GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 2. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Voda iz beogradskog vodovoda hemijski neispravna

Beograđani piju vodu punu amonijaka

Pronađena količina amonijaka četiri puta veća od dozvoljene

Voda koju piju Beograđani nije hemijski ispravna, pokazali su rezultati iz laboratorije Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja. U uzorku vode, uzetom u Vlajkovićevoj ulici, pronađeno je četiri puta više amonijaka nego što je dozvoljeno.

Naime, ekipa Glasa javnosti dala je anonimno na ispitivanje vodu koju svakoga dana koriste stanovnici centra glavnog grada. Voda je mikrobiološki ispravna, ali rezultati hemijske analize pokazuju da, umesto dozvoljenih 0.1 miligrama amonijaka po litru, u uzorku ima 0.4 miligrama. Prisustvo amonijaka u pijaćoj vodi je samo po sebi loše, a ukoliko je vrednost povećana i u kombinaciji sa drugim hemijskim jedinjenjima iz vode, predstavlja pravu "tempirnu bombu". Lekari kažu da jedna čaša ovakve vode neće mnogo ugroziti zdravlje, ali ako se neprestano pije ovako hemijski neispravna voda, može i te kako da utiče na opšte stanje u organizmu.

- Prisustvo amonijka bilo u hrani ili vodi koja se koristi u ishrani izuzetno je opasno. Može da izazove mučnine ali i da ostavi trajne posledice na jetru i bubrege. Često se dogodi da se brojni simptomi pripisuju preteranom konzumiranju gaziranih napitaka ili mesa, a u stvari krivac može upravo da bude neispravna voda - kaže doktorka Biljana Marjanović, direktorka Doma zdravlja "Dr Simo Milošević" na Čukarici.

Ostali parametri po kojima se proverava hemijska ispravnost vode su u granicama dozvoljenih vrednosti. pDž - a vrednost pijaće vode je 7.6, dok je dozvoljena od 6.8 do 8.5. Takođe, prisustvo hlorida, nitrita, nitrata i gvožđa ne škodi ljudskom organizmu, dok je pronađena količina mangana na samoj granici dozvoljenih vrednosti.

U Javnom komunalnom preduzeću Beogradski vodovod i kanalizacija kažu da su iznenađeni rezultatima analize vode kojom se, iz njihove mreže, snabdevaju građani prestonice. Rekli su nam da oni dnevno proveravaju 300 jedinica vode i da do sada nisu pronašli nikakve nepravilnosti. Oni su, takođe, obećali da će se voda naknadno analizirati.

S druge strane, građani prigradskih naselja u Beogradu mogu da odahnu. Voda koju oni koriste ispravna je i hemijski i bakteriološki, potvrdili su rezultati analize na Vojno medicinskoj akademiji. Uzorak koji smo uzeli sa česme na Kanarevom brdu, iz Borske ulice, pokazuje da sva hemijska jedinjenja odgovaraju svim graničnim vrednostima. Količina amonijaka u ovoj vodi, koji je takođe iz gradskog vodovoda, jeste 0.05 miligrama po litru, što je daleko manje od dozvoljene vrednosti od 0.1, odnosno skoro osam puta manje nego u vodi koja se koristi u centralnim gradskim opštinama. Jedino što je isto u oba uzorka jeste pDž - a vrednost vode, koje iznosi 7. 6.

Ovakve rezultate smo dobili kao obični građani, bez predstavljanja kao novinari. Da bi voda zvanično bila proglašena neispravnom, neophodno je da tehničar vodovoda dođe i na licu mesta, na specifičan način uzme uzorak. Voda koju smo mi odneli na analizu stavljena je u potpuno sterilnu posudu koju smo dobili u Zavodu za zaštitu zdravlja.

Ostaje vam da odlučite da li da svaki put kada uzmete vodu sa česme pozovete tehničara ili da preuzmete rizik i vodu date svom detetu.

K. J. - A. L.


vesti po rubrikama

^tema

Veljko Džakula,predsednik Srpskog demokratskog foruma u Hrvatskoj
Voda iz beogradskog vodovoda hemijski neispravna
GLUVO DOBA : MIROSLAV TOHOLJ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange