GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 4. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Romi najugroženiji, Crnogorcima status posle Saveta

BEOGRAD - Najviše incidenata na etničkoj i nacionalnoj osnovi u Srbiji usmereno je na Rome. Oni su najnemoćniji, najslabije organizovani i najređe traže institucionalnu zaštitu, ocenio je u intervjuu Tanjugu direktor službe Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava Petar Lađević.

Ukazavši da je broj incidenata na nacionalnoj i etničkoj osnovi od dolaska ove vlade do danas uveliko smanjen, što su potvrdili i mnogobrojni predstavnici međunarodne zajednice, Lađević je istakao da tim incidentima treba pristupiti racionalno jer "nije da ih nema, ali ih ne treba ni preuveličavati, kao što jedan deo naših medija to čini".

Upitan kada će biti regulisan status Crnogoraca u Srbiji, Lađević je rekao da to zavisi od osnivanja Saveta crnogorske nacionalne manjine.

On je objasnio da stvaranjem Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne manjine, Crnogorci formalizuju svoj manjinski status, a ako to ne učine, ostaće "samo jedna od nacionalnih zajednica koja se nalazi u popisu stanovništva gde se nalazi njih 28".

Govoreći o službi vlade, na čijem je čelu, Lađević je rekao da je ta služba nasledila odličan temelj iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava SCG, čiji je nekadašnji ministar Rasim LJajić "ostvario veliki proboj na tom terenu".

Među nasleđenim problemima, sa kojima se nekada suočavao LJajić jeste, kako je rekao, ostvarivanje manjinskih prava jer "započeti procesi u izgradnji manjinskog zakonodavstva nisu završeni".


vesti po rubrikama

^politika

Ministar finansija u Briselu razgovara o realizaciji "paketa plus"
Dragan Velić novi predsednik SNV
Srbi iz Gračanice i dalje bez krova
Premijer Koštunica otvorio završno takmičenje trubača u Guči
Romi najugroženiji, Crnogorcima status posle Saveta
 


     


FastCounter by LinkExchange