrade u Kneza Miloša ulici, u kojoj je nekada bilo Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova. Skupo je rušiti, ali izgleda i odlučiti šta da se radi sa ogromnom zgradom na tako elitnoj lokaciji. Jedina oštećena zgrada čija je sudbina rešena je poslovni centar "Ušće", nekadašnji glavni štab, odnosno Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije. Ima li tu neke simbolike?

Poslovni centar "Ušće" sada ima drugu funkciju, u poređenju sa onom u vreme komunizma - na njenim spratovima smeštena su sedišta nekoliko kompanija, od kojih najviše ima Hipo-Alpe Adrija banka, koja je zakupila deset spratova. Zgrada ima 25 spratova i visoka je 134 metara, a predviđeno je da do kraja 2007. na istom zemljištu bude izgrađena kula bliznakinja i tržni centar.

Stari vlasnici parcela na lokacijama Stari mlin, Rajićeva, Tri lista duvana, Slavija (gde je parking) su američki državljani srpskog porekla. Ministar Milan Parivodić najavio je konačno donošenje zakona o restituciji i vraćanje imovine starim vlasnicima. Jer, dok se ne bude znalo šta je čije, od ozbiljnih stranih investicija neće biti ništa. Velike kompanije sigurno neće graditi na zemljištu sumnjivog titulara, niti želeti da obezbeđuje bilo koji posao sa nekretninama uz brojne državne posrednike. Gradsko građevinsko zemljište i kulturno nasleđe prestonice je neprocenjive vrednosti. Zbog toga je neophodno kulturna dobra i arhitektonske celine sačuvati, a ne rušiti, uzurpirati i preprodajom prava korišćenja zloupotrebljavati. Jer, zašto ne i dobiti konačno hotele od pet zvezdica, ali sa čistim računima i tamo gde im je mesto.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^tema

Zgrade urušene Nato agresijom i elitne lokacije i dalje ruže grad
Sve glasnije najave da rešenja za Kosovo neće biti do kraja godine
GLUVO DOBA : MIROSLAV TOHOLJ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange