GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 15. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Nacional: Tužilaštvo traži informacije o operaciji "Una"

Sisačko-županijsko tužilaštvo zatražilo je od policije sve informacije o vojnoj operaciji hrvatske vojske "Una", koja se 18. i 19. septembra 1995. odvijala na području Republike Srpske na potezu od Dubice do Novog i u kojoj je stradalo oko 40 srpskih civila, piše zagrebački nedeljnik Nacional.

Taj list ističe da su jedinice hrvatske vojske, među njima i jedinica "Crne mambe", koja je proteklih sedmica pominjana u kontekstu zločina nad Srbima, prešle Unu, ali su se zbog jakog otpora morale vratiti, pri čemu je poginulo 49 pripadnika HV.

SAMOSTALNA ODLUKA TUĐMANA I ŠUŠAKA

Nacional tvrdi da je operacija "Una" pokrenuta zato što je na zahtev Amerikanaca zaustavljen prodor Hrvata prema Banjaluci i da su odluku o toj akciji doneli predsednik Franko Tuđman i ministar odbrane Gojko Šušak bez znanja generalštaba HV.
U toj operaciji, piše Nacional, hrvatske snage su ušle u delove naselja Novi i Dubica, ali ih je dočekao žestok otpor dobro ukopanih srpskih vojnika. Posle informacije da su na banjalučki aerodrom stigli avioni "mig" i "super galeb" kako bi napali hrvatske jedinice koje su ušle u RS, i žučne rasprave Tuđmana i načelnika generalštaba Zvonimira Červenka, operacija je 19. septembra stopirana.
Ne zbog američkih pretnji već zbog promašenih odluka i pogrešnih obaveštajnih procena o stanju u srpskoj vojsci, piše zagrebački nedeljnik.

Brojka od 40 pobijenih srpskih civila pominje se u izveštajima komiteta za ratne zločine Srbije još od 1998, a u istrazi treba utvrditi jesu li civili ubijeni iz neposredne blizine hladnim ili vatrenim oružjem i postoji li dokumentacija na osnovu sprovedene obdukcije nad njima, navodi taj nedeljnik.

Ocenjujući da će ratni zločini teško biti dokazani, Nacional piše da je u noći kad je pokrenuta operacija bila slaba vidljivost i da je u RS vladao haos, pa su medicinske, policijske i sudske službe bile prisutne na drugim kriznim žarištima.

Nekoliko srpskih civila je, prema pisanju Nacionala, stradalo u artiljeriskoj paljbi, jer su bili pomešani s pripadnicima vojnih formacija RS.

List piše i da nije bilo klasične linije fronta, već se borba vodila u gradskim kvartovima, pa je bilo teško proceniti ko je civil, a ko vojnik, pogotovo što su svi morali biti naoružani.
Hrvatski mediji nekoliko puta donosili su svedočenja Srba iz tih područja, koji su naveli da su "Crne mambe" počinile nekoliko ubistava, pa su i jednog seljaka ubile pred njegovom porodicom.


vesti po rubrikama

^tema

Narodni pokret Sandžaka najavio pokretanje izmene statusa Raške oblasti
Nacional: Tužilaštvo traži informacije o operaciji "Una"
Ko je i zašto minirao grob Alije Izetbegovića
VREME LUDILA - VJEKOSLAV RADOVIĆ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange