GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 4. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Uz tradicionalni vatromet juče završene LJubičevske konjičke igre

Zvezda turbo-folka u koloni vitezova

Posebna počast na otvaranju LJubičevskih konjičkih igara odata devetorici vitezova iz Kasidola, s kojima se pojavila i Dragana Mirković, estradna zvezda iz ovog sela

POŽAREVAC - Svečanim defileom učesnika i konja, uz intoniranje himne "Bože pravde" i marša iz opere "Aida", u Požarevcu su u petak otvorene LJubičevske konjičke igre, koje se u ovom gradu održavaju po 43. put. Posle pozdravne reči predsednika opštine Dušana Vujičića, centralnom ulicom Tabačkom čaršijom krenula je povorka koju je predvodio komandant parade Rade Milovanović, petostruki nosilac titule "ljubičevskog viteza". Sledili su ga višebojci koji su se na LJKI nadmetali najveći broj puta, među kojima je rekorder Miroslav Vujičić, sa čak 36 učešća. Pošto je Davorin Živković, trostruki vitez i prošlogodišnji pobednik, crveni plašt i sablju sa uklesanim natpisom "Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti", predao predsedniku Organizacionog odbora LJubičevskih konjičkih igara Zvonimiru Blagojeviću, igre su proglašene otvorenim.

ODRŽAN PRVI "MIDNIGHT TUNING SHONJ"

"Midnight tuning club" iz Požarevca, u sklopu pratećeg programa LJubičevskih konjičkih igara, organizovao je juče prvi "Midnight tuning shonj". Prema rečima Ivana Golubovića, predsednika kluba, osnovanog pre sedam meseci, na ovoj manifestaciji učestvovalo je preko 100 vlasnika modifikovanih automobila iz zemlje i inostranstva. Pred nekoliko hiljada posetilaca, bili su izloženi automobili mnogobrojnih stranih proizvođača, prateća auto-oprema, bicikli i auto-kozmetika. Sudijske ekipe ocenjivale su dizajn izloženih automobila, snagu ozvučenja, koja je kod nekih bila i preko 150 decibela (poređenja radi, mlazni avion proizvodi zvuk jačine 120 decibela) i kvalitet zvuka unutar automobila. Najboljima u svakoj klasi pripala je oprema za ozvučenje, a ostale nagrade bile su pehar, majica i kačket. Ništa manju pažnju od četvorotočkaša, privukle su i dve plesačice, koje su kasnije učestvovale i u promotivnom pranju automobila, posle koga je sledilo paljenje guma. Generalni sponzor ove izložbe modifikovanih automobila bila je firma AVS "Elektronik" iz Požarevca.

ZABRANJENO SNIMANJE

U okviru pratećeg programa LJubičevskih konjičkih igara, u Požarevcu je sinoć održana modna revija, urađena prema kreacijama slikarke Milene Pavlović-Barili (1909-1945). Na improvizovanoj pisti u Galeriji "Barili", u izložbenom delu rodne kuće čuvene slikarke, predstavljeno je devet modela, koje je izradila i prikazala Modna kuća "Sreća", vlasništvo Vladanke Celić iz Požarevca. Pred sam početak revije, predsednik Upravnog odbora Galerije "Barili" Ranko Milinković saopštio je novinarima da je fotografisanje modela zabranjeno jer je prodato pravo ekskluzivnog snimanja. Na pitanja ko je to pravo otkupio, po kojoj ceni i zašto taj podatak novinarima nije ranije saopšten, Milinković nije želeo da odgovori.

Na čelu paradne kolone nalazili su se čuveni vitezovi iz Kasidola, njih devetorica, a preminule među njima predstavljali su njihovi "dubleri". Milan Đuričić, vlasnik kompanije "Stig" i nosilac ordena "Sveti Sava" prvog i drugog reda, poreklom iz ovog sela, predstavljao je Živka Ivanovića Kasidolca, rođenog 1857. godine, heroja srpsko-turskih ratova, školovanog oficira, "klasića" Živojina Mišića, upravnika policije "varoši beogradske", koji je bio ađutant Aleksandra Obrenovića i nosilac francuskog ordena legije časti. Posle čuvenih Kasidolaca, na konju je prodefilovala i estradna zvezda iz ovog sela Dragana Mirković, koju je voditelj najavio kao "kasidolsku princezu, na koju ne vredi trošiti reči, već aplauze".

U defileu su učestvovali i članovi KK "Knez Mihailo", jahači endjuransa, daljinskog jahanja na 40 kilometara, koje su predvodili šampion Srbije Mirko Karadžić i vicešampion Ines Pacić. Publici su se na kraju predstavili preponaši, gosti iz Bugarske, članovi KK "Heros" iz Sofije, preponaši klubova "Stremen" iz Jakova, "Impuls" iz Novog Sada, "Aleksa Dundić", "Favorit" i "Korpo" iz Beograda. Posle gostiju iz Smedereva, "vitezova despota Đurđa Brankovića", koji su kraćim igrokazom promovisali Smederevsku jesen, zakazanu za 29. septembar, parada je završena šetnjom fijakera, u kojima su bili članovi folklornih grupa iz Aleksandrovca, Požarevca i Kostolca. Posle defilea, održan je koncert Miroslava Ilića i priređen je tradicionalni vatromet.

FINALNA NADMETANJA

Takmičarski deo počeo je u subotu, u 14 sati, na požarevačkom hipodromu, na kome su održana polufinala u višeboju i preskakanju prepona, kasačke trke "Mlava", "Dunav" i "Resava" i galopske trke "Milivoje Živanović" i Memorijal "Blagoja Uroševića". Juče su na programu bila finalna preskakanje prepona, galopske trke "Kostolac", Kup LJubičeva i "Braničevo", kasačke trke "Stig" i "Knez Mihailo" i finale u "LJubičevskom višeboju", u kome su se takmičari nadmetali za titulu viteza, u disciplinama kurirsko jahanje i gađanje topuzom i strelom.

Tekst i foto: D. Novković


vesti po rubrikama

^Istočna i južna Srbija

Uz tradicionalni vatromet juče završene LJubičevske konjičke igre
Nacrt regionalne strategije za upravljanje otpadom
Posle teksta o teškom izbegličkom životu sa sedmoro dece
   


     


FastCounter by LinkExchange