GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 28. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Aleksandar Blatnik, niški karikaturista, poslao radove na konkurs u Iran

Nikoga ne izvrgavam ruglu

Organizator konkursa kaže da je to odgovor muslimanskih zemalja na objavljivanje serije karikatura proroka Muhameda u Evropi. Konkurs je raspisan na temu holokausta, okupacije i terorizma. Zato je učešće srpskih predstavnika izazvalo komentare, čak i optužbe za antisemitizam

NIŠ - Niški karikaturista Aleksandar Blatnik jedan je iz grupe srpskih autora koji su odlučili da svoje radove pošalju na konkurs koji je Iran raspisao na temu holokausta. Prema objašnjenju organizatora konkursa Mashuda Shojajia, predsednika Udruženja iranskih karikaturista ´"Iran karton"Ş, ovo je odgovor muslimanskih zemalja na objavljivanje serije karikatura proroka Muhameda u evropskim listovima.

Shojaji je najavio da na ovaj način želi da proveri gde su granice slobode štampe, te izrazio očekivanje da će Evropljani pokazati isti stepen tolerancije i kada su u pitanju karikature na temu stradanja Jevreja. Zato je učešće srpskih predstavnika na konkursu izazvalo oprečne komentare, uključujući i optužbe za antisemitizam. Međutim, Aleksandar Blatnik tvrdi da karikatura ima univerzalno značenje i da nije u službi dnevno-političkih interesa.

- Iransko Udruženje karikaturista "Iran karton", koje slovi za jedno od najjačih u svetu, stalno raspisuje konkurse za karikaturu i ja sa njima godinama sarađujem. Trenutno, konkurs je raspisan na temu holokausta, okupacije, pravde i terorizma. Poslao sam svoje radove i nadam se da će mi pripasti neko od priznanja - objasnio je Blatnik.

Niški karikaturista kaže da je čuo za negativne komentare učešća srpskih karikaturista na ovom konkursu, ali, kako ističe, smatra da svojim radom nije povredio osećanja nijedne nacije.
- Moji radovi su uvek bili u funkciji zaštite ljudskih prava, bez obzira na naciju. Moja karikatura prikazuje stradanje Jevreja na specifičan način. Karikatura ozbiljno govori o nekom pitanju i pogrešno je unapred smatrati da se na ovaj način neko izvrgava ruglu - kazao je Blatnik. On ističe da politika ne sme biti granica za karikaturu, te da svoje radove šalje svuda gde smatra da ima šta da kaže.

- Poslao sam svoje radove i u Prištinu jer su kosovski karikaturisti raspisali konkurs karikature na temu nezavisnosti. Zanimljivo je da je jedan od glavnih ljudi zaduženih za sprovođenje konkursa moj davnašnji poznanik. Više puta smo se čuli telefonom sve dok moja karikatura nije pristigla na konkurs. Nakon toga sam dobio samo oficijelno obaveštenje o prispeću rada i to na engleskom jeziku. Pretpostavljam da se organizatoru nije dopalo moje viđenje kosovske nezavisnosti koju sam ja prikazao kao zavisnost i to od Amerike. Jedna do mojih karikatura prikazuje kako narodi sa ovih prostora, uključujući i Albance, igraju na sceni dok predstavu režira Amerika. Pretpostavljam da se to nije dopalo organizatoru konkursa - naveo je Blatnik.

Ilustrujući tvrdnju da, bez obzira na njegovo nastojanje da joj obezbedi univerzalno značenje, karikatura, naročito politička, nema uvek prohodnost, Blatnik govori o svom iskustvu sa američkim medijima.
- U vreme Prvog zalivskog rata napravio sam zbirku karikatura pod nazivom "Golub mira" i one su objavljivane i na američkim televizijskim mrežama. Međutim, kada sam u svojoj knjizi "Balkan kan" karikaturom opisao NATO bombardovanje niko u Americi nije pokazao interes da to predstavi tamošnjoj javnosti. Čak su me Amerikanci proglasili političkim karikaturistom rame uz rame sa Koraksićem i Petričićem - kaže Blatnik.

Međutim, kako navodi, maćehinski odnos prema karikaturi prisutan je i u domovini. Njegova zbirka karikatura "Balkan kan" prošla je nezapaženo u domovini, ali je zato obasuta lovorikama u Grčkoj.

M. Coha


vesti po rubrikama

^kultura

Dodeljene nagrade na 41. filmskim susretima glumaca u Nišu
Aleksandar Blatnik, niški karikaturista, poslao radove na konkurs u Iran
Dodeljene nagrade na 12. Sarajevo film festivalu