GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 5. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Rembrantove gravire na dve izložbe

AMSTERDAM/LEJDEN - Na dve izložbe, u holandskim gradovima Amsterdamu i Lejdenu, predstavljeno je blizu 300 Rembrantovih gravira, koje ilustruju virtuoznost, kreativnost i maštu genija holandske umetnosti 17. veka koji je, pre svega, bio majstor prikaza emocija, javlja AFP, a prenosi Beta. Povodom 400 godina od rođenja Rembranta van Rijna, vlasti Lejdena u kojem je umetnik rođen i Amsterdama u kojem je umro, upriličile su izložbe njegovih gravira, koje su slabije poznat segment umetnikovog stvaralaštva.

Gravira je, ipak, "bila pokretač njegove slave od 17. veka", kazao je Bob van den Bogert, konzervator muzeja Rembranthojs, smeštenog u kući u Amsterdamu u kojoj je živeo umetnik.

"Osim trenutnog komercijalnog interesa, te gravire bile su vrlo raširene u Evropi.. stigle su čak i do kolekcija" tokom slikarevog života, kazao je Van den Bogert.

Graver ili slikar, Rembrant je uvek imao sklonost prema biblijskim scenama, a u njegovom stvaralaštvu brojni su i autoportreti. NJegova prva žena Saskija bila je konstantna inspiracija. Na jednom autoportretu, slikar je sebe predstavio sa olovkom u ruci i pogleda uprtog u oči gledaoca, dok je njegova žena Saskija u drugom planu. "To nikada nije viđeno na nekoj graviri, a retko je u slikarstvu uopšte", kaže Van den Bogert.

Rembrant je uradio 31 graviru-autoportret. Na izložbi "Rembrant, pripovedač" u Gradskom muzeju u Lejdenu, četiri autoportreta prikazuju umetnika sa različitom emocijom na licu. Tu su osećanja koja je Rembrant oponašao pred ogledalom, kao što su bes - naborano čelo, stisnute usne, razrogačene oči, radost - beretka na glavi, raščupana kosa, širok osmeh. Ali, sa izvesnom simpatijom, slikar na gravirama prikazuje i "male" ljude: starce, ulične muzičare, prosjake. Rembrant je bio fasciniran izražavanjem emocija i birao je najpotresnije scene iz Biblije, o čemu svedoči izložba u Lejdenu.

Slikar je "uvek želeo da bude tehnički inovativan i tragao je za umetničkim izazovom", objašnjava konzervator Rembranthojsa. Izložbe u Lejdenu i Amsterdamu traju do 3. septembra.


vesti po rubrikama

^kultura

Debata o budućnosti Hercegnovskog filmskog festivala
Na 40. zaječarskoj gitarijadi "Juraja hip" zapalila publiku
Rembrantove gravire na dve izložbe
Saša Ilić o pretraživanju i preispitivanju srpske kulturne baze
Večeras počinje Mocartov filmski festival u Beogradu