GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 3. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Profesor FPN Zoran Stojiljković o predizbornim koalicijama

Stranke samostalno idu na izbore

Formiranja koalicija verovatno neće biti uoči izbora, ali će postizborne biti neminovne jer nijedna partija neće moći sama da formira vladu

BEOGRAD - Na srpskoj političkoj sceni, uoči izbora, verovatno neće biti stvarane predizborne koalicije, već će njihovo formiranje biti odloženo do završetka izbora kada će se znati i koliko je koja stranka osvojila mandata u Skupštini Srbije - smatra profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković.

On je za Glas rekao da ne veruje da će izbori na svim nivoima biti raspisani do kraja godine, ali da bi prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, samo četiri stranke sigurno prešle izborni cenzus.

RADIKALI TEŠKO NA VLAST

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković smatra da će radikali teško sa nekom strankom napraviti koaliciju i tako eventualno formirati vladu.
- Na to, pored birača, utiče i ono što zovemo veto igrači, ili međunarodna zajednica i drugi spoljni faktori. Jedna je stvar kada se sa njima uđe u regionalnu ili lokalnu koaliciju, a druga je kada bi ta koalicija delovala na nacionalnom nivou - ističe Stojiljković.

- Međutim, moram da napomenem da su samo radikali, DS i DSS sigurni, dok je četvrta stranka prilikom svakog istraživanja uvek različita. Po poslednjem istraživanju, izborni konsenzus bi prešla Nova Srbija Velimira Ilića, dok je prilikom prethodnog ispitivanja to bila SPS - kaže Stojiljković.

On naglašava da su zbog takvog odnosa snaga i postojanja velikog broja malih stranaka koje nemaju dovoljno glasova za prelazak cenzusa već formirana dva bloka. Jedan predvodi DS, a drugi DSS i oko njih će i biti okupljanja ostalih, manjih, stranaka kojima bi bilo u interesu da se formiraju predizborne koalicije.

- Ne treba isključiti ni radikale koji su već duže vreme najjača stranka u Srbiji, ali oni imaju mali koalicioni potencijal, pa ne verujem da će sa nekom drugom strankom napraviti koaliciju - naglašava Stojiljković. On ističe da je moguće očekivati formiranje koalicija između malih i nacionalnih stranaka čiji bi cilj bio osvajanje što više glasova i prelazak izbornog cenzusa od pet odsto, a samim tim i dobijanje poslanika.

- Mnogo toga oko formiranja koalicija i saveza će zavisiti i od toga da li će na predstojećim parlamentarnim izborima biti primenjena odredba po kojoj se cenzus za stranke nacionalnih manjina smanjuje na 0,5 odsto od ukupnog broja upisanih birača - kaže Stojiljković. On ističe da ako ova odredba zaživi stranke nacionalnih manjina onda ne bi bile prinuđene da traže koalicione partnere ili da sklapaju saveze između sebe.

- U svakom slučaju doći će do grupisanja oko DS-a i DSS-a, a tek posle izbora treba očekivati formiranje neke koalicije-zaključuje Stojiljković.

B. Vukčević


vesti po rubrikama

^politika

Profesor FPN Zoran Stojiljković o predizbornim koalicijama
Ahtisari bi svojim izjavama mogao da ugrozi pregovore
Uzavrela politička aktivnost u Novom Pazaru
GLAS ISTRAŽUJE: : Da li ćemo Novu godinu dočekati s novim ustavom?
Uzavrela politička aktivnost u Novom Pazaru
 


     


FastCounter by LinkExchange