GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 7. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Zaječar se još nije odužio tvorcu seizmološke službe

Jelenko čeka da dobije ulicu

Ove godine navršava se pola veka od smrti ovog znamenitog Timočana i njegovi zemljaci predlažu da se u znak sećanja na Mihailovićev život i rad jedna ulica u Zaječaru nazove njegovim imenom

ZAJEČAR - Timočka krajina iznedrila je veliki broj velikana, koji su ostavili traga u srpskoj ali i svetskoj naučnoj i kulturnoj baštini. U plejadi tih timočkih velikana svakako će velikim slovima biti zapisano i ime Jelenka M. Mihailovića, naučnika i profesora, osnivača Seizmološke službe u Beogradu, rođen 1869. godine u Vrbici kod Zaječara. Ove godine se navršava 50. godina od smrti ovog znamenitog Timočana i njegovi zemljaci predlažu da se u znak sećanja jedna ulica u Zaječaru nazove njegovim imenom.

- Mislim da je Mihailović, koji je najveći deo života proveo van rodnog mesta, ali nikada nije zaboravio svoju rodnu Vrbicu, zaslužio da jedna ulica dobije njegovo ime. U Beogradu već postoji ulica sa njegovim imenom, pa zašto onda se ne bi i Zaječar na neki način odužio ovom velikom naučniku. I to ne samo ulicom, nego i bistom - kaže Mirko Jelenković, građevinski inženjer i Mihailovićev zemljak, koji je povodom 50. godišnjice od smrti rodonačelnika naše seizmologije, napisao i kratku biografiju.

- Mihailović je za za svoj neumorni naučni i pedagoški rad dobio više priznanja. Odlikovan je ordenom Svetog Save Trećeg i Četvrtog reda, nosilac je Albanske spomenice i srebrne medalje za aktivan rad tokom 60 godina, dobitnik je diplome Srpskog geološkog društva...

Svestrani naučik

Usavršavao se na univerzitetima u Strazburu, Parizu, Berlinu. Radeći na formiranju seizmološke službe Kraljevine SHS, bio je u stalnim kontaktima sa seizmolozima Grčke, Bugarske, Rumunije, Turske i Albanije. Kao predstavnik Srbije imao je sva prava službenog delegata u Internacionalnoj seizmološkoj komisiji, bio član seizmološkog društva Italije, nemačkog geofizičkog društva, a kao vrstan poznavalac astronomije postao je i član Španskog astronomskog društva.
Kao naučnik imao je veliki uspeh i u oblasti fizike, astronomije, klimatologije, matematike. Do sada je publikovano 194 Mihailovićevih radova, a drugi su o njegovom životu i radu napisali 16 publikacija.

Da je Jelenko Mihailović uživao ugled ravan onome koji su imali Vihert, konstruktor jednog od najmodernijih seizmografa toga vremena, ili pak Mohorovič, seizmolog po kome je dobio naziv granični sloj koji odvaja Zemljinu koru od astenosfere, vidi se iz pisma Mohoroviča gospodinu Mihailoviću, gde između ostalog piše: "gospodine profesore, Geofizički zavod u Zagrebu želi da u prostoriji, u kojoj je smešten Vihertov vertikalni seizmograf od 1.300 kilograma, trajno izloži Vašu sliku, kao vidljivi izraz priznanja za Vašu susretljivost i prijateljsku sklonost prema ovom Zavodu".

Mihailović je uz velika odricanja i trnovitim putem dao ogroman doprinos našoj seizmologiji. Već na prvom seizmološkom kongresu u Hagu 1907. godine Mihailović je dostojno predstavljao Srbiju, a njegovim zalaganjem naročito je lepo prihvaćena organizacija i deklaracija naše države u pogledu organizovanja seizmološke službe.

Lepo nas je reprezentovao i na kongresima u u Pragu, Cermatu, Mančesteru, Stokholmu. U oblasti seizmologije, shvatio je i na prvi način zacrtao pravce njenog razvoja povezujući je sa geologijom. Omogućio je nabavku instrumenata i izgradnju Seizmološkog zavoda, uspostavio osnove seizmotektonskih istraživanja u nas, činio prve korake na zaštiti od zemljotresa, radio na prognozi zemljotresa.

S. Marković


vesti po rubrikama

^Istočna i južna Srbija

Zaječar se još nije odužio tvorcu seizmološke službe
Društvo za pomoć osobama ometenim u razvoju "Nada"
I posle najnovijeg tumačenja Ministarstva za državnu upravu
Zbog neizmirenih obaveza, 56 bivših radnika "Progresa" ponovo "radi"
Udvostručavanje odborničkih naknada izaziva brojna reagovanja
Inicijativa Saveta "Nišvila" da Šaban Bajramović bude proglašen za počasnog građanina Niša
   


     


FastCounter by LinkExchange