GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 19. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


intervju : Bojan Kostreš, predsednik Skupštine Vojvodine o stanju u ovoj pokrajini

Lažu zlobnici, nema krize u Vojvodini

Nije prvi put da unutar naše koalicije postoje određene nesuglasice. Ti problemi su uvek do sada bili rešavani, ali su postojali. Na kraju, da svi mislimo identično, bili bi u jednoj partiji

Posle kraćeg zatišja, proteklih dana ponovo se povela priča o rekonstrukciji vojvođanske vladajuće koalicije, prema kojoj bi novi član "četvorke", umesto Lige socijaldemokrata Vojvodine, postala Demokratska stranka Srbije. Ocenjujući takve najave kao dezinformacije, predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš demantovao je takve trvdnje i istakao da "i dalje postoji čvrsta i efikasna saradnja između svih članica koalicije u cilju realizacije zajedničke platforme o aktivnostima Skupštine i Izvršnog veća Vojvodine". Kostreš je potvrdio da krize u vojvođanskom parlamentu nema.

- U vojvođanskom parlamentu nema krize, ali mediji, nažalost, zbog raznoraznih "izvora" koji su uglavnom iz stranaka koje formiraju vlast na republičkom nivou, stalno pišu o krizi u vojvođanskom parlamentu. Tako mi još od aprila-maja na svakoj sednici Skupštine Vojvodine imamo "strah" od toga da li će vlada pasti ili, ne znam, Liga izlazi iz koalicije, SVM izlazi, PSS izlazi iz koalicije. I, onda kada se održe sednice, shvatimo da se ni na jednoj ne samo da se ne primeti da postoji kriza, nego se sve odluke donesu sa brojem glasova većim od onog koji naša koalicija ima. Tako da mislim da je i ova, uslovno rečeno kriza, koja se sada pojavljuje u vojvođanskoj skupštini, odnosno koja se najavljuje, samo produkt markentiškog nastupa u želji da se skrene pažnja sa činjenice da Vlada Republike Srbije nije sposobna da nastavi pregovore sa EU, da nije sposobna da poboljša standard građana, da Srbiju uputi u smeru razvoja i prosperiteta i onda je najlakše prebaciti loptu u tuđe dvorište, odnosno na pokrajinsku administraciju.

Da li su se poslednji nesporazumi na relaciji Čanak-Kasa odrazili na funkcionisanje koalicije?

- Nažalost, nije prvi put da unutar naše koalicije postoje određene nesuglasice. Te nesuglasice su uvek do sada bile prevazilažene, ali one su postojale i pre. Na kraju, da svi mislimo identično, bili bi u jednoj partiji. Sukobi između lidera su sukobi koji su vezani za suštinsku priču, kako ići dalje i, ukoliko oni ostanu na nivou njihovog nesporazuma, to neće ugroziti našu koaliciju, ali ukoliko dođemo u situaciju da zbog LSV ili SVM moramo menjati koalicioni program, onda ćemo doći u problem. Kako ja danas, iz ove perspektive, vidim situaciju, mislim da do promene programa neće doći, tako da će koalicija ostati stabilna. Nesuglasice su izazvane nedovoljnom komunikacijom dva lidera i taj problem će biti vrlo brzo izglađen.

Znači, na vlasti ste. A, šta onda znači izjava vašeg lidera Nenada Čanka "da Liga i nije na vlasti nego u opoziciji"?
- Ne volim da tumačim reči drugi ljudi, ali on, kada je rekao da Liga nije na vlasti, nije mislio da Liga nije formalno na vlasti nego suštinski, jer suštinski na vlasti nije pokrajinska administracija. Vojvodina nema zakonodavnu moć, izvršna vlast Vojvodine je vrlo ograničena, a nažalost, i vojvođanska administracija je u velikoj meri ograničena ustavom Slobodana Miloševića koji, nažalost, i danas važi. Mi, formalno, jesmo na vlasti, ja jesam predsednik Skupštine, Liga ima nekoliko ministara, ali, suštinski, mi ne možemo mnoge stvari da uradimo jer smo ograničeni Miloševićevim ustavom. To da je "Liga u opoziciji", pa mi i jesmo opozicija aktuelnoj Republičkoj vladi i uvek će biti onim političkim snagama koje žele da vrate Miloševićev period i Srbiju da vuku ka izolaciji.

NE TREBA NAM MILOSTINJA

- Građani Vojvodine zarađuju novac i ne treba njima niko da udeljuje milostinju nego treba da im da ono što su oni zaradili. Vojvođani čini 25 posto stanovništva Srbije, a teritorija APV čini oko 27 odsto teritorije države Srbije, ali Vojvodina daje između 40 i 60 odsto bruto nacionalnog dohotka Srbije, ako je to tako zašto je budžet Vojvodine 117 puta manji od budžeta Srbije.
Znači, ako neko želi nama da kaže da će ulaskom DSS, građani Vojvodine dobiti milostinju, odnosno da će njima neko dati ono što zaslužuju, onda ja mislim da je to bezobrazluk, zato što građani Vojvodine ne traže milostinju nego samo ono što smo zaradili.

