GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 2. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Danas počinje 12. međunarodni bijenale umetnosti "Odbrana prirode" u Pančevu

Zeleni krst u zagađenom gradu

Apokaliptična statistika pokazuje da su Pančevo i Bor vodeći gradovi po zagađenosti životne sredine u Srbiji! Situaciji je svakako doprinelo i NATO bombardovanje petrohemijske industrije. Bijenale se bavi i pitanjem seksualnog identiteta i pravom na različitost

Međunarodni bijenale umetnosti u Pančevu već 25 godina, tradicionalno, organizuje Centar za kulturu Pančevo. Manifestacija će biti svečano otvorena danas, velikom gradskom feštom na platou ispred pančevačkog Centra za kulturu uz prisustvo brojnih kulturnih i javnih ličnosti. Tema Bijenala - "Odbrana prirode" - je preuzeta od Jozefa Bojsa, slavnog nemačkog umetnika i osnivača stranke "Zelenih" Jozefa Bojsa. "Odbrana prirode" je naziv Bojsove ekološke skulpture svetu koja se nalazi u Kaselu i koju formira 7.000 sadnica, posađenih u obliku ogromnog zelenog krsta. Ovo delo je postalo inspiracija brojnim replikama u Evropi i svetu, kao odgovor na eskalirajuću ekološku nesavesnost i sve veće ugrožavanje čovekove životne sredine. Želja organizatora ovogodišnjeg Bijenala je da Pančevo dobije sličnu ekološku skulpturu, kao trajno dobro u ovom gradu sa alarmantnim industrijskim zagađenjem. Glavni program Bijenala čini prezentacija radova Jozefa Bojsa i izložbe radova 50 istaknutih umetnika iz zemlje i inostranstva, koji su odgovorili na temu ovogodišnjeg Bijenala. Radovi učesnika će biti izloženi do kraja septembra u većem broju galerijskih prostora u Pančevu, kao i u slobodnim gradskim prostorima: na ulicama i trgovima, u parkovima, po fasadama, uz obalu Tamiša. Bijenale će takođe biti domaćin predstavi iz ovogodišnjeg programa festivala BITEF. Ove godine, po prvi put održan je i međunarodni Bijenale umetničkog dečijeg izraza pod nazivom BUDI 06.

- Podsećamo da je Pančevo ekološka crna tačka i da je bijenale reakcija na ovakvo stanje stvari. Bijenale se bitno razlikuje u programu od dosadašnjih bijenala, budući da je uključena i jedna pozorišna predstava sa predstojećeg Bitef-a i tri filma iz produkcije Kulturnog centra Kanjiža, napomenula je Jasmina Večanski.

- Tema Bijenala se nametnula već tokom samih priprema. "Odbrana prirode" se razlikuje od velikih izložbi koje su insistirale na ideologiji Zemanove izložbe "Krv i med", zapostavljajući teme koje se danas nameću kao bitne. Apokalipična statistika pokazuje da su Pančevo i Bor vodeći gradovi po zagađenosti životne sredine u Srbiji! Situaciji je svakako doprinelo i NATO bombardovanje petrohemijske industrije. Pored ekologije, Bijenale se bavi i pitanjem seksualnog identiteta i pravom na različitost, što je oličeno u radovima Tomislava Peterneka, Aleksandra Zografa, Mrđan Bajića, izjavila je Lidija Merenik.

- Svakako najveća atrakcija Bijenala je gostovanje engleskog umetnika Marka Tičnera, koji je ove godine nominovan za Tarnerovu nagradu, najviše britansko priznanje za likovnu umetnost. Tičner je čak uradio nekoliko radova specijalno za Bijenale, kao što je print na vinilu "Dajte nam ideale, ne meso i kosti". Tičner, japanski video umetnik Hiraki Sava i Roman Volgin, ruski umetnik koji živi i radi u Berlinu, biće predstavljeni impresivnim "telom radova", svaki sa po 25 dela, izjavio je Ivan Grubanov.

S. Đ. M.


vesti po rubrikama

^kultura

Danas počinje 12. međunarodni bijenale umetnosti "Odbrana prirode" u Pančevu
Britanski sastav "Simpli red" u hali "Pionir"
Ivan Jevtić, beogradski kompozitor o predstojećoj sezoni