GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 2. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vrhovni sud juče potvrdio odlazak glavnog sudije za ubistvo Zorana Đinđića

Sudija Mesarović umesto Marka Kljajevića

Rajko Danilović, zastupnik porodice Đinđić u procesu optuženima za ubistvo premijera Srbije smatra da to neće bitno uticati na okončanje suđenja

BEOGRAD - Vrhovni sud Srbije saopštio je juče da je taj sud 28. avgusta primio lični zahtev za prestanak sudijske dužnosti Marka Kljajevića, koji predsedava Većem Specijalnog suda na suđenju optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića i na suđenju optuženima za udruživanje u "zemunski klan". "Veliko personalno veće VSS će, posle izvršene kontrole valjanosti, zahtev Kljajevića proslediti Skupštini Srbije, koja je nadležna da donosi odluke o prestanku sudijske dužnosti. Ako u roku od 30 dana Skupština ne donese odluku, sudiji prestaje dužnost", navodi se u saopštenju VSS. Tokom sledeće nedelje javnosti će biti poznat novi sastav sudskog veća u procesu za ubistvo premijera Đinđića. Promene izvršene u aprilu, u Zakoniku o krivičnom postupku, predviđaju mogućnost da, kada se predsedavajući sudija povuče iz procesa, jedan od članova veća preuzima tu funkciju, a slobodno mesto tog člana veća popunjava neki treći sudija, sa strane i sa spiska sudija Specijalnog suda. Siniša Važić predsednik Okružnog suda u Beogradu izjavio je da će početkom nedelje odlučivati o tome ko će naslediti Kljajevićevu fotelju, kao i to ko će biti novi član tročlanog veća, koje su osim Kljajevića činile sudije Nata Mesarović i Milimir Lukić. Nezvanično se saznaje, da će funkcija predsedavajućeg Veća biti poverena upravo sudiji Mesarović.

Neće doći 7. septembra
Portparol Specijalnog suda Maja Kovačević-Tomić izjavila je da se sudija Kljajević, najverovatnije neće pojaviti 7. septembra na suđenju za ubistvo premijera Đinđića. Ona je navela da će Kljajevićevo mesto predsedavajućeg Sudskog veća na tom suđenju, 7. septembra zauzeti neko od članova Sudskog veća.

Prema njenim rečima, ukoliko Kljajevićev zahtev bude usvojen, on će ponovo moći da bude sudija u nekom od sudova u Srbiji samo ako ga na takvo mesto izabere Skupština Srbije. Razlog zbog kojeg je Kljajević tražio ostavku nije poznat. U javnosti se nagađa da je reč o jakim političkim pritiscima, ali i zbog njegovog rođenog brata Gorana Kljajevića, bivšeg sudije Trgovinskog suda, koji se nekoliko meseci nalazi u zatvoru zbog sumnji da je jedan od vođa takozvane "stečajne mafije". Nije poznat ni sledeći Kljajevićev korak, ukoliko Skupština izglasa prestanak njegove sudijske dužnosti.

Inače, zvanična potvrda da se Kljajević posle tri godine povlači iz "procesa stoleća", kako je u javnosti nazvano suđenje optuženima za premijerovo ubistvo, izazvala je brojne reakcije. Pre svega postavlja se pitanje kako će njegov odlazak uticati na dalji tok suđenja. Rajko Danilović, zastupnik porodice Đinđić u procesu optuženima za ubistvo premijera Srbije smatra da to neće bitno uticati na okončanje suđenja. "Nema sumnje da je velika šteta što je sudija Kljajević koji vodi dva glavna procesa u Specijalnom sudu, odlučio da podnese zahtev za razrešenje i da se povuče na kraju suđenja - kada je već praktično dovedeno do kraja i suđenje optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i optuženima iz zemunskog klana za niz teških krivičnih dela. On je veoma uspešno vodio postupak, a sve glavne činjenice su u tim predmetima rasvetljene", izjavio je Danilović. On je dodao da je moguće da će naredni pretres biti odložen zbog potrebe da se novi sudija upozna sa spisima. U izjavi portparola specijalnog tužilaštva Tome Zorića stoji da je njihovo tužilaštvo i ranije u toku postupka za ubistvo premijera "ukazivalo na nedovoljnu ažurnost održavanja glavnih pretresa, kao i na činjenicu da ne postoje razlozi da se ne održava veći broj glavnih pretresa."

OSTAVKA LIČNI ČIN

Potpredsednik Nove Srbije Dubravka Filipovski ocenila je povodom zahteva sudije Marka Kljajevića koji je i predsedavajući Sudskog veća u procesu za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića da mu prestane dužnost, da je to "njegov lični čin". Ona je ukazala da je "cilj da naše sudstvo bude nezavisno i efikasno" i dodala da je činjenica da se suđenje za ubistvo premijera Đinđića odužilo i da javnost u Srbiji očekuje ishod tog suđenja.

Pritisci vlasti
- Međutim, dobra je stvar što je izvršena promena Zakona o krivičnom postupku, pa svi dokazi neće morati ponovo da se izvode, već će se proces nastaviti tamo gde je stao. Tužilaštvo se nada da će novi predsednik Veća, ako se Kljajević definitivno povuče, uspeti da odgovori zadatku i odgovornosti koju od njega očekuje i srpska javnost - rekao je Zorić.

Branilac prvooptuženog Milorada Ulemeka Legije, advokat Slobodan Milivojević izjavio je da nije iznenađen postupkom sudije Kljajevića jer je "bio prinuđen da tako nešto uradi".

- Nije radio onako kako je od njega zahtevala sadašnja vlast. Siguran sam da pritisci na njega dolaze iz Vlade Srbije. Sudija Kljajević je postupak vodio isključivo u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku - izjavio je Ulemekov branilac. Nenad Vukasović, branilac Zvezdana Jovanovića optuženog da je pucao u premijera, izjavio je da od novog predsednika veća očekuje da ostane dosledan pravu i svojoj sudijskoj funkciji.

- Novo sudsko veće na suđenju optuženima za ubistvo premijera, mora da bude imuno na političke uticaje - istakao je Vukasović.
Kljajević je rođen u Bijelom Polju 1965. godine, u uglednoj crnogorskoj porodici. Pravni fakultet završio je u Beogradu. Radio je najpre kao sudija, a zatim i kao dugogodišnji šef Krivičnog odeljenja beogradskog Petog opštinskog suda. Početkom 2002. godine izabran je za sudiju Okružnog suda, u čijem se redovnom odeljenju zadržao do prelaska u Posebno odeljenje, odmah po osnivanju, a gde se sudi za organizovani kriminal. Kljajevićeve kolege kažu da je od početka sudijske karijere radio vrlo efikasno, brzo rešavajući čak i obimne predmete, da je strog, ali pravičan sudija i vrhunski poznavalac prava.

A. Dimitrovska


vesti po rubrikama

^hronika

Vrhovni sud juče potvrdio odlazak glavnog sudije za ubistvo Zorana Đinđića
Hteli da linčuju nadrilekara zbog sunećenja
Lokomotiva usmrtila ženu na pruzi
Tvrdnje Nemanje Aleksića, branioca Miljka Živojinovića