RAVNICA HRANI DRŽAVU

- Vojvodina jeste najbogatiji deo Srbije i tako treba i da se ponaša, odnosno da po principu solidarnosti određeni broj sredstava koji se proizvedu u Vojvodini da prenese na ostatak države Srbije kako bi i ostali građani mogli razvojno da dostignu Vojvodinu. Međutim, nama se danas dešava da sav novac iz Vojvodine odlazi u Srbiju, a Vojvodina treba da moli za mrvice i milostinju za onaj isti novac koji su njeni građani zaradili.

VLADA SRBIJE PODIŽE TENZIJU

- U pokrajinskoj Skupštini je 120 poslanika, mi imamo 67, od prvog dana do danas, a Republička vlada funkcioniše sa 126 u republičkom parlamentu tako što se poslušnim poslanicima ne oduzimaju mandati, neposlušnim se po hitnim postupcima oduzimaju. Tako da bih ja rekao da je ovo samo jedan pokušaj aktuelne Republičke vlade da skrene pažnju sa svoje nesposobnosti i da pravljenjem stalnih tenzija u Pokrajini, pokaže da eto nisu samo oni koji ne funkcionišu, nego ne funkcioniše ni vojvođanski parlament - kaže Kostreš.

Kako je Demokratska stranka noseća u vladajućoj koaliciji koju još čine SVM, LSV i PSS, očekivalo se da će DS biti ta koja će odlučiti o novom koalicionom partneru. Ima li mesta za još koju stranku?
- Višegodišnja koaliciona saradnja između SVM, DS i LSV uvek se bazirala na programu, a kako nijedna od stranaka nije odustala od tog programa, ne vidim razlog zašto bi se koaliciona većina menjala. Ukoliko se eventualno postavi pitanje ulaska novih koalicionih partnera u vlast, a mislim na DSS i G17 plus, kažem da nemam ništa protiv da takve partije uđu u našu koaliciju, ali moram da dobijem odgovor na neka pitanja. Šta će građanima Vojvodine biti bolje kada ove dve partije uđu u našu koaliciju? Da li će biti veće plate, penzije, poboljšan standard građana, bolji putevi, zdravstveno osiguranje? Šta će biti bolje od ovoga što je danas kada oni uđu u vlast, jer ako se vlast menja, znači mora da se menja na bolje, a ne na gore i ne sme da se menja samo da bi neke partije udomile svoje kadrove u vlast. Druga suštinska stvar jeste da partije koje žele da uđu u našu koaliciju moraju bezuslovno da prihvate naš program i da počnu da ga sprovode, a treće, mi sada u Vojvodini imamo činjenicu da je DSS napravila pokrajinski odbor, da su njima ovde puna usta autonomije Vojvodine, zato moram da postavim pitanje zašto ništa ne rade na poboljšanju statusa Vojvodine u Srbiji kada oni imaju većinski paket u vladi.

Da li je Skupština Vojvodine uzela učešće u "pisanju" Ustava Srbije kako bi i građanima Vojvodine obezbedila bolji položaj?
- Skupština Vojvodine je bila organizator jedne međunarodne konferencije i to zajedno sa Skupštinom evropskih regija, na kojoj su utvrđeni principi na osnovu kojih su utemeljene autonomije svih autonomnih pokrajina u Evropi. Ono što mi smatramo da Vojvodina treba da ima nije ništa manje niti ništa više što su evropski standardi za autonomne pokrajine. Na osnovu te međunarodne konferencije i zaključaka koje smo doneli Izvršno veće je napravilo platformu o autonomiji Vojvodine i to je dokument s kojom vojvođanska administracija izlazi pred Republičku vladu, a to je zakonodavna i izvršna, delimično sudska vlast, izvorni prihodi i imovina za Vojvodinu.

Vidite li uskoro izbore u Srbiji?
- Srbiji je preko potrebna stabilnost da bi mogla da ide putem prosperiteta. Ukoliko Vlada Srbije bude nastavila ovako lošu politiku, smatram da će vrlo brzo izgubiti podršku unutar parlamenta. Da li će doći do novih izbora? O tome odlučuju ne samo odnosi unutar republičkog parlamenta, ne samo ekonomska i spoljna politika Vlade Republike Srbije, nego i nekoliko ključnih pitanja, a to su šta će biti sa Kosmetom, da li će se Koštunica uhvatiti u koštac sa ovim problemom ili pred rešenje pitanja Kosmeta raspisati izbore i tako skinuti odgovornost sa sebe i druga stvar da li će vlada Republike Srbije biti sposobna da okupi sve političke snage oko donošenja novog ustava. Premijer je to obećao u predizbornoj kampanji i zahvaljujući tome i, između ostalog, pobedio. Ubeđen sam da ćemo početkom 2007. sigurno imati nove izbore, ali to će biti redovni, tako da ja do kraja godine ne očekujem nove.

Tanja Urošević


vesti po rubrikama

^tema

intervju : Bojan Kostreš, predsednik Skupštine Vojvodine o stanju u ovoj pokrajini
Vanredni izbori zavise od Kosmeta, Mladića i novog ustava
SRPSKA POSLA : BRANA CRNČEVIĆ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange