GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 3. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Kosmet - teški oganj iskušenja i stradanja

Episkop raško-prizrenski Artemije istakao je da poslednjih sedam godina SPC i pravoslavni narod na Kosovu i Metohiji prolazi "kroz teški oganj iskušenja i stradanja". Vladika je podsetio da jedna trećina naroda koja je ostala posle strašnih zločina, progona, ubistava i kidnapovanja zajedno sa svojom crkvom proživljava teške dane, lišena svih ljudskih prava.

- Kosmetski prostori su ukrašeni sa više od 1.300 crkava i svetinja, koje nepobitno svedoče o viševekovnom prisustvu Srba i njihovoj hrišćanskoj kulturi. Vekovima je SPC, često jedina vodila brigu o svom narodu i svetinjama. Ona to čini i danas tokom najnovijih zbivanja, u uslovima težim nego ikada pre. Dve trećine naših vernika je proterano sa svojih ognjišta i udaljeno od svojih svetinja. A te svetinje nemilosrdno su uništili albanski ekstremisti i zločinci. Sto pedeset svetih oltara na kojima se vekovima Bog slavio uništeno je, spaljeno, razoreno i oskrnavljeno. Naše crkve i manastiri su posebno ugroženi u Metohiji, gde je etničko čišćenje izvršeno u najvećoj meri. Tamo je ostalo veoma malo našeg naroda, a tu su najveće svetinje - Pećka patrijaršija, Dečani, Devič... Ti manastiri još opstaju i pretrajavaju zahvaljujući i zaštiti koju im pružaju vojnici Kfora. Ali, ni to često nije garancija bezbednosti, čemu svedoči sudbina manastira Devič, postradalog u pogromu 17. marta 2004. Svaki izlazak iz manastira ili dolazak u njega, kako monaštva tako i vernika odvija se uz oružanu pratnju, pa i tada sa velikom dozom rizika - rekao je vladika Artemije.

Saradnja srpskog naroda i SPC na Kosmetu sa Unmikom prolazila je kroz više faza tokom proteklih sedam godina. Episkop je istakao da su najpre polagali veliku nadu u Unmik i Kfor, verujući da će oni "dosledno i bespristrasno" ispuniti svoju misiju, dodajući da su se ubrzo razočarali.

- Bili smo otvoreni za saradnju, izlazili na izbore, učestvovali u prelaznim institucijama, pa i u samom parlamentu Kosova. Rezultati te saradnje nisu ispunili naša očekivanja jer objektivnog i bespristrasnog odnosa prema svima nije bilo. Umesto rešavanja svakodnevnih životnih problema, omogućavanja povratka prognanih i veće bezbednosti, doživeli smo pogrom u martu 2004. To nas je otreznilo. Uvideli smo da dalja saradnja i učestvovanje u privremenim institucijama vodi daljem nestanku Srba sa Kosmeta. Ipak, kontakti sa Unmikom i dalje postoje, ali ne i s privremenim, jednonacionalnim albanskim institucijama. Jedno je sigurno, Srbi su rešeni da ostanu na KiM, na svojim ognjištima, oko svojih svetinja i svojih grobalja. Očekujemo da nam to omoguće i naša država, ali i međunarodna zajednica. Opstankom Srba na Kosovu, Kosovo ostaje u Srbiji - naglasio je episkop Artemije.

S. D.

vesti po rubrikama

^tema

Bolje nego u komunizmu, ali ne bez teškoća
Kosmet - teški oganj iskušenja i stradanja
NESAVRŠENO TRŽIŠTE : VEROLJUB DUGALIĆ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange