GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 4. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Budžeti opština Vračar i Savski venac nesrazmerno mali u odnosu na poreska davanja

Bogati resursima, kubure sa platama

Prošle godine opštine Vračar, Savski venac, Stari grad i Novi Beograd ostvarile profit od 20 miliona dinara

Opština Vračar, koja se prostire na svega tri kvadratna kilometara, sa 80.000 stanovnika najnaseljenija je gradska opština. Na prvom mestu je po zaradama zaposlenih jer na njenoj teritoriji radi najveći broj visokoobrazovanih ljudi. Prema poslednjim podacima Gradskog zavoda za informatiku i statistiku, Vračar je najbogatija opština na teritoriji Beograda sa prosečnom neto zaradom od 26.479 dinara.

- Poznato je da je u ovu opštinu dosta uloženo, ali se velika sredstva ulažu i u razvoj drugih opština pošto se ona raspodeljuju na nivou grada. Vračarci su pomogli u rekonstrukciji vodovodne i putne mreže u Barajevu. Time stanovnici Vračara doprinose i razvoju drugih beogradskih opština - ističe Branimir Kuzmanović, presednik najbogatije opštine.

Međutim, naglašava Kuzmanović, problem je što se veliki deo novca ne vraća direktno opštini, već se raspoređuje na nivou grada i republike. Kako kaže, budžet je nesrazmerno mali u odnosu na ona sredstva koja Vračarci daju kao poreski obveznici.

Sa ovim se slaže i Tomislav Đorđević, presednik opštine Savski venac koja se, prema statističkim podacima, nalazi u samom vrhu bogatih opština u Republici.

- Ti podaci ne odgovaraju istini. Savski venac jeste jedna od najbogatijih opština kada su u pitanju resursi, dosta je toga izgrađeno, ali su plate zaposlenih ispod svakog nivoa. Na primer, zarade zaposlenih sa srednjom stručnom spremom iznose 12.500 dinara, radnici sa fakultetskom diplomom i dvadeset godina radnog staža primaju u proseku od 20.000 do 26.000 dinara. U našoj nadležnosti je samo izdavanje poslovnog prostora - ističe Đorđević i objašnjava da to nigde u svetu nije slučaj.

Prošle godine su opštine Vračar, Savski venac, Stari grad i Novi Beograd ostvarile profit od više od 20 miliona dinara. Ipak, u ovim opštinama kažu da oni daju ogroman novac gradu, ali se to ne odražava na njihova primanja. Problem je u tome što se na teritorijama ovih opština uglavnom nalaze sedišta brojnih firmi, ambasade i preduzeća u kojima je prosek plata visok.
Bilo kako bilo, na području opštine Vračar dosta toga je urađeno. Velikim delom je obnovljena infrastruktura, a sređene su vodovodna i kanalizaciona mreža. Međutim, "kaska" se sa gasifikacijom, što nije slučaj sa opštinama Savski Venac i Voždovac gde sve teče po planu. Takođe, velika sredstva izdvajaju se za predškolske ustanove, osnovne i srednje škole koje su renovirane.

- Za škole je obezbeđen i veliki broj računara, a opremljeni su i brojni kabineti - napominje Kuzmanović.
Čelnici ove opštine otišli su korak dalje ispred ostalih kada je reč o nacionalizovanoj imovini. Doneta je uredba po kojoj za iznajmljivanje takvog prostora prednost daje bivšim vlasnicima i naslednicima.

S. Mališić - D. Đurić


vesti po rubrikama

^Beograd

Budžeti opština Vračar i Savski venac nesrazmerno mali u odnosu na poreska davanja
Provera zdravlja na Adi Ciganliji
Akcija Glasa : Biramo najbolji restoran u gradu
Bez dodele crvene i crne plakete za avgust
Na Trgu Republike u subotu održana Deveta beogradska rolerijada
Mačevanje uskoro u beogradskim osnovnim školama
 


     


FastCounter by LinkExchange