GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 4. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

Radenka Lazić pokušava da u kući-spomeniku pod zaštitom države pronađe mir

Dok pekara radi stanari budni

Lazićeva nema mira od kako je 2002. godine opština prizemlje zgrade u Gospodar Jevremovoj izdala pekari. Zgrada je registrovana kao spomenik kulture, ali njen prvobitni izgled ostao je samo na slikama

ŠABAC - Radenka Lazić, vlasnica stana na spratu zgrade u Gospodar Jevremovoj ulici 49 u Šapcu, pokušava da u objektu, koji je Zavod za zaštitu spomenika proglasio spomenikom kulture, pronađe mir i shodno propisima natera nadležne da zgradi vrate prvobitni izgled.

Kuća je jedna od najstarijih u ovoj ulici. Podigao ju je pre rata inženjer Petar Bojić za sebe i svoju porodicu. Od 1975. godine kuća je vlasništvo porodice Radenke Lazić. Još 1977. godine stan sa tri sobe na spratu je vlasništvo Radenke, koja živi u njoj zajedno sa majkom.

Prizemlje zgrade je, nakon nacionalizacije, 1946. godine postalo vlasništvo opštine, u čije ime Javno stambeno preduzeće " Stan" 2002. godine, sklapa ugovor o zakupu sa Željkom Jovanović, izdajući 50 kvadratnih metara prizemlja za lokale. Tada počinju nevolje za Radenku .

- Umesto da tu bude, kao što je prvobitno i napisano, lokal za pecivo i magacin, u delu prostora je smeštena i fabrika za proizvodnju peciva i peći gde se peče. Mašine za testo rade danonoćno. Tačno ispod moje spavaće sobe je pekara, od buke nemam mira. Vibracije od stalnog rada su oštetile moj stan. Drvena konstrukcija od koje je pod moje zgrade, počela je da vibrira i plašim se da ćemo jednog dana propasti. Zidovi počinju da pucaju - kaže Radenka.

Zbog prilagođavanja novoj nameni, prizemlje zgrade je izmenjeno i stari izgled zgrade može se videti još samo na slikama. Inače, Ulica gospodar Jevremova je kao ambijentalna celina zaštićena i nikakvi spoljni radovi nisu dozvoljeni bez odgovarajućih dozvola. Direktor JP" Stan", Slobodan Obradović obećao je još prošle godine da vlasnici poslovnog prostora više neće moći da postavljaju plastičnu stolariju, već samo drvenu.

- Podsećam gospodina Obradovića na ovu izjavu, koja se izgleda odnosi na sve, samo ne na njega, koji je izdao deo zgrade za kiriju koja se meri sa nekoliko pogačica - kaže Radenka. Ona je zakucala na vrata svih institucija, pokušavajući da zaštiti zgradu i natera nadležne da joj vrate prvobitni izgled, a njoj mir na koji, kao penzioner sa tri operacije oka ima pravo.

- Pisala sam svim inspekcijama u gradu, zatražila zaštitu ombudsmana Miloša Mijailovića. Svi sležu ramenima i kažu da je za pomenute radove pribavljena dokumentacija, koja se ne može osporiti. Pisala sam i Ministarstvu za kapitalne investicije, priložila dokumentaciju, ali ni oni nisu uspeli da službe u Šapcu nateraju na zakonito ponašanje. Zavod za zaštitu spomenika kulture u Valjevu je 2005. godine dostavio prijavu šabačkom odeljenju za urbanizam, zahtevajući rušenje konzolne nadstrešnice i krovnog pokrivača od providnog leksana, ali, od toga ništa nije učinjeno. Sa gomilom fotokopirane dokumenatcije, Radenka ne odustaje od toga da izađe na kraj sa urbanistima, građevinskom inspekcijom, "Stanom," i novim zakupcima ove lepe zgrade.

- Kada je od nas stanara zahtevano da potpišemo ugovor da odobravamo radove na budućem lokalu, nisam imala ništa protiv. Znala sam da žele da otvore pekaru i htela sam da pomognem da mladi ljudi rade. A umesto toga, dobili smo nešto o čemu nisam ni slutila da će biti. Čak me preko lokalnih novina Željka Jovanović optužuje da izmišljam problem i da želim da neko moj stan besplatno renovira. To nije tačno i neću odustati sve dok se kuća inženjera Bojića ne vrati u prvobitno stanje jer ovaj grad ne zaslužuje da najlepše zgrade u njemu narušavaju kako kome padne na pamet - odlučna je Radenka. Ona je posebno ljuta jer oni koji umesto da štite interese građana i grada, nju pitaju čime bi bila zadovoljna da odustane od žalbi.

Milanka Eraković,Foto Jugoslav Radojević


vesti po rubrikama

^Zapadna Srbija

Radenka Lazić pokušava da u kući-spomeniku pod zaštitom države pronađe mir
Završna svečanost obeležavanja godine vladike Nikolaja
Đaci iz Studenice i okolnih sela ne pohađaju nastavu
   
 


     


FastCounter by LinkExchange