GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 2. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Četvorica mladića romske nacionalnosti tvrde da ih je maltretirala policija

Batinama do blanko potpisa

Četvorica mladića romske nacionalnosti, Nedžad Maroli, Sava Osman, Škeljzen Bajrami i Ervin Salihi, na konferenciji za novinare u Ekološkom pokretu Novog Sada, izneli su niz optužbi na račun policije. Naime, oni su prošlog četvrtka privedeni u policijsku stanicu i tu su, kako tvrde, preživeli pravu torturu.

Niko od pomenute četvorice Roma nije znao zbog čega su privedeni u službene prostorije, a Nedžad Maroli je kazao da mu se jedan policajac obratio rečima: "Imaš pet minuta da priznaš sve". Po isteku tog roka, po tvrdnjama Marolija, policajci su počeli da ga tuku pesnicama po telu, psovali ga i davili da bi ga na kraju "posavetovali" da potpiše papir kako ne bi dobio još batina.

ISTRAGA U POLICIJI

Portparol policijske uprave Novi Sad pukovnik Stevan Krstić za Glas je rekao da su nadležne službe u policiji već pokrenule postupak povodom ovog slučaja. Krstić je istakao da će se proveriti svi navodi ove četvorice mladića i da će javnost biti obaveštena o rezultatima "istrage".

I ostala tri Marolijeva druga su prošli sličan "policijski tretman", a iz stanice su pušteni tek pošto su potpisali izjavu o krađi i izjavu da ih u policiji niko nije maltretirao. Međutim, svi oni tvrde da su potpisali samo prazne papire i da su to učinili kako bi policajci prestali da ih tuku.

Kao dokaze za svoje tvrdnje o maltretiranju i batinanju, ovi mladići imaju i lekarske nalaze dobijene u Odeljenju za urgentnu hirurgiju Kliničkog centra. U nalazima se kaže da su povrede zadobijene od udaraca rukama, nogama i palicama. Maroli je zadobio povredu vrata, pa nosi longetu, dok je Škeljzen Bajrami imao krv u mokraći. Oštećeni su najavili da će pravdu potražiti na sudu, a zastupaće ih pravni tim Ekološkog pokreta. Pomenuti lekarski nalaz će biti osnov za tužbu, a Ekološki pokret od nadležnih u novosadskoj policiji zahteva da pod hitno pokrenu istragu, kako bi se utvrdile sve činjenice vezane za ovaj slučaj.

Direktor Ekološkog pokreta Nikola Aleksić, je rekao da je zgranut ovakvim ponašanjem "onih koji bi trebalo da štite građane", a od načelnika novosadske policije traži da se javno izvini građanima Novog Sada. Inače, Aleksić je rekao da je na pomenutu konferenciju za novinare bio pozvan i zamenik načelnika novosadske policije, ali da se on nije pojavio, niti je na bilo koji način obrazložio svoj nedolazak.

N. Ć.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Smenjen dugogodišnji direktor kikindske fabrike crepa i pločica "Toza Marković"
Zamenik predsednika SO Kula osuđen zbog krađe tone šećera
Šćekići gotovo dva meseca u mraku zbog izgradnje stambene zgrade
Kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrti Novosađana
Četvorica mladića romske nacionalnosti tvrde da ih je maltretirala policija
 


     


FastCounter by LinkExchange