GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 12. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Studenti Šumarskog fakulteta završili pohod na "balkanske Alpe"

Srbi na vrhu Albanije

Na mnogim vrhovima na kojima su bili "srpska noga" nije kročila u poslednjih 90 godina, a prvo što su, po izlasku iz taksija, čuli bili su zvuci gusala i užičkog kola

Četvoro studenta Beogradskog univerziteta upravo je završilo pohod na "balkanske Alpe" i osvajanje vrha Maja Šnikut, visokog 2.554 metra, na centralnom masivu albanskih Prokletija.

- Tokom sedmodnevne ekspedicije, meštani su nam govorili da na mnogim mestima na kojima smo bili "srpska noga" nije kročila u poslednjih 90 godina, još od povlačenja naše vojske kroz Albaniju 1916. godine - priča Rade Pavlović, apsolvent Šumarskog fakulteta i jedan od učesnika ekspedicije.

S Radetom su na Prokletijama bili i Milica Zlatković, Nemanja Rebić i Nebojša Smiljanić, članovi Planinarskog alpinističkog kluba "Omorika", koji radi pri Šumarskom fakultetu, a koji je organizovao ovu ekspediciju.
Beogradski studenti bili su prva planinarska ekipa koja je sa albanske strane osvojila vrhove Prokletija između Albanije i Crne Gore. Popeli su se na Talijanku - vrh visok 2.057 metara, Popadiju (2.036) i Guri kul (oko 2.000 m), kojima se do sada prilazilo samo sa crnogorske strane.

Meštani su prema njima bili izuzetno ljubazni i srdačni.
- Kad god nam je trebala njihova pomoć, uvek su nam se našli na usluzi. Zvali su nas na kafu, rakiju, mleko. U selu Vukli, na obroncima Prokletija iznad Skadra, u kome ima oko 200 kuća, bili smo, gosti porodice Đeljaj. Većina žitelja tog sela je srpskog porekla, tako da se ta porodica pre dolaska Envera Hodže na vlast, prezivala Đelović - priča Rade.

JEZERSKI VRH

Prokletije se protežu od Skadarskog jezera na zapadu do Metohijske kotline i Šar planine na istoku i jugoistoku. Najveći deo planinskog masiva se nalazi na teritoriji Albanije. Najviši vrh Prokletija je Jezerski vrh - Maja Jezerce (2.694), koji se nalazi u Albaniji. Najviši vrh u Crnoj Gori je Kolac - koji je inače i najviši vrh Crne Gore (2.528 metara), a u Srbiji Đeravica (2.656).

Gostoprimstvo su osetili još na granici, kad im je komandir pogranične policije pozvao taksi, koji ih je odveo do mesta redelac, iznad koga su, na jednom proplanku, postavili šatore i napravili bazu.
- Po izlasku iz taksija, na opšte iznenađenje, čuli smo gusle.

Meštani su nas odmah pozvali na seosku slavu. NJihovi srpski i crnogorski koreni još nisu nestali, što su nam dokazali zvuci užičkog kola i gusala - priča Pavlović.
Iz baze su svakog dana kretali put nekog od vrhova, a kako kažu učesnici ekspedicije, išli su uglavnom karavanskim i pastirskim stazama. Pored nekih je još bilo snega, koji im je dobro došao da se rashlade.

- Na putevima ka vrhovima videli smo mnogo pećina, jama, brzih planinskih rečica koje su urezale duboke kanjone. Na 30 metara od Nikačkog vrha još je bilo snega, a na vrhovima zapadnih Prokletija, koje nameravamo da osvajamo sledeće godine, kada ćemo obeležiti 70 godina od prvog studentskog pohoda na Prokletije, sneg se nikada ne topi, pa je zimska oprema neophodna. Na neke od vrhova skupine Radohines ljudska noga nije nikada ni kročila. Zato će nam to biti poseban izazov - najavljuje Rade nove poduhvate.
Beogradski studenti osvojili su tokom svog putešestvija desetak vrhova, kojima je pre njih, kako im je rečeno, prilazila samo vojska Envera Hodže.

- Usput smo viđali bunkere, karaule i rovove. Neki bunkeri danas služe za čuvanje svinja i ovaca - pričaju studenti alpinisti.
Ipak, na neke od "planiranih" vrhova nisu uspeli da se popnu jer je vreme bilo loše, iako im je cilj često bio nadohvat ruke. Tada su se sakrivali u pećine, u kojima su mogli i da odspavaju, čekajući da nevreme prođe.

Tekst i foto:Beta


vesti po rubrikama

^reportaža

Aleksandar Milajić, prevodilac, pisac i član Mense, tečno govori i čita unazad
Muzički noćni život u Budvi uzbudljiviji od akcionog filma
Studenti Šumarskog fakulteta završili pohod na "balkanske Alpe"