GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 4. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Provera zdravlja na Adi Ciganliji

Jučerašnji dan više hiljada Beograđana iskoristilo je da poseti Adu Ciganliju gde su od 10 do 12 sati mogli da izmere nivo šećera u krvi iz prsta i izračunaju faktore rizika za razvoj dijabetesa. Cilj akcije, koju su organizovali Apotekarska ustanova Beograd i farmaceutska kompanija ADOC, je promocija zdravlja u populaciji građana (prevashodno srednje i mlađe generacije) koji po pravilu ređe kontrolišu svoje zdravlje. Akcija je sprovedena na četiri punkta: kod parkinga na Makiškoj strani, kod skijališta, kod okruglog kupatila i tornja. Na svakom punktu dežurali su farmaceuti i lekari koji su razgovarali sa sugrađanima i davali im neophodne savete za očuvanje zdravlja.
Pored izračunavanja faktora rizika za dijabetes 2, Beograđanima je bilo omogućeno da izmere krvni pritisak, indeks telesne mase u odnosu na "idealni" i da od lekara i farmaceuta dobiju zdravstvene informacije i uputstva.

- Prevencija i rano otkrivanje dijabetesa tip 2 je u svetskim razmerama ozbiljan izazov. Na jednog dijagnostifikovanog dolazi čak četiri nedijagnostifikovana dijabetičara, što je veoma zabrinjavajuće - rekli su nam iz Apotekarske ustanove Beograd. Ispred štandova u najvećem broju tiskali su se stariji sugrađani, ali su i oni mlađi znatiželjno i sa puno pažnje slušali savete lekara.
- Došao sam da proverim nivo šećera u krvi, jer nisam odavno vadio krv. Majka me je naterala i valjda je sve u redu - nestrpljiv je bio Mihajlo Marković.

Dijabetes može da napreduje progresivno, a da na to pacijenti ne obrate pažnju jer ih zapravo ništa ne boli. U trenutku kada se bolest otkrije (neretko sasvim slučajno), srce i krvni sudovi mogu biti ozbiljno oštećeni, a pacijentu i lekaru mnogo je teže da održavaju bolest pod kontrolom.

K. J.


vesti po rubrikama

^Beograd

Budžeti opština Vračar i Savski venac nesrazmerno mali u odnosu na poreska davanja
Provera zdravlja na Adi Ciganliji
Akcija Glasa : Biramo najbolji restoran u gradu
Bez dodele crvene i crne plakete za avgust
Na Trgu Republike u subotu održana Deveta beogradska rolerijada
Mačevanje uskoro u beogradskim osnovnim školama
 


     


FastCounter by LinkExchange