GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 1. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlada Srbije danas raspisuje tender za prodaju borskog giganta RTB

Australijanci i Kanađani hoće ceo basen

Ponude za kupovinu firme poslalo je 19 kompanija, od kojih dve imaju najviše izgleda da se dokopaju borskih rudnika, rudnika "Majdanpek" i Topionice i rafinacije bakra. "Vju majning" iz Perta spreman da plati 300 miliona dolara

BOR - Iako je pre pet i po meseci Vlada Srbije usvojila Strategiju o restrukturiranju i privatizaciji Rudarsko-topioničarskog basena Bor, ponude za kupovinu firme poslalo je 19 svetskih kompanija od kojih dve, sudeći po najnovijim uslovima, imaju najviše izgleda da se dokopaju borskih rudnika, rudnika "Majdanpek" i Topionice i rafinacije bakra. Prema dogovoru u Vladi Srbije, kompanija će biti privatizovana kao celina, a ne, kako je ranije dogovoreno, u delovima.

Međutim, većina svetskih firmi bila je zainteresovana za kupovinu pojedinačnih firmi i rudnika bakra u Boru i Majdanpeku, dok se za Topionicu i rafinaciju najviše zainteresovao domaći "Ist point" Zorana Drakulića. Pošto je sada u igri opcija zajedničke prodaje celog proizvodnog sistema, najozbiljniji konkurenti za novog vlasnika, ne računajući koncesionara Crnog vrha kanadsku firmu "Dandi - plemeniti metali", jesu "Kuprom" iz Rumunije i australijski "Vju majning". U poslednje vreme, doduše nezvanično, se najavljuje kao kupac i ruski "Bejzik elements", privatni investicioni fond, vlasništvo ruskog poslovnog maga Olega Deripaske.

SVE IDE KAO PO LOJU

Povodom dogovora u vladi o današnjem raspisivanju tendera za privatizaciju RTB-a i početka sprovođenja socijalnog programa za 2.000 prekobrojnih radnika, juče su u zavisnim preduzećima (Rudnici bakra u Boru i Majdanpeku i Topionica i rafinacija) održane sednice upravnih odbora. Na njima je prihvaćena Strategija o restrukturiranju i privatizaciji RTB-a. Ukoliko ne bude bilo kupaca, kompanija će biti prodavana u delovima. Kod socijalnog programa najvažnije je da će otpušteni radnici dobiti 250 evra za svaku godinu staža.

Ipak, u poslovnim krugovima i javnosti ovih dana posebnu pažnju zaokuplja inicijativa australijanske korporacije "Vju majning" iz Perta, koja poseduje dva rudnika nikla i ležište zlata. Da bi proverio dokumentaciju o rudnim nalazištima i rezervama bakra, zlata i retkih metala, u Boru i Majdanpeku je boravio Miloš Bošnjaković, izvršni direktor i jedan od trojice većinskih vlasnika kompanije. S njim je stigla i ekipa od 20 stručnih saradnika. On je, već u prvim razgovorima, saopštio da je spreman da plati 300 miliona dolara za imovinu RTB-a i da u otvaranje novih rudnika i povećanje proizvodnje u Majdanpeku, Krivelju, Cerovu i Borskoj reci investira najmanje 600 miliona evra.

- Iako smo ranije bili zainteresovani samo za Majdanpek, sada, posle stručnih sagledavanja, želimo da uložimo i u napušteni rudnik bakra Cerovo i najbogatije ležište Borska reka. Najteže će biti pokretanje Topionice, gde naši stručnjaci rade studiju o isplativosti te investicije. Zbog poštovanja svih ekoloških parametara, trebaće čak 200 miliona dolara - kaže Bošnjaković.

U "Vju majningu" smatraju da će se RTB Bor za pet do sedam godina stabilizovati i "preobući" u deoničarska društva kako bi se lakše trgovalo na Beogradskoj i Londonskoj berzi. Bošnjaković naglašava da je njegova firma spremna da uposli sve od 4.700 radnika, koliko će ih ostati posle sprovođenja socijalnog programa. Biznismen iz Perta ubeđen je da će mu na putu do kupovine RTB-a najveću prepreku činiti kanadski "Dandi", koji već godinu dana istražuje rudna ležišta u okolini Bora.

B. Filipović


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Vlada Srbije danas raspisuje tender za prodaju borskog giganta RTB
Pola Srbije na mreži "Telenora"
Nov način nagrađivanja zaposlenih u domaćoj avio-kompaniji
Makedonska vlada štiti interese bivše vlasnice "Župe"
"Jugoremedija" podigla kredit kod banke
Potpisivanje odluke o plaćenom odsustvu za još godinu dana
Od danas na recept 159 novih lekova čije troškove snosi Fond
Međudržavni sporazum Crne Gore i Srbije o penzijama tek naredne nedelje
Policija će pojačati kontrolu oko osnovnih škola
Korisnici pomoći, zbog sezonskih radova, bez primanja tokom leta
FELJTON : Raspad Jugoslavije iz ugla švedskih medija (5)