GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 2. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrti Novosađana

Svaka treća Sosa debeljuca

U kampanji Ministarstva zdravlja "Ti si moje srce" u Novom Sadu pregledano oko 10.500 građana. Prema rezultatima 37 odsto žena ima problema s prekomernom težinom, dok je 16,51 odsto muškaraca gojazno

Kardiovaskularna oboljenja su najčešći uzrok smrti kod nas, a prvi na listi najugroženijih su žitelji Vojvodine i Novog Sada - pokazuju istraživanja koje je sprovelo Ministarstvo zdravlja. Čak 58 odsto Novosađana umre zbog kardiovaskularnih bolesti što je podatak koji govori da se pod hitno moraju preduzeti mere na smanjenju broja rizičnih grupa. Među najčešće uzroke pojave srčanih oboljenja spadaju gojaznost, pušenje, povišen krvni pritisak, povišen holesterol i šećer u krvi.

SEDAM PROCENATA BEZ RIZIKA

Sumirajući rezultate, zdravstveni radnici koji su sprovodili ovu kampanju došli su do podataka da samo sedam odsto građana nema nijedan faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, dva faktora rizika ima 34 odsto stanovništva, a tri 22,3 odsto. Četiri faktora rizika ima devet odsto pregledanih. Prosečan broj faktora rizika koje ima jedan Novosađanin je dva, a tri ili četiri faktora rizika ima čak 32 odsto građana.

Ministarstvo zdravlja je u cilju evidentiranja rizičnih grupa organizovalo kampanju "Ti si moje srce" tokom koje je u Novom Sadu, na 21 lokaciji, pregledano oko 10.500 građana. Ovom akcijom je obuhvaćeno 60 odsto žena i 40 odsto muškaraca, a rezultati su zaista zabrinjavajući. Naime, merenjem telesne težine utvrđeno je da 37 odsto žena ima problema sa viškom kilograma, dok je 16,51 odsto muškaraca gojazno. Pored toga 34 odsto pripadnica lepšeg pola pati od povišenog krvnog pritiska, a visok pritisak ima i 26 odsto pregledanih muškaraca.

Interesantno je da se žene više bave fizičkim aktivnostima od muškaraca (36 odsto žena, a 28 muškaraca), ali isto tako mnogo više žena se izjasnilo kao pušači - 22, 49 odsto u odnosu na 10,88 odsto muškaraca. Od ukupnog broja anketiranih trećina, odnosno 33,37 odsto, su pušači, međutim, ovi rezultati dali su i jednu nelogičnost, naime, više od 12 odsto žena se izjasnilo kao nepušači.

Povišen procenat holesterola i šećera u krvi zabeležen je kod 26 odsto Novosađana. Alkoholna pića uzima polovina žitelja vojvođanske prestonice, a alkohol svakodnevno pije čak 20 odsto ispitanih.

Imajući u vidu sve navedene podatke tim lekara iz Doma zdravlja "Novi Sad", na čijem čelu je dr Dušica Rakić, napravio je program koji bi trebalo da smanji broj kardiovaskularnih oboljenja. Cilj programa je da se do 2010. godine smrtnost izazvana kardiovaskularnim oboljenjima smanji za 15 odsto, da se broj onih koji svakodnevno zapale cigaretu smanji za 20 odsto, te da broj gojaznih bude manji za deset procenata.

N. Ćaćić


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Smenjen dugogodišnji direktor kikindske fabrike crepa i pločica "Toza Marković"
Zamenik predsednika SO Kula osuđen zbog krađe tone šećera
Šćekići gotovo dva meseca u mraku zbog izgradnje stambene zgrade
Kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrti Novosađana
Četvorica mladića romske nacionalnosti tvrde da ih je maltretirala policija
 


     


FastCounter by LinkExchange