GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 1. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Istekao rok UN dat Iranu da prekine obogaćivanje uranijuma

Teheran pred sankcijama?

Iranski narod nijednog trenutka neće prihvatiti bilo kakve pretnje i napade, poručio iranski predsednik

Rok koji su UN postavile Iranu da prekine s obogaćivanjem uranijuma istekao je juče, ali tamošnji predsednik Mahmud Ahmadinedžad ponovio je da njegova zemlja neće prekinuti svoj nuklearni program, javlja AP.

- Iranski narod nijednog trenutka neće prihvatiti bilo kakve pretnje, napade i kršenje svog prava - rekao je on pred više hiljada ljudi u gradu Oramijehu na severozapadu zemlje. Ahmadinedžad je takođe poručio Evropljanima da ne žure s nametanjem sankcija Iranu, prenosi Si-En-En.

Iran je potpisnik Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja i ima pravo da razvija civilni nuklearni program, ali međunarodna zajednica traži da Teheran dokaže da je tako i da pusti inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da to proveri. Upravo je IAEA ta koja treba da podnese izveštaj da li ima znakova da Teheran zaustavlja svoj nuklearni program. Izveštaj ide pred Savet guvernera IAEA, koji čine predstavnici 35 zemalja.

Iran je još otvoren za pregovore o svom nuklearnom programu i to pitanje može biti rešeno ako druge zemlje imaju dobre namere, izjavio je juče u Tokiju zamenik šefa iranske diplomatije Abas Aragči, javlja AP. Ali neki članovi SB UN jasno su dali do znanja da gube strpljenje - američki državni podsekretar Nikolas Berns izjavio je da je očigledno jasno da Iran neće ispuniti zahteve međunarodne zajednice koji su mu predočeni pre tri meseca. - Verujemo da će Savet bezbednosti u septembru usaglasiti sankcije i radićemo u tom pravcu s mnogo rešenosti - rekao je on Si-En-Enu, dodajući da veruje da će Rusija i Kina takođe glasati za sankcije. - Iranci nisu mogli da naprave razdor između nas i Evropljana, a ni između nas i Kine - kaže Berns, treći čovek Stejt departmenta. On bi trebalo da se sledeće sedmice sastane sa predstavnicima ostalih stalnih članica SB UN i Nemačke da bi zvanično počeli razgovore o sankcijama.

NJujork tajms piše da su SAD, Britanija, Francuska i Nemačka prošle sedmice već usaglasile listu sankcija, navodi Frans pres. List je saznao od američkih i evropskih zvaničnika da su prve na redu lakše mere, kao što je embargo na trgovinu materijala koji mogu da se koriste u nuklearnom programu, zamrzavanje računa u inostranstvu i zabrana putovanja iranskim zvaničnicima koji učestvuju u nuklearnom programu.

AHMADINEDŽADE, DOĐI U AUŠVIC

Preživeli u holokaustu u Drugom svetskom ratu, u kome je ubijeno šest miliona Jevreja, pozvali su iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada da poseti bivši nacistički logor smrti u Aušvicu i da ih pozove u Teheran na najavljenu konferenciju o holokaustu. Noa Flug, koji predvodi Centar organizacija preživelih u holokaustu, u Izraelu je ponudio da bude domaćin lideru Irana u Aušvicu. - To nije prvi put da ste doveli u pitanje ubistvo šest miliona Jevreja u rukama nacista. Došao sam do zaključka da vam nedostaje znanja o to pitanju - poručio je Flug Ahmadinedžadu.

A-BOMBA ZA PET GODINA?

Pentagon istražuje procenu da će Iran za pet do osam godina napraviti nuklearnu bombu, objavio je juče Vašington tajms, prenosi Rojters. Izvor iz bezbednosnih struktura upoznat s diskusijama u Pentagonu rekao je tom listu da će tokom tih pet godina Vašington odlučiti da li da se odluči za vojnu opciju i vazdušnim napadima uništi nuklearni program Teherana.

Ako to ne urodi plodom, za nekoliko sedmica sankcije bi bile pooštrene - svim članovima vlade u Teheranu bilo bi zabranjeno da putuju u inostranstvo i računi u stranim bankama bi im bili zamrznuti. Ako Iran ostane prkosan, Svetska banka bi obustavila kredite Teheranu, a komercijalni letovi bili bi redukovani. NJujork tajms takođe navodi da je Vašington odbacio predlog Pariza da zauzme stav da neće obarati iransku vladu, zaključuje Frans pres.

Ali britanski Fajnenšel tajms piše da će EU nastaviti razgovore sa Iranom i pored jučerašnjeg isteka roka. To je u suprotnosti s onim što žele SAD, a zna se i da se Rusija i Kina, iako su glasale za ultimativnu Rezoluciju u SB UN, protive uvođenju sankcija Iranu. To odsustvo konsenzusa među članicama SB glavni je razlog što EU želi da nastavi kontakte s Iranom, navodi Fajnenšel tajms. Povodom ove teme oglasio se Tokio, apelujući da se sankcije ne odnose na iranski izvoz nafte, što je protumačeno kao naglašeno lični interes te zemlje, jer Japan najviše nafte uvozi upravo iz Irana. Pojedini analitičari su već iskazali sumnju u efekte kažnjavanja Irana upravo zbog nafte, jer bi zabrana izvoza tog energenta mogla doneti više štete drugima nego Iranu. Iran je četvrti izvoznik nafte na svetu.

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer raspirio je juče sumnje da Iran zapravo proizvodi nuklearno oružje, javlja AP. - U ovom trenutku Iran nema za šta da upotrebi obogaćeni uranijum, jedino ako planira da pravi bombu - rekao je Štajnmajer Bildu. On je takođe kritikovao iranskog predsednika da "pokušava da igra ulogu lidera islamskog sveta". - Pa opet njegovi arapski, takođe islamski, susedi dele našu zabrinutost i odbacuju pomisao na Iran naoružan nuklearnim oružjem - dodao je Štajnmajer.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Istekao rok UN dat Iranu da prekine obogaćivanje uranijuma
Izraelci se povlače iz Libana za desetak dana?
Lista 10 najtraženijih begunaca američkog FBI od prekjuče "kraća" za jedno ime
Ćerki Ante Pavelića vraćena trećina zgrade u Zagrebu
 


     


FastCounter by LinkExchange