GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 19. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


SRPSKA POSLA - BRANA CRNČEVIĆ

Maršalat bez maršala

General koji je u Brozovo vreme vodio značajan obaveštajni i kontraobaveštajni institut uveravao me je da su Mihiza, i bratiju kojoj sam pripadao, prisluškivali podmećući za kafanski sto specijalne pepeljare. To me je zasmejalo. Zar se naša, verovali smo slobodarska reč, kroz pepeo probijala do radoznalih ušiju obaveštajaca? I zašto bi nam podmetali obaveštajne pepeljare kad smo svugde i na svakom mestu bili dovoljno glasni, svaki udbaš mogao nas je uhvatiti na uvce?

Pepeljare su, uz pomoć cigareta, radile za tajnu policiju? Zbog toga se danas i oni kojima se nikada ništa nije dogodilo preznojavaju. Pokušavaju da se prisete gde su i kad van svojih kuća pušili i u čije su pepeljare istresali dim.

Danas kad svako prisluškuje svakoga, i svaku, pepeljare su kao primitivno pomagalo, verujem, izbačene iz obaveštajne upotrebe. Borci protiv slobodnog prisluškivanja vode besmislenu bitku. Oni ne shvataju da smo se vratili nazad, na rekla-kazala, to jest na uvce. On ti je rekao, ona ti je kazala, nije li to dovoljno da danas, ako si pismen, napišeš o nekome ili nekoj sve što želiš; počev od policijske ili krivične prijave do policijskog romana? Tzv. javna reč nudi bezbroj načina da čovek nasrne na svog neistomišljenika, ali to izgleda ne zadovoljava potrebe vremena. In je cinkariti bivšu istoriju u korist buduće istorije. Bez opisa krvoloka i krivaca iz nedavne prošlosti ne može se ni piškiti ni kakiti u Evropi, sva će se kaka ovde dogoditi. "Sranje na sve strane, a niko da povuče vodu", rekao je nedavno svojoj prijateljici jedan akademik koja je tu veliku misao raznela po novim prestoničkim salonima. Zgodna ideja; vreme je da neko povuče vodu.

Razumem potrebu da svaka pivara reklamira svoje pivo. Ne zbunjuje me kozmetičarska bitka za sopstvene proizvode. Ponekad na TV gledam "kupovinu iz fotelje" diveći se lukavosti prodavaca. Priklanjam se vremenu u kom titula menadžer opisuje moćnog čoveka koji zna sve tajne uspeha. Jasno mi je zašto jedna politička stranka u borbi za birače opanjkava drugu političku stranku. Razumem kad kakav tabloid uz fotografiju sa kakvog važnog venčanja otkriva tajnu da je mlada u četvrtom mesecu trudnoće; lepa je to vest, mlada je rodilja, a mladoženja nije gej.

Ne razumem delatnost Kancelarije predsednika Republike. Pomišljao sam da ta kancelarija, imitirajući Brozov maršalat, nudi privid da se negde proučavaju sve tužbe, žalbe i svakojaka pisma koja diktira ljudska nevolja. Kad, vidi vraga, nije tako. Kancelarija poziva mlade ljude da se, baš njoj, prijave u kandidate za hiljadu mladih lidera Srbije. Privlačno. Mlad čovek, a već lider. Ko će, ako i ova Srbija gekne, među tolikim mladićima i devojkama prepoznati lidere, baš da ne kažem vođe buduće Srbije? Oglas će sjebati mnoge moguće karijere. Zašto da budeš provincijski učitelj, stomatolog ili veterinar ako se možeš kandidovati za lidera?

Ako DS, a to mi je sasvim razumljivo, želi da učini nešto za sebe i svog predsednika koji je istovremeno i predsednik Srbije, zašto to čini na ovaj način? Koji to vođa ima pravo da ovako, zaobilazno i makijavelistički, pozove hiljadu mladića u lidere. I šta će Srbiji hiljadarka lidera? Gde smo to krenuli? Zar opet na sve strane? Unapred pljuckam na primedbu na nisam dobro razumeo plemenite namere jedne zabrinute kancelarije. Zašto ta kancelarija ne promeni ime u "Liderogradnja".
Sad razumem onog akademika - neko stvarno mora da povuče vodu.


vesti po rubrikama

^tema

intervju : Bojan Kostreš, predsednik Skupštine Vojvodine o stanju u ovoj pokrajini
Vanredni izbori zavise od Kosmeta, Mladića i novog ustava
SRPSKA POSLA : BRANA CRNČEVIĆ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange