GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 4. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Uskoro počinje snimanje filma o Gaju Galeriju, osnivaču Feliks Romulijane

Kako je car govedar postao cezar

Filmska priča će početi s periodom Galerijevog detinjstva, kada je kao dečak čuvao goveda, da bi kasnije postao veliki ratnik

ZAJEČAR - Život Gaja Galerije Maksimilijana Valerija, rimskog imperatora i osnivača carske palate iz četvrtog veka Feliks Romulijana kod Zaječara, uskoro će se naći na velikom platnu. Kako saznajemo, krajem septembra ili početkom oktobra počeće snimanje filma o caru kog su nazivali i govedar. Za ovaj projekat zainteresovani su Italijani i Nemci, a zasada se pouzdano zna da će film režirati Masimo Mia.

Filmska priča će početi s periodom Galerijevog detinjstva, kada je kao dečak čuvao goveda, da bi kasnije postao veliki ratnik, koji je proširio teritoriju Rimskog carstva. Priča će obuhvatiti i period kada se oženio Dioklecijanovom ćerkom i postao cezar.

Poslednje sekvence filma, za koje se uveliko prikuplja istorijska građa, biće posvećene podizanju carske palate kod Gamzigrada, koju je Galerije posvetio svojoj majci Romuli i koju je nazvao Feliks (srećna) Romulijana, kao i smrti cezara i njegove majke, čija su tela sahranjena na brdu Magura iznad carske palate i tu činom apoteoze uzdignuti među božanstva.

Snimanje filma o Gaju Galeriju svakako će još više doprineti da se ovaj kasnoantički lokalitet zvanično krajem juna iduće godine nađe na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

S. M.


vesti po rubrikama

^kultura

Uskoro počinje snimanje filma o Gaju Galeriju, osnivaču Feliks Romulijane
Omaž Fernandu Arabalu
Tenor Slavko Nikolić brine o domaćoj muzičkoj baštini
"Sagovornik" Slobodan Jovanović
Reditelj Oliver Stoun optužio Holivud da promoviše rat