GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 4. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Veliki korak napred u borbi protiv najopakije bolesti

Genska terapija ubija rak

Dva pacijenta su već izlečena od raka kože pomoću genetski modifikovanih verzija sopstvenih imunih ćelija

Dvojica muškaraca su prvi na svetu koji su izlečeni od raka kože pomoću genetski modifikovanih verzija sopstvenih imunih ćelija. Naučnici Instituta u Betezdi, u SAD, odgovorni za uspeh, takođe su "istrenirali" naše imune ćelije da napadaju rak dojki, jetre i pluća, što se ranije takođe pokazalo kao uspešno. Što je još bitnije, ovde nije bilo reči o melanomu u početnoj fazi: pacijentima je davano samo šest meseci života, pre početka terapije, pošto je rak bio u poodmakloj fazi.

Rak je pobeđen genetskom modifikacijom T-limfocita (najpoznatiji su kao ekskluzivne žrtve HIV), ćelija čiji zadatak je inače da upozoravaju ostale ćelije imunog sistema na opasnost. Novi T-limfociti, međutim, postali su specijalizovani borci protiv ćelija tumora, pokazala su ispitivanja. Da ne bude zabune, samo dvojica od 18 ljudi sa poodmaklim melanomom, na kojima je primenjena ova terapija potpuno su izlečeni (ostali su umrli), no i pored ove činjenice rezultati su ocenjeni kao "neverovatno uzbudljivi".

Naučnici su prvo izolovali T-limfocite iz krvi pacijenata i razmnožili ih u laboratoriji. Zatim su iskoristili virus kako bi uneli receptorske gene u T-ćelije. Ovi receptori su bili prilagođeni, u ovom slučaju, prepoznavanju malignog melanoma - stvoreni da ga registruju i da se vezuju za njega. Čim su ovako izmenjene ćelije ponovo ubačene u organizam, počele su smesta (bar kod one dvojice) da napadaju i ubijaju ćelije raka. U roku od dva meseca posle ubrizgavanja, modifikovane ćelije su učestvovale sa 10 odsto u ukupnom broju T-limfocita pacijenata. Ipak, najveće ohrabrenje u celoj priči je uspešno identifikovanje receptora koji se vezuju za neke druge vrste tumora; modifikacija T-limfocita u ovu svrhu se tek očekuje.

Dvojica izlečenih pacijenata su pre terapije bila u očaju, kod Marka Origera (53) tumor se bio proširio i na jetru. Terapija je potpuno eliminisala rak na koži, dok je smanjila onaj na jetri do te mere da je mogao da bude uklonjen hirurški. Prošle nedelje doktori su ga proglasili potpuno "čistim" kad je reč o malignim ćelijama. Drugi pacijent, 39-godišnji neimenovani belac, bio je u još gorem položaju, rak se kod njega proširio na jetru, limfne čvorove i pluća. Pa, ipak, T-ćelije su bile moćne da ga skroz "očiste".

Naučnici sada govore kako je genska terapija ove vrste "pun pogodak", ali i da je potrebno još mnogo istraživanja kako bi se ona poboljšala. Jer, na kraju krajeva, čak 15 pacijenata nije razvilo nikakav pozitivan odgovor zahvaljujući ovom tretmanu.

I. Ć.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za poneedeljak
Veliki korak napred u borbi protiv najopakije bolesti
Ako vas muče gasovi u stomaku i često posle jela osećate mučninu
Ekstremno debele bebe imaju niži ILJ kad odrastu