GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 28. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Dodeljene nagrade na 12. Sarajevo film festivalu

"Srce Sarajeva" za "Gospođicu"

SARAJEVO - Sarajevo film festival završen je u subotu uveče projekcijom francusko-gruzijskog filma "13" Gele Babluanija i proglašenjem pobednika. Za najbolji film ovogodišnjeg festivala proglašeno je ostvarenje "Gospođica", švajcarske rediteljke Andree Štake. Specijalnu nagradu žirija dobio je bosanski film "Mama i tata" Faruka Lončarevića. "Srce Sarajeva" za najbolju glumicu dobila je Marika Skaričić za "Gospođicu", dok je za najboljeg glumca proglašen Rakan Rushaidat za hrvatsko-bosansko-srpski film "Sve džaba".

Film Janka Baljka "Vukovar - poslednji rez" dobio je specijalno priznanje - Hjuman rajts avord. Specijalno priznanje "Srce Sarajeva" dobio je i britanski režiser Majk Li koji je podržavao festival od njegovog osnivanja 1994. Organizatori tvrde da je više od 100.000 ljudi, tokom osam dana festivala, pogledalo više od 165 filmova iz 41 zemlje.

U takmičarskoj selekciji festivala bilo je prikazano i pet filmova iz Srbije - dugometražni igrani film "Sedam i po" Miroslava Momčilovića, dokumentarni filmovi "Vukovar, poslednji rez" Janka Baljka, "Pileći izbori" Gorana Radovanovića i "Evropa preko plota" Želimira Žilnika, kao i kratki igrani film "My Heart And I" Bojana Vuletića.

Filmski projekti Nedžada Begovića iz BiH, Katalin Mitulesku iz Rumunije i Blaža Kutina iz Slovenije dobili su novčane nagrade Sinelinka Sarajevo film festivala od po 10.000 evra, dok je stipendiju dobio producent Miroslav Mogorović iz Srbije. Žiri Sinelinka (Marianne Bhalotra, Hashemian Behrooz, Georges Goldenstern i Čedomir Kolar) izabrao je i projekte koji su dobili druge nagrade u vrednosti od 2.500 evra, pri čemu je glavni kriterijum bio umetnički potencijal i izvodljivost projekta, saopštili su organizatori SFF-a, koji se večeras svečano završava dodelom nagrada u takmičarskim programima.


vesti po rubrikama

^kultura

Dodeljene nagrade na 41. filmskim susretima glumaca u Nišu
Aleksandar Blatnik, niški karikaturista, poslao radove na konkurs u Iran
Dodeljene nagrade na 12. Sarajevo film festivalu