GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 4. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

U Savincu kod Gornjeg Milanovca održano Treće svetsko prvenstvo u pripremanju belih bubrega

Lelemudi protiv Palamuda

Na Mud(r)ijadi su se nadmetale 33 ekipe, među kojima i "Mudelo kokudelo"... Uz kuvare iz Srbije pojavili se i "Kenguri" iz okoline Sidneja

- E, ovo ti je prava hrana. Sve prirodno, bez hemije, nitrata i nitrita. Prvo izdinstaš malo povrća, dodaš začine i na kraju, da prostiš, muda. Ona moraju da odstoje u pacu bar 36 sati, da sirće i so "izvuku miris". Mada, kome smeta miris, ne treba ni da jede. Nema tu neke velike tajne, samo što to ovde ispadne tako dobro zbog ove lekovite vode - odaje delić kulinarske majstorije Milan Živanović, jedan od učesnika ovogodišnje Mud(r)ijade- Trećeg svetskog prvenstva u pripremanju specijaliteta od belih bubrega.

Raspalili mud(r)ijaši roštilje kraj Crkve Svetog Save u Savincu kod Gornjeg Milanovca još u ranu zoru. Mirisi iz već usijanih kotlića draže nozdrve, krčka se gulaš i na starom "smederevcu", postavljenom tik uz obalu rečice Dičine. Članovi brojne ekipe "Od jaja i do jaja" obrnuli i jagnje na ražnju. Vele- gulaš je za ocenu, a jaga za meze. Zbili se uz reku i Pančevci iz ekipe "Mudelo kokudelo", pa "Beogradske palamude", "Lelemudi" i "Nismo smislili"... Ukupno 33 ekipe iz raznih krajeva Srbije, a kao glavna atrakcija, tek da Mud(r)ijada opravda epitet "svetska" iz naslova, svoj specijalitet je spremala i dugo najavljivana ekipa "Kengura" iz okoline Sidneja.

- Za "Mud(r)ijadu" smo čuli od Miloša iz Davidovice, rođaka naše prijateljice koja živi u Australiji, pa smo rešili da dođemo. Sad, muda od kengura nismo uspeli da nabavimo, pa su ona samo na plakatu, ali zato i ova od vepra pripremamo jako dobro - priča Milena Đorđević, vođa ekipe iz okoline Sidneja, pokazujući na plakat -"Najbolja su od kengura, ali na šumadijski način".

Pobedom na Prvoj "Mud(r)ijadi" Dejan Milovanović je zaradio titulu "pi-ara", pa je rešio da i ove godine specijalitete od belih bubrega priprema isključivo van konkurencije, kako bi dao priliku još nekome da pobedi.

NAJBOLJA EKIPA "KENGURA"

Televizijski kuvar Dejan Markus, ovogodišnji predsednik žirija, odlučio je da, posle dugog većanja, statuu odgovarajućeg izgleda dodeli "Kengurima" iz Australije. Drugo mesto pripalo je ekipi "Od jaja i do jaja", koja je i prošle godine bila favorit publike, dok je specijalna nagrada uručena ekipi "Baba Stoja" koja je spremala "pitu od labuda". Iako im kuvanje nije baš bilo jača strana, ekipa "Beogradske palamude"otišla je kući s nagradom za najbolji pokušaj. Pa ko zna, možda se i na "javnom servisu Srbije" uskoro zakrčkaju beli bubrezi.

- Svako ima neki svoj recept, a ja se trudim da svake godine ponudim nešto novo, da eksperimentišem. Mada, za spremanje belih bubrega nije potrebna neka posebna mudrost, niti iskustvo- priča Milovanović, dok sa stola susedne ekipe "Pečenjara Jevdović" trešti harmonika.
Objašnjava Dragan Baralić, glavni kuvar ekipe, da tajne ipak ima, i da se ona krije u mešavini, pa su se u njihovom kotliću krčkale tri vrste belih bubrega- juneći, ovčiji i praseći.

- Ma, kakav pac, to treba da stoji bar dva-tri dana u belom vinu- priča Baralić, dok meša onaj gulaš, a sve u stihu dodaje: "Za nas ovde tabua nema, danas se od muda ručak sprema".
Mada, gulaš nije bio jedina đakonija koja se na ovom takmičenju spremala, bilo je tu i špageta "ala mudineze", pa pita, roštilja, a ispod ogromnog natpisa "Beli bupci i škembići, to je rana za mladići", spremali su klopu čačanski doktori.

- Ovde u selu ima tri veterinara, koji ceo kraj snabdevaju belim bubrezima, a pretpostavljam da se danas ovde u Savincu, krčka bar sto kila toga. Samo zarad ovog našeg kotlića pet se savinačkih veprova i tri ovna žrtvovalo, ali zato se borimo protiv bele kuge. Jer, ako u ovom kraju za devet meseci ne zakmeči bar pet beba, ja se odma' povlačim iz takmičenja, doživotno - obećavao je šef ekipe "Poletarac" i razotkrivao afrodizijačka svojstva ovog jela.
A, upravo taj čudesan uticaj belih bubaca na "one stvari" naterao je LJubomira Erovića da ovo takmičenje 2004. godine stvori. Bilo je to, kako se priseća, onako, više za društvo, ali se po svetu brzo pročulo da "neki tamo Srbi prave specijalitete od muda". I sam Erović, koji je bele bubrege prvi put probao pre dvadesetak godina, priznaje da do svega ovog možda i ne bi došlo da ga drugovi nisu slagali da jede paprikaš od divljeg zeca. A, kad je krenuo na spavanje i sam se uverio u afrodizijačke moći ovog srpskog specijaliteta.

- Svako nudi šta ima, pa mi nudimo muda i nadamo se da će to jednog dana postati srpski brend. Jer, to je staro srpsko jelo, koje je izuzetno cenjeno i u Francuskoj i Španiji - priča Erović, a objašnjava kako je, uz brojne pristalice, manifestacija usput zaradila i jedno slovo R.
- Kada smo krenuli da se prijavimo pod imenom "Mudijada", rekli nam da ne može jer je nepristojno. I mi onda dodamo ono "r", kao original - priča Erović, dok Marko Cvetković, jedan od organizatora iznosi viziju budućnosti prvenstva.

A.Klarić-Žak


vesti po rubrikama

^putovanja

Lelemudi protiv Palamuda
U Guči se danas završava Dragačevski sabor, 46. po redu
 
 


     


FastCounter by LinkExchange