GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 2. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U školama obeležen početak nove školske godine, prvaci dobili poklone

Đacima obećano da će manje učiti

Roditelje je obradovala vest da će svim učenicima ove godine gradivo biti rasterećeno. Prva četiri razreda učiće po potpuno novim nastavnim programima, a od petog do osmog razreda gradivo je skraćeno za oko 30 odsto

BEOGRAD - Zdravo prvaci, školski junaci! Ovako su juče najmlađe učenike OŠ "Branislav Nušić" u Beogradu pozdravili stariji đaci. Prvacima je pripremljen svečani doček na kome su ih već iskusniji drugari objasnili da škola nije bauk, da su azbuka i zadaci vrlo laki i dali im nekoliko korisnih saveta kako da se snađu u školskim klupama. Uz igru i pesmu prvaci su upoznali učiteljice i nove drugare.

Svi prvaci dobili su svesku na kojoj piše "Ja volim učiteljicu", a donatori poklona za prvake su kompanija "Vujić", SI&SI kompanyy, "Agroživ", "Jat", "Cepter", "Hemofarm" i "Fruvita".

POČETAK PREDŠKOLSKOG NIJE STRIKTNO PLANIRAN

Ove godine sva deca od pet i po do šest i po godina moraće da pohađaju pripremni predškolski program. Početak nije striktno planiran, ali deca moraju najmanje šest meseci pohađati nastavu. Program po kome će vaspitači raditi sa decom trebalo bi u utorak da usvoji Nacionalni prosvetni savet. Tu neće biti nekih novina već će se, kao i do sada, U školama obeležen početak nove školske godine, prvaci dobili poklone

U svim školama nova školska godina počela je svečano, a od ponedeljka učenike čekaju novi zadaci. Roditelje je obradovala vest da će svim učenicima ove godine gradivo biti rasterećeno. Prva četiri razreda učiće po potpuno novim nastavnim programima, a od petog do osmog razreda gradivo je skraćeno za oko 30 odsto. Četvrtaci su ove godine dobili nove programe.
- Četvrtaci će sada imati jedan čas manje sedmično. Matematiku i srpski jezik imaće po pet časova sedmično, a u gradivo srpskog uvedeno je 60 odsto novih tema koje su atraktivnije i zanimljivije za decu. Četvrtaci više neće iz matematike učiti mere zapremine, kocku i kvadar, stepen broja 10, poredak u skupu i koje su nule i jedinice računskih operacija. Poznavanje prirode i poznavanje društva objedinjeno je u jedan predmet - priroda i društvo, a sadržaj ovog predmeta smanjen je za 50 odsto. Učitelji i nastavnici će sada imati više vremena za utvrđivanje gradiva. Tako, ako se u okviru jednog predmeta lekcije budu predavale 50 časova, za utvrđivanje će biti još dodatnih 80 časova - objašnjava Milka Andrić, pomoćnik ministra prosvete.

Starije osnovce očekuje rasterećenje gradiva iz matematike, istorije, geografije, fizike i hemije. Lekcije su modernizovane, upotpunjene i oslobođene čiste faktografije.
- Izbačeni su pojmovi koje deca ne mogu da razumeju ili teško shvataju. Potrudili smo se da učenicima damo više časova za vežbanje i utvrđivanje jer vlada mišljenje da naši učenici slabo primenjuju stečeno znanje. Veliki deo posla je i na nastavniku koji treba da sprovede ono što piše u programu - kazala je Andrićeva.

Novi nastavni planovi i programi za peti razred biće napisani u toku ove školske godine, a novi udžbenici gotovi za sledeći septembar. U Ministarstvu prosvete planiraju i reformu srednjoškolskog obrazovanja, koja će početi tek za pet godina. Promeniće se i način upis u srednju školu, a osmaci više neće polagati prijemni nego završni ispit. Biće napravljena potpuno nova koncepcija stručne i opšte mature na kraju srednje godine.

M. J.

 


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Kakve koristi imaju građani Srbije od visokih deviznih rezervi Narodne banke
Najniža cena za RTB Bor 266,6 miliona dolara
Objavljena imena kupaca akcija dnevnog lista Novosti
Ministar Dinkić: Inflacija u 2006. - sigurno jednocifrena
U školama obeležen početak nove školske godine, prvaci dobili poklone
Otkaz radnicima bivše SCG
Podučavanje učenika završnih razreda da što brže i lakše dođu do posla
FELJTON : Raspad Jugoslavije iz ugla švedskih medija (6)
Srpska radiodifuzna scena uskoro neće ući u mirnije vode
Umesto 177 ekipa stručnjaka, ubuduće će ih biti 92