GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 4. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ako vas muče gasovi u stomaku i često posle jela osećate mučninu

Pobedite dosadnu gorušicu

Za nedelju dana možete da se rešite problema s varenjem jer oni najčešće nastaju zbog pogrešnog kombinovanja hrane

Patite od gorušice, muče vas gasovi u stomaku, ili osećate mučninu, a možda i bol posle jela? Prema rečima Amerikanke Soraje Stjuart, autorke knjige "Hrana za vaše telo, dušu i duh", vi možete da se rešite svojih tegoba za samo nedelju dana. Ova doktorka naglašava da različiti problemi s varenjem uglavnom nastaju zbog pogrešnog kombinovanja hrane i preporučuje vam da se ubuduće držite sledećih pravila.

Ne mešajte meso i krompir
Organizam ne koristi iste enzime da bi razložio proteine životinjskog porekla i skrob iz krompira ili hleba. Zbog toga se javljaju muka i stomačni bolovi kada se meso i krompir jedu u isto vreme. Kada na vašoj trpezi ima mesa, jedini dodatak njemu treba da bude povrće. Krompir jedite u nekoj drugoj prilici.

Uzimajte voće pre obroka
LJudi su ponekad ubeđeni da su alergični na određenu vrstu voća. Ali, obično se ispostavi da su voćku pojeli posle obroka i da je razlaganje ove namirnice, koja se inače brzo vari, bilo prilično usporeno, pošto se ona pomešala sa drugom hranom u stomaku. Voće bi trebalo da uzmete najmanje pola sata pre jela, ili između dva obroka, kao užinu.

Ne "davite" hranu u vodi
Drugim rečima, ne pijte je u toku obroka. Kao ni bilo koje drugo piće. Jer, kada žvaćemo, mi organizmu šaljemo signal da stiže čvrsta hrana, i on je zbunjen ako dobije tečnost. Tada se "buni", i mi se zato osećamo loše. Najbolje je da čašu vode iskapite otprilike pola sata pre jela. To će vas, uostalom, sprečiti da se prejedete.

Lišite se nakratko hleba i putera
Ukoliko preterujete sa uzimanjem hleba i mlečnih proizvoda, vaš organizam, u stvari, ne može da iskoristi sve što je sadržano u njima. Probajte da se odreknete ovih namirnica na 10 do 14 dana i vidite da li će vam takva promena prijati. Sva je prilika da će vaši stomačni bolovi i mučnina nestati, da ćete bolje spavati i imati više energije, i da će prestati da vas bole zglobovi i glava. Kasnije možete da se vratite ovakvoj hrani, ali vodite računa o količini. Pametnije je da povrće bude najzastupljenije u vašoj ishrani.

Ne pijte gazirana pića
Ona izazivaju nadimanje i iritiraju stomak, a osim toga, loše utiču na srce, jetru i žučnu kesicu. Zamenite ih svežim sokovima od povrća, razblaženim voćnim sokovima i čajevima. Doktorka Stjuart kaže da povremeno smete da popijete i malo vina.

Prevela S. Prokić


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za poneedeljak
Veliki korak napred u borbi protiv najopakije bolesti
Ako vas muče gasovi u stomaku i često posle jela osećate mučninu
Ekstremno debele bebe imaju niži ILJ kad odrastu