GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 5. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Samo Gradski zavod za zaštitu zdravlja i Vojno-medicinska akademija rade analize vode

Postupak ispravan, voda ipak nekvalitetna

Da biste proverili mikrobiološki sastav uzorka sa vaše česme, potrebna vam je sterilna posuda, dok je za hemijsku analizu dovoljna obična flaša, a ceo postupak košta 1.500 dinara. "Vodovod" do sada nikada nije objavio dokument o ispravnosti beogradske vode

Kako je Glas nedavno pisao, voda koju piju Beograđani hemijski je neispravna jer, prema rezultatima analize iz laboratorije Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja, sadrži četiri puta više amonijaka od dozvoljene količine.

Pojedini mediji su posle teksta preneli saopštenje iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" u kome stoji da voda koju su naši novinari predali na analizu nije predata u odgovarajućoj posudi i na pravi način, pa stoga i rezultate treba uzeti s rezervom.

Da to nije tako, može se uveriti svako ko poželi da analizira vodu koju pije. Procedura davanja vode na analizu podrazumeva da svako ko želi da ispita hemijski i mikrobiološki sastav vode treba da ode do neke od institucija koje vrše analize. U Beogradu to rade laboratorije Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja i Vojno-medicinske akademije. Tamo će svako dobiti sterilnu flašu, za koju treba da se izdvoji 100 dinara, u koju će sipati vodu iz koje će se raditi mikrobiološka analiza vode. Za hemijsku analizu vode potrebna je obična plastična flaša, u kojoj je pre toga bila isključivo voda, a ne sok ili neka druga tečnost.

Ekipa Glasa javnosti anonimno je dala na ovaj način na ispitivanje vodu koju svakoga dana koriste stanovnici centra glavnog grada. Analiza je pokazala da je voda mikrobiološki ispravna, ali rezultati hemijske analize pokazuju da, umesto dozvoljenih 0.1 miligrama amonijaka po litru, u uzorku ima 0.4 miligrama. Kao što se vidi iz priloženog, novinari Glasa su platili sterilisanu flašu, a obe flaše su i zavedene pod jednim brojem u laboratorijski registar.

Inače, mediji su i ranije u Zavodu i na Vojno-medicinskoj akademiji anonimno kontrolisali beogradsku vodu. U više navrata rezultati su pokazivali da je voda neispravna. JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" je u tim situacijama, braneći se, davalo slična objašnjenja, kako uzorci vode nisu uzimani adekvatno. Novinari su u tim situacijama zahtevali od "Vodovoda" njihovu potvrdu o ispravnosti vode, ali takav dokument ovo preduzeće nikada nije pokazalo. Umesto pismenih dokaza, sve se svodilo da nadležnima u "Vodovodu" treba verovati na reč.

Prisustvo amonijaka u pijaćoj vodi je samo po sebi loše, a ukoliko je vrednost povećana i u kombinaciji sa drugim hemijskim jedinjenjima iz vode, predstavlja pravu tempiranu bombu. Lekari kažu da jedna čaša ovakve vode neće mnogo ugroziti zdravlje, ali ako se neprestano pije ovako hemijski neispravna voda, može i te kako da utiče na opšte stanje u organizmu. Ostali parametri po kojima se proverava hemijska ispravnost vode su u granicama dozvoljenih vrednosti. Kiselost vode, takozvana pDž vrednost, kod ispitivane vode je 7.6, dok je dozvoljena od 6.8 do 8.5. Takođe, prisustvo hlorida, nitrita, nitrata i gvožđa ne škodi ljudskom organizmu, dok je pronađena količina mangana na samoj granici dozvoljenih vrednosti.

Nejasno je, međutim, kako je samo količina amonijaka četiri puta veća od dozvoljene ako su naši novinari u neodgovarajućoj posudi doneli vodu na ispitivanje. Zašto smo onda u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja dobili jedan papir s rezultatima ako smo predali dve flaše i ako smo, kako smatraju u "Vodovodu", u neodgovarajućoj posudi doneli vodu na analizu. Zar ne bi onda još neki rezultati bili izvan propisanih vrednosti?

K. Jovanović


vesti po rubrikama

^Beograd

Samo Gradski zavod za zaštitu zdravlja i Vojno-medicinska akademija rade analize vode
Renovirana OŠ "Dušan Vukasović Diogen" u Bečmenu
Akcija Glasa : Biramo mesto za najbolji provod u gradu
Vrtić u Mirijevu tek krajem meseca
Radovi u Savskoj gotovi pre početka rekonstrukcije Autokomande
Park gotov polovinom septembra
 


     


FastCounter by LinkExchange