GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 1. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

Tokom jula i avgusta, nevreme opustošilo novovaroški kraj.

Opština traži pomoć od Vlade Srbije

Šteta od razornog grada, u nevremenu 8. i 25. jula, procenjena na oko 28,4 miliona dinara. Bez useva ostalo više od 200 domaćinstava u selima Amzići, Burađa, Vraneša, Radoinja, Vilovi, Komarani, Tisovica...

NOVA VAROŠ - Predsednik opštine Nova Varoš Branislav Dilparić zatražio je od Vlade Srbije bespovratnu materijalnu pomoć zbog velikih šteta, procenjenih na oko 28,4 miliona dinara, koje je grad naneo ovoj opštini u nevremenu 8. i 25. jula. Bez useva ostalo je više od 200 domaćinstava u selima Amzići, Burađa, Vraneša, Radoinja, Vilovi, Komarani, Tisovica...

Grad veličine oraha koji je 8. jula padao dvadesetak minuta opustošio je novovaroško selo Amziće, na levoj strani Zlatarskog jezera. Tek nikle stabljike heljde, a u selu su pod ovim usevom velike površine, isprelamane su i sabijene u zemlju kao da je preko njih prešao valjak, stradale su njive pod krompirom, ječmom, zobi, pšenicom, koja u ovom selu, na oko 1.000 metara nadmorske visine, zna dobro da rodi. Satrti su i vrtovi meštana, a u nekim delovima sela na stablima šljiva, jabuka ili krušaka nije ostao ni jedan jedini plod.

U nevremenu koje je ovu opštinu pogodilo 25. jula najviše je stradalo susedno selo Vilovi.
- Od useva ostali su samo patrljci! Za novo zasejavanje već je kasno, a od uništene letine teško će se šta oporaviti. Led mi je uništio žito, livadu, ove godine moraću da kupujem seno da bih prehranio stoku - jadao se odmah posle nevremena meštanin Vilova Radojko Popović.

U Novoj Varoši nisu ni stigli da evidentiraju štetu koju je grad naneo tokom jula, a najpre početkom avgusta, a onda i 21. avgusta, novo nevreme sručilo se na sela ove opštine. Toga dana padao je grad, ponegde veličine i guščjeg jajeta, koji je uništio letinu, ali i lomio krovove u Bukoviku, LJepojevićima, Komaranima, Bistrici, Čelicama, Vranešima, Amzićima... Na stablima u voćnjacima nije ostao ni jedan jedini plod, u LJepojevićima, grom je na livadi ubio kravu Milenka Obućine tešku više od 600 kilograma. Mileti Ivankoviću, jednom od najvećih proizvođača krompira u opštini Nova Varoš i ovom delu Srbije grad je uništio oko četiri hektara krompira, više od pet hektara pod ječmom, pšenicom i zobi. Darku Novkoviću stradalo je hektar i po ječma, pa u te njive kombajn neće ni ulaziti.

- Padao je suv grad, bez kiše, više od 15 minuta... Padali su komadi grada veći od guščjeg jajeta, lomili crepove na objektima, prozore... Onda se sručila kiša, oštetila seoske puteve, zamutila izvorišta pitke vode, oštećeni su dalekovodi i niskonaponska mreža, kroz oštećene krovove počelo je da kisne balirano seno spremljeno za ishranu stoke. Preživeli smo pravu katastrofu - pričali su posle nevremena meštani LJepojevića.

U nevremenu koje je istog dana pogodilo selo Čelica, grad je LJubu Bogdanoviću polomio 500, a Sretenu i Radmili LJubojević po 400 komada crepa.

- Imam 79 godina, ali ovakav grad ne pamtim. Više ga je bilo jedino polovinom osamdesetih godina, ali, nikada nije bio ovako krupan. Pojedini komadi bili su veličine kokošjeg jajeta - kaže LJubomir Matijević, domaćin iz sela Vilovi, u kom su krajem jula, u 106 domaćinstava, gotovo potpuno uništeni voćnjaci, vrtovi, njive krompira i žitarica.

Iz Nove Varoši oči su sada uprte ka Vladi Srbije jer će ova siromašna opština sama teško moći da sanira posledice, kako u ovom kraju kažu, "naplašitog leta" kakvo nije zapamćeno.

Tekst i foto: Z. Šaponjić


vesti po rubrikama

^Zapadna Srbija

Tokom jula i avgusta, nevreme opustošilo novovaroški kraj.
Radnici valjaonice bakra traže skuplji evro
Pomoć ostarelim Vrnjčanima u doterivanju kuća
   
 


     


FastCounter by LinkExchange