GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 2. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Turističko-ugostiteljski brend južne Srbije kao da nikog ne zanima

Roštiljijada bez podrške ministarstava

Bilo je obećanja da će nam republička ministarstva pomoći u održavanju ove značajne manifestacije za jug Srbije, ali su nam na kraju odgovorili da za to nema novca, kažu organizatori

LESKOVAC - "Roštiljijada 2006", sedamanaesta po redu, održaće se od 4. do 9. septembra. Prema očekivanju organizatora Turističke organizacije Leskovac, ovogodišnju manifestaciju roštilja posetiće oko 300.000 gostiju iz zemlje i inostranstva. Međutim, ove godine izostalo je pokroviteljstvo Republike Srbije, tako da je, od planiranih devet miliona dinara, za održavanje manifestacije obezbeđeno svega dva miliona dinara.

LJubiša Stanojković, direktor TOL-a, rekao je da je Roštiljijada, kao potencijalni turističko-ugostiteljski brend južne Srbije, ove godine ostala bez podrške resornih ministarstava.

- Bilo je obećanja da će nam republička ministarstva pomoći u održavanju ove značajne manifestacije za jug Srbije, ali su nam na kraju odgovorili da za to nema novca. Ne znam po kom aršinu se određuju prioriteti kada se za Guču mogu dati novac, a za Leskovac ne mogu - naglasio je Stanojković.

U TOL-u ne shvataju odluku Poreske uprave da kontrolišu izdavanje fiskalnih računa jer, prema njihovim saznanjima, to se ne čini na Dragačevskom saboru trubača.

Ove godine u samom centru Leskovca biće postavljeno oko tridesetak štandova, na kojima će gurmani moći da probaju najraznovrsnije specijalitete s roštilja. Cena zakupa u zavisnosti od zone je od 100.000 do 250.000 dinara.

- Mi se trudimo da Roštiljijada ne izgubi od osnovne zamisli da to bude praznik roštilja i prilagođavamo je potrebama gostiju. U okviru manifestacije održaće se takmičenje majstora roštilja, pravljenja pljeskavice za Ginisa i najveće pljeskavice "iz ruke". Nedostatak smeštajnih kapaciteta i pokretnih mokrih čvorova, umanjuju mogućnost da Leskovac dobije status kakav zaslužuje. Pokretni toaleti nisu mogli biti nabavljeni zbog poklapanja naše sa ostalim manifestacijama koje se održavaju u Srbiji - rekao je Stanojković.
Prvi put ove godine održaće se i karneval, čime će Leskovac biti treći karnevalski grad u Srbiji. Miroljub Radivojević, organizator karnevala Roštiljijada, očekuje da će ovo postati još jedan zaštitni znak opštine.

- Ideja je bila da spojimo koledarsku tradiciju sa osobenostima ovog dela Srbije i da se vratimo na one uskršnje karnevale po kojima je Leskovac bio poznat. Imaćemo po dve karnevalske grupe iz Bugarske i Makedonije, jedna grupa iz Crne Gore, dok će ostalo biti učesnici iz Srbije i Leskovca - ističe Radivojević.

Prošle godine Bojan Cvetković, vlasnik brze hrane "MB 016" i Srđan Stanković iz Leskovca, ispekli su pljeskavicu za Ginisa prečnika 124 centimetra i tešku 28,27 kilograma.

U Turističkoj organizaciji Leskovca očekuju posetu turista iz Bugarske, Slovenije, Makedonije i Mađarske. Procenjuje se da će Leskovac tokom sedam dana posetiti oko 300.000 gostiju.

tekst i foto:Aleksandar Zonjić (Sina)


vesti po rubrikama

^Istočna i južna Srbija

Turističko-ugostiteljski brend južne Srbije kao da nikog ne zanima
Albanci iz Bujanovca upisuju fakultete u Prištini i Tirani
Ministarstvo zdravlja odobrilo 17 miliona dinara
   


     


FastCounter by LinkExchange