GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 9. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Bujanovačka banja jedina u Evropi ima tri elementa za ozdravljenje: vodu, zemlju i vazduh

Deset hiljada posetilaca godišnje

Izvanredni rezultati postižu se kod kožnih bolesti, ekcema, leči lošu perifernu cirkulaciju krvnih sudova, glavobolje i neurološka oboljenja, kao i ginekološke bolesti

BUJANOVAC - Na osnovu istraživanja Instituta "Slavokoterma" u Bratislavi i u saradnji s banjama Slijač iz Slovačke i Karlove Vari iz Češke, Kraljevsko lekarsko društvo iz Velike Britanije je 1989. godine poslalo svoju ekipu, koja je svim banjama u Srbiji utvrđivala terapeutska svojstva. Posle urađenih rezultata, Bujanovačka banja Vrelo uvrštena je među tri najznačajnije banje u Evropi, gde su, prema tadašnjoj oceni Kraljevskog lekarskog društva, upućivani i pacijenti iz Velike Britanije.

Zahvaljujući interesovanju britanskih lekara naučno je potvrđeno da Bujanovačka banja ima, a po tome je jedinstvena u Evropi, tri prirodna faktora namenjena zdravlju.
Na prvom je mestu termomineralna voda, čija temperatura na izvorištu iznosi 42 stepena, dok se u hidroterapiji koristi sa 38 stepeni. Drugi zdravstveni faktor je bujanovački peloid, lekovito blato vulkanskog porekla koje jedinstvenog kvaliteta. Da bi se neko blato koristilo u terapeutske svrhe, mora da sadrži najmanje 28 odsto čestice finoće od 0.02 mikrona - peloid u Bujanovačkoj banji ima 88 odsto čestica finoće od po 0.02 mikrona. Na trećem mestu nalazi se gas CO2, koji, opet jedinstveni po tome na Balkanu, dobija iz istog izvora gde i termomineralna voda.

LEČE I LASEROM

Osim svih ovih terapija, Bujanovačka banja ima i "kinezi salu", gde se rade vežbe, solarno zagrevanje i uz pomoć IMG aparata brza dijagnostika pokretljivosti nerava i mišića. U banji kažu "čovek nikad ne boluje od samo jedne boljke", zato je tu za svaki slučaj nudi i laserska terapija.

- Te 1989. godine imali smo u banji grupu Kuvajćana, a ceo prvi sprat urađen je za potrebe gostiju koji su nam bili najavljeni iz Velike Britanije. Urađen je i projekat za 1.000 ležajeva, urađena je studija o profitabilnosti, kao i nostrifikacija u jednom engleskom institutu. Očekivali smo najviše gostiju iz Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Norveške. Međutim, sve to nije zaživelo, došle su devedesete, kada takvi projekti nisu bili mogući. Bujanovačka banja sada nudi 220 ležajeva i još oko 200 ležajeva u privatnom smeštaju u selu Rakovac pored banje. Oko 95 odsto kapaciteta je unapred rezervisano do kraja godine, ali mesto uvek možemo da nađemo - kaže Slobodan Trajković, direktor marketinga u Bujanovačkoj banji.
Prema njegovim rečima, Bujanovačka banja daje izvanredne rezultate kod kožnih bolesti, ekcema, leči lošu perifernu cirkulaciju krvnih sudova, glavobolje i neurološka oboljenja, kao i ginekološke bolesti.

Zgrada, hotel i terapeutski blok sa dva bazena napravljeni su 1986. godine, zatim tu su i 33 kade za podvodnu masažu, terapeutski blok, gde se primenjuje lekovito blato, i treći blok, gde se primenjuje gasna terapija koja se sastoji iz "gasnih kada" i potkožnog ubrizgavanja ugljen dioksida.

- Gas je teži od vazduha i pada na dno kade, dejstvo se oseća posle tri-četiri terapije. Ko ne može da hoda ni do 50 metara zbog loše cirkulacije, posle desetodnevne terapije kod nas može da prepešači i do tri kilometra bez poteškoća i zamora. Imamo ljude koji se i po 15-16 puta vraćaju kod nas - tvrdi Trajković.

Smeštaj u ovoj banji inače košta 1.690 dinara u dvokrevetnoj sobi, dok je jednokrevetna 1.340 dinara, a cena uključuje hranu za sva tri obroka kao i kompletnu terapiju.

Godišnje kroz Bujanovačku banju prođe oko 10.000 ljudi, za proteklih 20 godina bilo je preko 250.000 ljudi, a gosti dolaze iz cele Srbije i Kosova, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Dnevno kroz različite terapije prođe oko 400 ljudi, a toliko poverenje i posećenost banja duguje, pre svega, i kvalitetnoj ekipi lekara koji u njoj rade.

Slađana Majdak


vesti po rubrikama

^Istočna i južna Srbija

Bujanovačka banja jedina u Evropi ima tri elementa za ozdravljenje: vodu, zemlju i vazduh
Penzioner za 84. rođendan darivao rodno selo Brežani
Grejanje u Nišu, uoči početka sezone, pod znakom pitanja
   


     


FastCounter by LinkExchange