GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 5. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Večeras počinje Mocartov filmski festival u Beogradu

Klasična muzika uz hranu i piće

Mocartov filmski festival, poklon grada Beča Beogradu, biće održan od 5. do 12. avgusta na Trgu Republike u Beogradu, kao završna manifestacija Beogradskog letnjeg festivala, najavili su organizatori ovog festivala. Svečano otvaranje Mocartovog filmskog festivala održaće se večeras u 20 časova na Trgu republike koncertom Snežane Savičić, sopran, i Jelene Štulić, mecosopran, sa programom iz "Figarove ženidbe", a u 21 čas biće prikazan, na video-bimu ispred Narodnog muzeja, Gala koncert Bečke filharmonije iz 1991. godine. U godini u kojoj se obeležava 250 godina od rođenja Volfganga Amadeusa Mocarta, grad Beč poklonio je centralnoevropskim prestonicama izuzetan izbor filmovanih muzičkih zapisa izvođenja Mocartovog operskog, orkestarskog i koncertnog repertoara, sa takvim imenima kao što su Čečilija Bartoli, Rikardo Muti, Šandor Veg, Radu Lupu, Danijel Barenbojm, Klaus Maria Brandauer.

Prema rečima Franca Bataja, izvršnog direktora Mocartovog festivala u Beču, ovaj festival će svojim konceptom pokušati da podseti i na to da je ova vrsta muzike nekada bila drukčije "konzumirana", tako što su oni koji su prisustvovali koncertu mogli u isto vreme da se posluže hranom i pićem. To će biti slučaj i u Beogradu, jer će na Trgu biti postavljeni punktovi sa hranom, pa će i ljubitelji klasike, ali i slučajni prolaznici moći da se počaste. Štandovi će raditi od podneva do jedan sat posle ponoći. Prema rečima Bataja, ovakav festivalski koncept grad Beč promovisao je još 1991. godine sa ciljem da i ona publika koja ne može sebi da priušti preskupe karte za koncerte može da uživa u muzici.

Tokom festivala biće prikazani i Koncert Evropa 2006 iz Praga, Berlinske filharmonije, Kao i "Otmica iz saraja", "Cosi fan tutte", "Don Đovani", "Figarova ženidba". Koncertom Gudača Sv. Đorđa 12. avgusta u 20 časova, biće zatvoren Mocartov filmski festival, kao i sam Belef.

T. Č.


vesti po rubrikama

^kultura

Debata o budućnosti Hercegnovskog filmskog festivala
Na 40. zaječarskoj gitarijadi "Juraja hip" zapalila publiku
Rembrantove gravire na dve izložbe
Saša Ilić o pretraživanju i preispitivanju srpske kulturne baze
Večeras počinje Mocartov filmski festival u Beogradu