GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 4. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


U Velikom parku održana tradicionalna žurka "Igrajmo se još"

I stari Rimljani su voleli klikere

Najlepši su šestoperci, a oni neobični "narandžasti nemci", retki i vredni, nekada su se menjali i tri - četiri za jednog

KRAGUJEVAC- Moraš da imaš dobar kliker sa dva, a poželjno je i sa tri pera. Baciš ga pažljivo gađajući rupu. Ako rupu ne pogodiš, moraš da gađaš protivnički kliker, pa tek onda ponovo rupu. Ovo su pravila igre s klikerima, poznata sedamdesetogodišnjacima i deci od samo sedam godina, a onima koji su "pomalo" zaboravni objašnjava trinaestogodišnji Bojan Mitić.

U kragujevačkom Velikom parku tim "Klikeri", u kojem su vaspitači Ustanove za decu "Nada Naumović" i roditelji, organizovao je ovog vikenda tradicionalnu žurku pod motom "Igrajmo se još". Pevalo se i jurilo, preskakao obruč, lovila lopta u ogromnom čaršafu. Branko iz frizerskog salona "Forma" uredio je frizure dečacima i devojčicama iz Dečjeg doma "Mladost". Spustio dugu i "parče" sunca na njihovu kosu. "Freš end Kompani" obezbedio je pet stotina poklona za školarce, "Voda Voda" i "Knjaz Miloš" sokiće.

Staklenci, šarenci, preplavili su Veliki park, bake i deke, mame i tate čučnuli su zajedno sa svojim unucima i dečicom i svi se igraju. Škola je počela, ali još ima vremena za igru. "Klikerijada" je poklon deci za uspešan i srećan polazak u školu.

Pedeset šestogodišnji Dragan Todorović pažljivo je odmeravao udaljenost svog od protivničkih klikera. - Doveo sam sina Bogdana i njegovog druga Lazara, obojica su trinaestogodišnjaci. Moj prvi kliker bio je od porcelana i stigao je iz Amerike. Imao sam sedam godina kada je stigao paket od dede. Deda radio u čeličani u Klivlendu, i u paketu poslao kafu babi, stricu i strini. U paketu i kliker od porcelana. Bio je beo sa tufnicama, kaže Dragan, sećajući se kako je bio važan tada među gružanskim dečacima, gde je rođen i gde je proveo detinjstvo. "Staklenci su pucali od njega", seća se Dragan.

Ozbiljna lica mladić od dvadesetak i koju godinu ne slaže se: - Staklenci šestoperci najbolji su. Oni narandžasti, što smo ih zvali "nemci šestoperci" bili su retki i vredni. Za njih smo mogli da dobijemo i tri-četiri obična.

U Parku su i Dobrila Desivojević, direktor gradskog "Zelenila", kao i Dušan Puača iz Privredne komore.
- Kakvi klikeri u moje vreme. Znali smo za kuglagere i igrali "klis i mačke". Uzmeš parče čvršćeg drveta, udariš, ono se podigne, a ti opet po njemu. Od kuglagera smo pravili trotinete, s osmehom priča Puača o vremenu od pre pet i više decenija. - Majka me je naučila da pravim krpene lutke, i naravno igru s piljcima. NJu naučila njena majka, a ja svoju kćerku, objašnjava Dobrila. Klikerima se kaže nije igrala, ali je igra uvek bila i sastavni deo njenog detinjstva.

Branka Kuljanin - Sina


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

U Velikom parku održana tradicionalna žurka "Igrajmo se još"
Bolnica u Smederevskoj Palanci izašla iz krize
Stečajni poverioci i radnici "Velike Morave" traže pravdu
   


     


FastCounter by LinkExchange